Jurica Pavičić: Bal licemjerja hrvatskih političara - Monitor.hr
17.11. (08:30)

Što lažniji to bolji

Jurica Pavičić: Bal licemjerja hrvatskih političara

“Erotoman koji se prikazuje kao puritanac, privatizacijski tajkun koji se prikazuje kao patriotski čistunac i light-tuđmanist koji se predstavlja kao ljevičar (a mrzi zvijezdu). Tako – dakle – izgledaju pretendenti. A kako izgleda braniteljica naslova? Braniteljica naslova ovog je tjedna na velesajmu obznanila svoj program, naparfumiran i prazan kao što je i ona”, piše Jurica Pavičić za Jutarnji.


Slične vijesti

Jučer (08:30)

Komšić kao vrući krumpir

Jurica Pavičić: Crkva i HDZ su kao stari bogati supružnici

“Crkva i HDZ u Hrvatskoj kao stari bogati supružnici koji nemaju jedan o drugom iluzije i znaju za sve međusobne nevjere i izlete iz braka ali s druge strane imaju toliko imovine, dionica, tvornica i zajedničkih interesa da nikada neće biti razvoda”, rekao je između ostalog Jurica Pavičić u odličnom intervjuu za Al Jazeeru, u kojem analizira predsjedničku utrku, odnose s BiH i ulogu Milorada Pupovca.

Srijeda (22:00)

Jurica Pavičić najavljuje subotnju dodjelu “europskih Oscara”

U krajnje izjednačenoj konkurenciji približno jednaku šansu za nagrade imaju čak četiri filma. Sva četiri su nominirana u za najbolji film, režiju i barem po jednu ulogu. Iza tih četiriju filmova su dvojica zaslužnih veterana – Roman Polanski i Marco Bellocchio – te dvojica režisera koji imaju zaslužen kultni status: Španjolac Pedro Almodovar i Grk Yorgos Lanthimos Jurica Pavičić za Jutarnji.

01.12. (18:30)

Bojkotirajmo rođine kobasice

Jurica Pavičić: Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam – evo ga!

“Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam, ako nekome još nije jasna pretvorba prostora u zlato trivijalnom rentnom makinacijom, ako nekom ni Mamić ni Horvatinčić nisu bili dovoljni da shvate – evo onda. Taj biznis model sad imaju u malom. Zagrebački Advent nije ništa doli nacrt kako funkcionira Hrvatska”, Jurica Pavičić, Jutarnji

29.11. (15:30)

Jurica Pavičić najavljuje HFF: jedan od najrelevantnijih i najambicioznije programiranih filmskih festivala u Zagrebu

Izašavši iz čahure aktivističkog festivala koji prikazuje političke dokumentarce, zagrebački se Human Rights Film Festival tijekom 17 godina postojanja premetnuo u nešto puno značajnije. HRFF je istodobno postao festival koji od svih festivala u Hrvatskoj najodvažnije eksperimentira sa žešćim filmskim “artom”. Ovogodišnje izdanje HRFF-a – koje počinje u nedjelju a traje do 8.12. – ide tim tragom. Jutarnji

25.11. (19:00)

Jurica Pavičić: Knjiga “Jeziku je svejedno” polemički je obračun s čuvarima i popravljačima hrvatskog jezika

Ovih dana u hrvatskim se knjižarama pojavila jedna knjiga koja se bavi jezičnom represijom. Riječ je o knjizi koju je napisao trojac mlađih lingvista sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Knjiga nije samo znanstveno djelo, iako jest i to. Ta knjiga je prvorazredni aktivistički čin. To je knjiga koja baca kasetnu bombu u samo srce hrvatske jezične ideologije, ostavljajući za sobom skršene okrajke koje, nadam se, nitko nikad više neće ni pokušati polijepiti. Knjiga o kojoj je riječ je politički možda najvažnija knjiga koja je izišla u Hrvatskoj ove godine. No, pored svega toga, ta je knjiga i zaista sjajno štivo. Jer, osim što je znanstvena knjiga o jeziku, istodobno je i prvorazredna društvena satira – piše Jurica Pavičić u Jutarnjem o knjizi Jeziku je svejedno.

