Video: Spuštanje rovera Perseverance na Mars! - Monitor.hr

Slične vijesti

20.06.2021. (21:30)

Režemo granu na kojoj sjedimo

Zemlja se našla u energetskoj neravnoteži, zagrijava se dvostruko brže nego 2005.

Istraživanje NASA-e i NOAA-e (oceanografska agencija) došle su do zaključka da Zemlja u posljednjih 14 godina zadržala dvostruko više energije, a što znači da se Zemlja zagrijava dvostruko brže nego 2005. godine kad su rađena prva mjerenja. U prekomjernom zagrijavanju Zemlje bitan je ljudski faktor, tj, ispuštanje stakleničkih plinova koje bi nas moglo stajati golemih klimatskih promjena u budućnosti, a već ih sad osjećamo. Bug

30.05.2021. (22:30)

Radioamateri svijeta, zaigrajte se

Studenti osmislili satelit čijim će svjetlom moći upravljati radioamateri

Studenti s američkog sveučilišta Arizona State osmislili su projekt satelita LightCube koji će biti opremljen s UHF radioprijemnikom, fotonaponskim pločama za napajanje i ksenonovim bljeskalicama dovoljno snažnima da se njihova svjetlost može golim okom vidjeti sa Zemlje. Ideja studenta jest pustiti ovaj mikrosatelit u orbitu i dati ga na raspolaganje entuzijastima, radioamaterima iz cijelog svijeta, da se zabavljaju. Pomoć pri lansiranju satelita u orbitu pomoći će im sama NASA, pod čijom je edukativnom inicijativom upravo ovaj projekt i odobren. Bug.hr

04.05.2021. (17:00)

Zovi Brucea Willisa

NASA provjerila jesmo li spremni za apokaliptični udar asteroida. Nismo baš

NASA i ESA prošlog su tjedna provele simulacijske vježbe obrane Zemlje od udara asteroida. Cilj vježbi bio je predvidjeti putanju potencijalno razornog svemirskog tijela na vrijeme kako bi stigli pripremiti stanovništvo na različite scenarije. Vježbom se zaključilo da je udar asteroida jedina prirodna katastrofa koja se može predvidjeti unaprijed, iako trenutno nema načina da se sam udar spriječi. No, zato se stanovništvo može unaprijed pripremiti za evakuaciju, odnosno napuštanje mjesta prebivališta. Eventualno sprečavanje udara u Zemlju potpomoglo bi rano otkrivanje asteroida da se stigne skrenuti s putanje, za što treba dodatno ulagati u razvoj teleskopa za praćenje i otkrivanje asteroida. Bug.

17.04.2021. (11:38)

Elon Muskov SpaceX će graditi novi svemirski brod za NASA-u za put na Mjesec

30.03.2021. (11:01)

NASA-in teleskop već je otkrio preko 2.200 potencijalnih planeta

06.03.2021. (08:30)

Velik korak malenog vozila

Dan za povijest: NASA-in Perseverance prvi se put provozao Crvenim planetom

Osvajanje svemira nastavlja se NASA-inim vozilom Perservance koje se prvi put provozalo površinom Marsa. Zanimljivo je da će u sljedećih godinu dana na povšini napraviti 15 kilometara, a zaduženo je za traženje znakova života kod kratera Jezero. Sa sobom je donijelo maleni helikopter koji se trenutano nalazi na njegovu trbuhu te pomoću njega dodatno istraživati površinu Crvenog planeta.

 

25.02.2021. (22:30)

Ništa malo i zeleno

Panoramska fotografija Marsa

NASA je objavila panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance na krateru Jezero u kojem je, misle znanstvenici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije 3,5 milijarda godina. Rover je načinio 142 snimke u 360 stupnjeva pomoću uređaja visoke razlučivosti montiranih na njegovu jarbolu.

22.10.2020. (23:30)

Svemirski šljunak, vrhunske kvalitete!

NASA-ina letjelica uzela uzorke s asteroida, na Zemlji je za tri godine

NASA-ina svemirska letjelica Osiris-Rex uspješno je, na tek nekoliko sekundi i u letu, dotaknula asteroid Bennua svojom 3 metra dugom rukom i zagrabila materijala, vjerojatno između 60 grama i 2 kilograma, TechCrunch. Je li uspjela zagrabiti će se znati za sigurno tek za nekoliko tjedana. Ako grabljenje nije uspjelo, Osiris-Rex će pokušati ponovno. Letjelica je na 300 milijuna kilometara udaljena od Zemlje, vraća se 2023. godine.