Basara: Konfliktni identitet - Monitor.hr
17.01. (09:30)

Rezime

Basara: Konfliktni identitet

Uskoro će biti trideset pet godina – više, dakle, od polovine mog dosadašnjeg života – otkako se bavim istraživanjem ovdašnjih paranormalnih (i parapolitičkih) fenomena tokom kojeg perioda sam došao do samo jednog sigurnog zaključka – Srbi naprosto nisu u stanju da opstanu bez konflikta, a da ne izgube „nacionalni identitet“. Do tog zaključka sam došao metodom poređenja srpskog ponašanja iz perioda kada su Srbi, silom prilika (i pendreka) živeli koliko-toliko beskonfliktno – mislim na doba SFRJota – i perioda koji je započeo slomom Jugoslavije, a koji, kako stvari stoje, nikada neće završiti… Posle pada komunizma, kada je konfliktnost opet postala dozvoljena, pa i društveno poželjna, decenijama potiskivano srpstvo prelilo se i preko granica Srbije, po komšiluku, pa se – posle svima poznatih krvavih peripetija – podvijenog repa (skraćeno za Kosovo) vratilo u svoj atar. Da li je srpstvo izvuklo neke pouke? Da li je pokušalo da okrene ćurak naopako i da se lati izgradnje, ako ne baš beskonfliktnog, a ono uljuđenog i tolerantnog društva? Izvesno vreme (i na silu Boga) – da, čak mu je i dobro krenulo, sve dok složna braća nisu streljala Đinđića. Posle je ponovo nastupilo doba – moglo bi se reći „zlatno“ – konfliktnosti, s tim što su se mržnja i zloduh razdora okrenuli prema unutra i ograničili se na unutarsrpska prepucavanja, za sada manevarskom municijom. A posle – posle ko zna – piše Svetislav Basara čiju poeziju bi bilo šteta kratiti.


Slične vijesti

Danas (16:00)

Klauški: Gripa s panikom

Jer, koronavirus je gripa s panikom. Virus s histerijom. Zaraza s dosad neviđenim reakcijama javnosti i običnih građana, zaraza koja više od zdravstvenih posljedica nosi društvenu stigmu. Malo nedostaje da se zaraženima krenu crtati križevi na vratima, kao po kuginim kućama. Po tim reakcijama, po psihozi koja se stvorila u društvu oko zaraze čije se širenje minuciozno prati već mjesecima i koja precizno broji zaražene, korona se može usporediti s terorizmom – piše Tomislav Kluški za 24 sata.

Danas (16:00)

Sanja Modrić: Papa traži da ljudi prestanu s vrijeđanjem i mržnjom. Većina obećava da u korizmi neće jesti napolitanke

Sanja Modrić

Kažu da postoji katolički moral iako moralu, mislim, ne treba nikakav posvojni pridjev. Kompas je univerzalan i takav bi bio bi dovoljan da se iskreno posluša ovogodišnja Papina molba. I ne za korizmu pa gotovo, nego za stalno. Jer u pećinama interneta doista fijuču otrovne sulice i ledeni noževi. Najavljuju se obračuni. Prijeti se, grozi, podmeće i laže. Konfabulira se i proklinje – piše Sanja Modrić za Telegram.

Danas (08:30)

Velko tijelo, sitna duša

Ante Tomić o istupu Jacquesa Houdeka: Denunciranje Amire Medunjanin od krupnog muškarca koji se oblači u stolnjake – bijedni je čin

A odakle je taj, kako ste rekli, Jacques? Ja sam cijeli katolički kalendar pregledao i između više od sedam stotina naših narodnih imena nisam, bogme, našao nijednog takvog”, rekao bi tkogod neupućen da čuje kako Jacques Houdek procjenjuje tko može, a tko ne može dobiti hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Houdekovo jadikovanje da pjevačica iz Bosne nepošteno uzima nešto namijenjeno našim estradnim umjetnicama bilo bi neumjesan nacionalistički ispad i da je pravno i policijski utemeljeno, a ono čak ni to nije. Medunjanin je građanka Republike Hrvatske, sa svim pravima koje uživa i njezin bijedni denuncijant Houdek – piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Danas (00:30)

Slobodni muljeri

Kregar: Skandal s masonima samo skreće pažnju s pravih problema

Premijer Plenković ima sreće da mu u krizama pomognu neočekivane stvari. Kada mu je vlast visjela o koncu, došla je euforija svjetskog nogometnog prvenstva. Sada masoni. Divne mogućnosti da se pozornost javnosti usmjeri s političkih obračuna, taman kad petkom nema većinu za glasanje. Sve se bojim neke nacionalne katastrofe u izbornoj godini: izmišljanje neprijatelja i rata, slom proračuna, rušenje zrakoplova, migranti – Josip Kregar, koji kaže da mu je masonerija djetinjasta, podržava ljude koji su istupili kao članovi.