24.11. (17:30)

Informbiroovci iz zagrebačkog ogranka

Jurica Pavičić: Krtice u partijskim redovima

Jurica Pavičić komentira reakcije osmero izbačenih HDZ-ovaca. “A dok ih čovjek gleda kako ogorčeno zapomažu, ne može reći ništa doli – pa, dobro jutro! U kojoj ste stranci vi bili dosad? Što je tu novo? Jeste li možda prespavali kad je Sanader nasljeđivao Tuđmana, pa Karamarko Sanadera, pa Plenković Karamarka? Jeste možda bili u stanju obnevidjelosti kad bi i za prvog i za drugog i za trećeg glasovalo 90% stranačkog članstva? OK, znam da su štovani HDZ-ovci bili podosta zauzeti grabljenjem privilegija i nekretnina, političkim funkcijama i privatizacijama prigorki. Ali – stvarno? Jeste li zbilja prespavali posljednjih trideset godina?”, čudi se Pavičić.

23.11. (19:30)

Brum, brum, fijuuu

Pavičić i Njegić o Le Mans 66

Filmovi o automobilskim utrkama publiku obično razdvajaju u dva nepomirljiva tabora. Na jednoj će se strani naći ljubitelji oktana kojima će takav film biti dobar, pa makar bio i loš. Na drugoj strani su oni kojima je gledanje auto-utrka zanimljivo koliko i gledanje centrifuge perilice. Takve na film o auto-utrkama nećete utjerati ni metlom – piše Jurica Pavičić za Jutarnji. A Marko Njegić iz Sobodne piše: “Le Mans ’66.” je imerzivni, propulzivni i fotogenični kinodoživljaj, najživlji na trkaćoj stazi, gdje izaziva, nerijetko i pretječe, sve prethodne filmove o autoutrkama (“Grand Prix”, “Le Mans”, “Dani groma”, “Utrka života”…), ali i “Brze i žestoke”.

22.11. (12:30)

TV preporuka

Jurica Pavičić o seriji ‘Bez vědomí’: Prvorazredni triler o postkomunističkoj Europi

Jurica Pavičić piše o novoj seriji ‘Bez vědomí’, koju je za HBO producirala ekipa na čelu s redateljem Ivanom Zachariášom i scenaristom Ondřejem Gabrielom. ‘Bez vědomí’ (‘Spavači’) se zbiva u vrijeme pada Berlinskog zida. Istočna Europa je već u rasulu, svima je jasno da će komunistički režimi pasti, a svi – od Zapada, preko Rusa pa do lokalnih vrhuški – traže svoje mjesto u novom svijetu koji će nastati. ‘Spavači’ su majstorski izvedena serija i prvorazredna televizija, piše Pavičić.

10.11. (13:30)

Hrga donijela otkrivenje

Jurica Pavičić: Konačno sam saznao čemu su služile sve one Titove slike s okvirima od školjaka na Pazaru

Jurica Pavičić komentira nastup Mirjane Hrge na N1, gdje je izjavila: “Kod nas je u dnevnom boravku visjela najljepša slika druga Tita zato što nam je u kući bilo raznoraznih ljudi”. Konačno sam – sa četrdeset godina fatalnog zakašnjenja – saznao čemu su služile sve one Titove slike s okvirima od školjaka što su se prodavale na Pazaru, piše Pavičić.

08.11. (21:00)

They Are Back

Pavičić: O novom nastavku serijala – konačno jedan manje glupi Terminator

Procijenivši da je serijal postupno završio na stranputici, produkcijska je ekipa pod mentorstvom samog Jamesa Camerona donijela uoči novog, šestog filma nekoliko odluka koje nisu glupe. Prva od njih bila je ta da se novi film veže direktno na “Terminatora 2”, i ignorira zbivanja iz triju među-filmova koje su ionako svi zaboravili… Zanimljive ideje, međutim, nisu se kristalizirale u dobar film – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.