Jakovina: Ako Trump odluči rušiti Madura, nitko ga neće moći spriječiti - Monitor.hr
16.05. (13:30)

Zove se Meksički, ali je zapravo američki zaljev

Jakovina: Ako Trump odluči rušiti Madura, nitko ga neće moći spriječiti

SAD je najrazvijenija i najsnažnija svjetska država, a Latinska Amerika toliko je geografski povezana sa sjeverom da ne može biti nijedne druge sile koja bi mogla zagospodariti tim prostorom. Kina i Rusija mogu jedino pokazati da im je stalo do nečeg drugog, ali odluči li Amerika rušiti Madura, to nitko neće moći spriječiti – analizira prof. Tvrtko Jakovina za Globus stanje u Venezueli.Slične vijesti

Prekjučer (11:30)

Kurdi, stani!

SAD uveo sankcije Turskoj zbog ofenzive u Kurdistanu

Sankcije su uvedene za turska ministarstva obrane i energije, kao i ministre obrane, energije i unutrašnjih poslova, a sankcije konkretno znače da je zamrznuta sva imovina ovih ministara i ministarstava u SAD-u te sve transakcije s njima. Trump je i nazvao Erdogana da zatraži trenutačno primirje, a potpredsjednik Mike Pence uskoro će otputovati u Tursku. Obje države su u NATO-u.

 

Nedjelja (13:30)

Iskorišteni i bačeni

Trump izdao Kurde: ‘Znali smo da će se to dogoditi’

“Kurdi nemaju prijatelja osim planina”, glasi izreka tog nesretnog naroda. Guardian je objavio reportažu iz Nashvillea, gdje egzistira najveća kurdska zajednica u SAD-u, nakon odluke Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika sa sirijske granice s Turskom. Oni poručuju da su znali da će se to dogoditi i da će, nakon što ih se iskoristi, ostati bez ikakvih prijatelja.

03.10. (11:30)

Frtalj kruha

Trgovinski rat: SAD najavio carine od 25% na europske proizvode

SAD za dva tjedna uvodi carine od 25 posto na stotine europskih proizvoda u znak odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu, a u vrijednosti do 7,5 milijardi dolara. Na popisu za nove carine nalazi se niz europskih proizvoda, među kojima su francuska vina, talijanski sir, škotski viski, keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, primjerice na njemačku kavu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače.

 

01.10. (07:00)

Demokrati  traže uvid u Trumpove razgovore s Putinom jer misle da je ugrozio nacionalnu sigurnost

27.09. (10:30)

Refu, a Geez

SAD smanjuje broj izbjeglica na rekordno malih 18.000

State Department je najavio da će upola smanjiti broj izbjeglica kojima će dopustiti ulazak u državu pa će u sljedećih 12 mjeseci biti dopušten ulazak 18.000 izbjeglica, što je rekordno mali broj. Ova će mjesta biti rezervirana za Iračane koji pomažu američkoj vojsci, kao i pripadnicima progonjenih religijskih grupa. Ograničenje za fiskalnu 2019. godinu bio je 30.000, što je bio najmanji broj još od 1980.

 

22.09. (10:00)

Ne približavajte se Perzijskom zaljevu, upozorava iranski predsjednik Rouhani Trumpa i Saudijsku Arabiju

21.09. (08:30)

Čuvari nafte

Trump šalje vojsku u Saudijsku Arabiju

Nakon napada na naftno postrojenje Saudijske Arabije, za koji je SAD optužio Iran, američki predsjednik Donald Trump odobrio je slanje vojne pomoći Saudijskoj Arabiji. Iz Pentagona poručuju da će broj poslanih vojnika biti umjeren i da je riječ o jedinicama koje su usmjerene na obrambene aktivnosti.

08.09. (13:30)

Javno otkazao tajnu

Trump otkazao sastanak s talibanima

Trump je objavio da je otkazao tajne pregovore s afganistanskim talibanima koji su se trebali održati u Camp Davidu. Nakon nove eksplozije u Kabulu, čini se da od dogovora o povlačenju vojnika iz Afganistana neće biti ništa. Prema ranijim najavama, Pentagon je trebao početkom iduće godine povući 5,000 od 13,000 vojnika iz pet baza u Afganistanu.

01.09. (12:30)

Dan D

Stupile na snagu nove carine SAD-a i Kine

Nove carine koje je Trump uveo Kini stupile su na snagu i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću. Carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijardi dolara vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače. Istodobno su stupile na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara.