Cirkus oko Brexita ostavit će trajne posljedice na EU - Monitor.hr
24.02.2016. (22:46)

Odlazi cirkus

Cirkus oko Brexita ostavit će trajne posljedice na EU

David Cameron je na prošlotjednim pregovorima u Bruxellesu izborio brojne ustupke za Ujedinjeno Kraljevstvo ako u zamjenu podrži ostanak te zemlje u EU na referendumu koji će se održati u lipnju ove godine, no kako će se stvari dalje odvijati još uvijek nije jasno. “Ako odgovor referendumskog pitanja bude izlazak, to će pokrenuti dvogodišnji proces razvoda po članku 50. u kojem će i Unija i UK biti u polukriznoj situaciji. Nakon izlaska situacija s Unijom bit će neizvjesna, jer se u potpunosti mijenja unutarnji odnos snaga”, smatra Zoran Kurelić, profesor s Fakulteta političkih znanosti. T-Portal


Slične vijesti

Danas (09:30)

Kriterij - što smješnija frizura

Deutsche Welle: Boris je pobijedio, Velika Britanija izgubila

Tužno je što su ovi izbori bili manje izbori, a više natjecanje u nepopularnosti. Pokazalo se da Johnsona [koji je prisvojio skoro svaki trik iz repertoara Donalda Trumpa] narod najmanje mrzi. Očekuje li itko pri zdravom razumu da će ispuniti obećanja? Teško, ali birači su se izgleda još više plašili Corbynovih obećanja – komentira Deutsche Welle rezultate izbora u Britaniji.

Danas (08:30)

Pali na Borisov šarm

Izbori u Britaniji: Najveća pobjeda konzervativaca u posljednjih 30 godina

Boris Johnson i Torijevci osvojili su 365 mjesta u parlamentu, 47 više nego na prošlim izborima, što im je najveća pobjeda od 1987., i to zahvaljujući glasovima osvojenim na sjeveru Engleske, što je tradicionalno laburistička baza. Laburisti su doživjeli najveći poraz od 1930. godine – pali su za 59 zastupničkih mjesta na njih 209. BBC

 

Božična rasprodaja softverskih ključeva za Windows 10 i Office već od 9 eura!

Sad il' nikad. Iskoristite prigodne božićne popuste da biste izuzetno jeftino nabavili legalne Windows 10 i drugi Microsoftov softver. Tvrtka Keysworlds nudi vam na ionako niske cijene još dodatni popust od 35 posto pomoću promotivnog kupona ("CMOFF35") tako da Windows 10 Professional košta 9,09 €, Windows 10 Prof. + Office 201625,34 €, Office 36514,29 €. U ponudi je preko 20 naslova. Kupnjom (kartica ili Paypal) odmah dobivate aktivacijski ključ za softver na vaš email. Opširnije

07.12. (12:30)

Gotova čajanka

Tusk: Brexit je povijesna greška EU-a

Brexit je “jedna od najspektakularnijih grešaka” u povijesti Europske unije, a do kojeg je došlo nakon kampanje obilježene “dotad neviđenom spremnošću da se laže”, rekao je Donald Tusk u prvom intervjuu nakon što je sišao s položaja predsjednika Europskog vijeća. Tusk podržava ideju novog referenduma o Britaniji u EU. Kritizirao je Emmanuela Macrona jer je odbio otvoriti pregovore o članstvu u EU s Makedonijom i Albanijom.

 

19.11. (17:30)

Brze i kratke

Jesu li Rusi zbilja utjecali na referendum o Brexitu? – afera trese Britaniju četiri tjedna prije izbora

Dvojica profesora kemije proizvodili met na fakultetu u SAD-u, uhićeni

EU osudila politiku izraelskog naseljavanja palestinskog teritorija, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu

Američke vlasti za 90 dana produljile licence Huaweiju – “ova odluka ne mijenja činjenicu da se Huawei i dalje nepošteno tretira”

02.11. (15:30)

Brezgitacija Europe

Boris Jokić: Jedne pijane otočke noći u Škotskoj pomislio sam – bit će ovdje krvi

“Subotom navečer ulice Glasgowa izgledaju kao mješavina cirkusa i urbane ratne zone. Hodajući užarenim ulicama promatrajući sve te ljude kako pjevaju, plešu i padaju te osluškujući zavodljiv ritam pijanih otočnih noći u kojima se miješaju mirisi alkohola, krvi, ponosa, povraćanja i kebaba pomislio sam – smrdi na rat” – vrlo skeptično opisuje Boris Jokić što je vidio u Škotskoj.

19.10. (20:30)

Onaj iritantni tip koji ponavlja da odlazi s tuluma, a nikako da ode

Britanski parlament izglasao odgađanje Brexita

Parlamentarci su podržali prijedlog kojim je isključen Brexit bez sporazuma, a sporazum kojeg su dogovorili Boris Johnson i Jean-Claude Juncker nisu podržali. Johnson je rekao da on ne odustaje od plana da Britanija izađe do 31. listopada te planira predložiti novi sporazum u ponedjeljak.

 

19.10. (10:30)

Kad završi priča

Prave muke počinju tek nakon Brexita

Među brojnim lažnim obećanjima Brexita je i ono da je sve gotovo kada se napusti EU. Na jedvite jade dogovoreni prijelazni period traje samo godinu dana. Ukoliko ga London ne produži, u tom razdoblju se moraju razjasniti svi aspekti budućih odnosa Velike Britanije i kontinenta – od avionskih letova preko dozvola za kamione i suradnje na području znanosti pa sve do pitanja sigurnosti. Britancima se dakle prodaje lažni mir. Oni na biralištima trebaju odlučiti vide li svoju budućnost kao „Singapur na Temzi” – s dereguliranim financijskim tržištem. Žele li čisti neoliberalni anglosaksonski model ili pak europski model privređivanja i života – pita Deutsche Welle.

17.10. (18:30)

A u dogovoru piše - ne volimo se više

Juncker i Johnson se dogovorili o Brexitu

Sporazum treba dobiti potporu Euro-parlamenta, što će vjerojatno proći bez problema, ali i britanskog parlamenta, gdje Johnson nema većinu i očekuju se potresi na zasjedanju u subotu (sve treba biti gotovo do 1.11.). Dogovoreno je sljedeće:

Britanija će funkcionirati prema pravilima Europske unije do kraja 2020., možda i dulje, da se kompanije prilagode

London će morati platiti 39 milijardi funta za razvod

Prava britanskih građana u EU i prava građana EU u Britaniji su garantirana

Sjeverna Irska ostat će dio jedinstvenog tržišta Europske unije, iako će ostati dijelom carinskog teritorija Britanije

Uklonjen je “backstop”, za što su kritičari smatrali da će zadržati Britaniji u carinskoj uniji s EU