Jučer (22:30)

Etničko mišljenje

Nikolaidis: Judenfrei Srbija – 1942., muslimfrei Republika Srpska – 1992.

Ni svi plačni predsjednički govori ovoga svijeta, ni svi čedomiriantići, nenadikecmanovići, informeri, kuriri, emirikusturice, vojislavišešelji, ni svi medijski i istorijski falsifikati, ne mogu sakriti, još manje izmijeniti činjenicu: Između šestog aprila 1992. i 14. decembra 1995, na mnogim dijelovima međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, sprovođena je muslimfrei politika. Tako je nastala Republika Srpska – piše Andrej Nikolaidis o Vučiću kao budućem govorniku na konferenciji AIPAC o američko-židovskim odnosima.

Prekjučer (08:30)

Nacionalni blues

Jergović: Što se događa kad bi genij da popravlja nacionalnu himnu

Intoniranje državne himne trenutak je u kojem malograđani i svi ostali uprosječeni građani, kojima Bog, a ni obrazovanje, nisu pružili tu povlasticu da razlikuju goblen od Rembranta i da razumiju zašto je Picasso umjetnost, a Mona Lisa reproducirana na zastoru od tuš kabine je sranje, imaju tu jedinstvenu priliku da uživaju u svome estetskom idealu… trenutak u kojem ih jednako podilaze srsi patriotizma – piše Miljenko Jergović.

Utorak (21:30)

Vladimir, put it!

Đivo Đurović: Kako je Trump nevjerojatnim nizom ludih poteza omogućio Putinu novo uplitanje u američke izbore

Tajne službe režima Vladimira Putina nastoje osigurati reizbor Donalda Trumpa te pomoći izbor Bernieja Sandersa za demokratskog kandidata. Bernie je kandidat radikalne ljevice koji među demokratima izaziva najviše razdora, Trump opravdano vjeruje da će do nove pobjede najlakše doći ako se bude natjecao protiv deklariranog “socijalista” i njegova programa radikalne, skupe i u brojkama neutemelje “revolucije” – analizira Đivo Đurović i opisuje kako je Trump smijenio obavještajce koji su mu smetali.

Utorak (17:00)

Glupo i ružno jezero

Sanja Modrić: Kako su u Imotskom spaljena sva hrvatska djeca koju odgajaju gej parovi

Pred povorkom u kojoj je bilo najviše klinaca prerušenih u vile, zečeve i bubamare, oganj bijesa progutao je u jezivoj alegoriji sve istospolne parove i svu njihovu djecu koja s tom dječjom publikom možda idu u isti razred i zajedno se gombaju ne samo s brojevima i slovima, nego i s poimanjem što je prihvatljivo i neprihvatljivo, fino i ružno, poželjno i zazorno –  Sanja Modrić.

Ponedjeljak (08:30)

Kum IV

Basara o dokumentarcu o Vučiću – “Vladalac”

Pogruženom u medijski automrak, promače mi TV film „Vladalac“ Slaviše Lekića posvećen retrospektivi poslova i dana našeg trenutnog (umal ne napisah „doživotnog“) vladaoca, Aleksandra Vučića. Koliko danas ću ga pronaći u bespuću www zbiljnosti i pogledati, strepeći malčice da ću posle špice ugledati dežurnog opozicionog policaja koji maše pendrekom i govori – „tek sad gledaš film, a, izdajniče“? uvodi vas Svetislav Basara u dokumentarac “Vladalac”, političku biografiju Aleksandra Vučića, koji je privukao veliku pažnju u Srbiji. I zaključuje Svetislav Basara – Ništa od svega što se u Vladaocu može videti, Vučić nije radio tajno. Naprotiv! Trudio se da sve bude što javnije. Zašto niko na vreme nije gledao šta radi?
Film ima dva dijela po sat i pol.

A ovdje je drugi dio.

Ponedjeljak (08:00)

I izusti on ime Gospodina Boga svoga uzalud

Dežulović: Tako nam Bog pomogao

– Ko je sad, upičkumaterinu? – ljutito je Gospodin uzeo svoj zlatni iPhone sa stola, bacio mrki pogled na displej, pa iznenada začuđeno podigao bijele obrve. – ‘Zoran Milanović’?
– Milanović? – zamrmoriše okupljeni, vidno odahnuvši što je Starome konačno nešto odvuklo pažnju s jebenog potresa.
– Aha. Poruka od Milanovića.
– I? Šta kaže?
– Ništa. ‘Tako mi Bog pomogao.’
Tako je ovoga utorka izgledao redovni kolegij u kabinetu Gospodina Boga. Sva su se nebesa čudom čudila poruci novog predsjednika Republike Hrvatske, velika se teološka rasprava zbog Milanovićeva poziva u pomoć povela kad je Jahve bijesan napustio kolegij…
– božanski Boris Dežulović izvještava za Novosti direktno iz nebesa o jednoj dilemi.