8 stvari koje treba znati o trans-mastima - Monitor.hr
19.06.2015. (08:54)

Osim da ih ne bi smjeli jesti

8 stvari koje treba znati o trans-mastima

Američka Agencija za hranu i lijekove naredila je da se iz hrane potpuno uklone trans-masti do 2018. godine, a javnost je vijest dočekala s oduševljenjem. Postoji više izvora trans-masnih kiselina u hrani, a dva su dominantna: prirodne trans-masne kiseline iz biljnih i životinjskih izvora te industrijske trans-masne kiseline koje nastaju procesom hidrogenacije biljnih ulja i loše su za zdravlje. One se uglavnom nalaze u fast foodu i grickalicama. Telegram


Slične vijesti

10.04.2016. (21:51)

Vladavina bijelog praha

Šećerna zavjera: Kako su nam nutricionisti uništili zdravlje

Negdje 80-ih godina prošloga stoljeća zasićene masti postale su prehrambeni neprijatelj broj 1 – mesina je zamijenjena tjesteninom, maslac margarinom, jaja pahuljicama, a mlijeko sokovima. U prehranu su na velika vrata ušli ugljikohidrati i šećeri, a istovremeno se svjetska populacija naglo počela debljati i obolijevati od dijabetesa (koji i danas probija sve epidemijske plafone). O traljavim znanstvenicima, štetnim nutricionistima i čovjeku koji je sve to predvidio, ali je bio šikaniran piše Guardian.

20.03.2016. (19:17)

Masna prevara

Istine i zablude o (zdravoj) hrani

Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila je jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena i kemijskih aditiva. Uobičajene preporuke da smanjimo unos životinjskih masnoća, a povećamo unos prerađevina od žitarica i biljnih ulja najveći su fijasko koji je posljednjih desetljeća doveo do epidemije debljine i bolesti povezanih s prehranom, tvrdi nutricionistkinja Anita Šupe, autorica knjiga Istine i laži o hrani te Prva hrvatska LCHF kuharica, koja se zalaže za povratak predindustrijskom načinu prehrane. T-Portal

25.02.2015. (14:21)

Masno je zdravo

Slanina, mast, mlijeko nisu opasni, ali šećer ubija

Svinjska mast, špek, maslac i punomasno mlijeko zdrave su namirnice koje organizmu trebaju i ne treba ih izbjegavati. Ono što nam šteti rafinirane su namirnice, mesne prerađevine, gluten i šećer, pokazuju nove studije. Ozloglašene zasićene masnoće životinjskog podrijetla iz mesa i punomasnih mliječnih proizvoda nisu štetne, naprotiv, važan su dio ljudske prehrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masti, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. Večernji, On Medica