Jakovina: Ako Trump odluči rušiti Madura, nitko ga neće moći spriječiti - Monitor.hr
16.05. (13:30)

Zove se Meksički, ali je zapravo američki zaljev

Jakovina: Ako Trump odluči rušiti Madura, nitko ga neće moći spriječiti

SAD je najrazvijenija i najsnažnija svjetska država, a Latinska Amerika toliko je geografski povezana sa sjeverom da ne može biti nijedne druge sile koja bi mogla zagospodariti tim prostorom. Kina i Rusija mogu jedino pokazati da im je stalo do nečeg drugog, ali odluči li Amerika rušiti Madura, to nitko neće moći spriječiti – analizira prof. Tvrtko Jakovina za Globus stanje u Venezueli.Slične vijesti

05.07. (21:30)

Učinkovitije od rata

Britanska mornarica zaustavila iranski tanker u Gibraltaru

Britanska Kraljevska mornarica, policija i carinski službenici u Gibraltaru su zaustavili veliki tanker za koji sumnjaju da prevozi iransku sirovu naftu u rafineriju u Siriji, čime krši sankcije Europske unije. Zahtjev Britaniji za zaustavljanjem tankera uputio je SAD. Independent javlja da Iran sad prijeti kako će oni zauzvrat zaustaviti britanski tanker.

 

23.06. (08:30)

Virusi umjesto raketa

Počeo rat u cyber prostoru: Amerikanci izveli računalne napade na iranske sustave za lansiranje raketa

Nakon rušenja ameriškog drona u Iranu, SAD je izveo napade na iranske sustave lansiranja raketa i špijunsku mrežu koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac. Iran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet. koji je zarazio više tisuća njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija. Novi list

21.06. (16:30)

Eksplozija zdravog razuma

Republikanci iz Senata blokirali prodaju oružja Saudijcima

Američki Senat jučer je izglasao dvije rezolucije kojima blokira plan predsjednika Donalda Trumpa o dovršenju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama u vrijednosti 8 milijardi dolara, što je rijedak slučaj suprotstavljanja Republikanaca iz Kongresa Bijeloj kući. Vođa senatske većine i Republikanac Mitch McConnell bio je pozvao da se ne glasa za rezoluciju, rekavši da je za Washington važno držati se uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, dovoljan broj Republikanaca nije ga poslušao.

 

 

21.06. (07:30)

Don of War

Noćas je svijet bio na rubu rata – Trump poslao avione na Iran, pa ih opozvao

Američki predsjednik poslao je noćas avione u napad na Iran u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice, ali ih je opozvao kad su zrakoplovi već bili u zraku, brodovi na pozicijama. Napad je trebao ići na radarske i raketne sustava danas prije zore. Nije jasno je li se Trump predomislio, ili je do odgode došlo zbog logistike ili strategije pa da su samo odgođeni.

16.06. (22:30)

Cyber ofenziva

Trump optužio New York Times za izdaju

Nakon što je New York Times objavio članak u kojem se tvrdi da SAD eskalira cyber napade usmjerene na rusku električnu mrežu, Trump je pobjesnio i optužio taj list za “virtualan čin izdaje”. Ugradnja američkih kompjuterskih kodova bi prema izjavama dužnosnika trebala služiti kao upozorenje ruskim obavještajnim službama ili sredstvo koje bi preduhitrilo ruske cyber napade. Daily Beast

 

 

15.06. (10:30)

Donald Nerat

Đivo Đurović o napadima na tankere: Neće biti rata s Iranom, na čemu treba zahvaliti Trumpu

“Trumpu treba odati priznanje: možda zato jer je kukavica koja se nikad ne bi upustila u rat, možda zato jer zna da povijest loše pamti predsjednike koji ratuju bez razloga, Trump je potegnuo kočnicu” – piše Đivo Đurović u odličnom i pitkom tekstu o napadima na tankere kod Irana, gdje procjenjuje da nema šanse da Trump pošalje vojsku na Iran. Tko je uopće napao tankere? – “ili odmetnuti radikali u iranskoj vlasti, ili neki akteri pod kontrolom Saudijske Arabije, u dosluhu s radikalnim elementima Trumpove administracije”.

14.06. (14:30)

Bombom po nafti, doslovce i simbolički

Norveška o napadu na tankere: Prerano tvrditi tko je kriv, malo nedostaje da situacija eskalira

“Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran” – rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide o napadima na tankere u Omanskom zaljevu (jedan od napadnutih brodova je norveški tanker Front Altair). “Veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji” rekla je još i dodala kako je potrebno “jako malo” da situacija eskalira. Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade, zašto? – “naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbližiti saveznici”.