02.09.2018. (16:36)

Kao da postoji

Jurica Pavičić: Došlo je vrijeme da se lijevi i liberalni Hrvati počnu ponašati kao da SDP više ne postoji

Hrvatska politika – napisao je duhovito Vojnović – nalik je automobilskoj vožnji od 1000 kilometara u automobilu u kojem su samo dva CD-a, Severine i Jole. Slušate malo Severinu, pa je slušate opet, pa vam dosadi pa pomislite kako dugo niste poslušali Jolu, a onda shvatite da vam je to dodijalo pa opet promijenite i slušate Severinu. Svih trideset godina hrvatskog višestranačja tu ulogu “Severine” i “Jole” imaju HDZ i SDP, dvije stranke koje se na vlasti izmjenjuju s iznurujućom dosadom. – Citiramo citat iz kolumne, ali ima Pavičić naravno i svojih dobrih misli u novom tekstu za Jutarnji.Slične vijesti

10.06. (08:30)

Hvala i doviđenja

Pavičić: Deset godina od vjerojatno najneobičnije tiskovne konferencije nekog europskog premijera

Taj veliki usisavač antikorupcijske kampanje usisavao je sveučilišne profesore, državne tajnike, gradonačelnike, župane, cijeli niz ministara, da bi na koncu došao i do glave same: do samog Sanadera… Naivniji – ja među njima – tih su godina mislili da je čir istisnut. Mislili su da se društvo riješilo dječje bolesti te da smo se kao zajednica koja sazrijeva pospremili u podrum još jednu užasnu stečevinu užasnih devedesetih… A danas treba reći da za taj povratak na staro ključnu krivnju ne nose ni ustaše ni fašisti, nego jedan pristojni, proeuropski centrist – Andrej Plenković… – napisao je jako dobru kolumnu Jurica Pavičić za Jutarnji.

06.06. (15:30)

Za uz grickanje kokica dovoljan

Kritika Jurice Pavičića: ‘Godzilla 2’ – raskošni spektakl s nizom zvijezda i ozbiljnim slabostima

Film govori o “znanstvenici (Vera Farmiga) koja užasnuta štetnim ljudskim djelovanjem odluči osloboditi čudovišta da uspostavi ravnotežu ekosistema”, napravljen je s puno novca, glumačkim zvijezdama i dobrom režijom. Ali, kaže Pavičić – “siže je na rubu maloumnog, dijaloške scene su budalaste, obiteljski podzaplet sulud. Ljudski likovi uglavnom sjede i govore, a nositelji akcije su pikselska čudovišta. Njih mahom vidimo u polumraku”.

02.06. (09:30)

Rušenje sistema iznutra

Jurica Pavičić: Saboteri u našim redovima

Ukratko – u ovih 29 godina Vladajuća je stranka (HDZ) imala dvije usporedne povijesti: javnu i tajnu. Javna povijest izgleda ovako. Kad Sanader dobije izbore, svi su za njega. Na unutarstranačkim izborima bude jedini kandidat i dobije 300.000 glasova. Onda Karamarko preuzme stranku. Otarasi se Sanaderove stečevine kao sramnog poglavlja. Organizira potom unutarstranačke izbore i dobije kao jedini kandidat svih 300 tisuća glasova. Onda Karamarko odleti zbog prstiju u ćupu s mađarskim novcem. Onda dođe Plenković. Proglasi kako će se HDZ otarasiti Karamarkove stečevine kao sramotnog poglavlja. Organizira unutarstranačke izbore na kojima je – sad već pogađate – jedini kandidat te na kojima – sad već pogađate – dobije svih 300 tisuća glasova… Tako će jednog dana izgledati politička promjena u HDZ-u. Samo, znate što je tu problem? Što to nismo skužili samo mi i vi. Nego i Plenković… – piše Jurica Pavičić, još malo genijalnije nego inače, za Jutarnji.

26.05. (23:30)

Izgubljeno u prijevodu

Potpredsjednik austrijske vlade nazvao Hrvatsku ‘grosse sheisse’, a od domaćih “suverenista” ni glasa

Kad je Strache izgovorio svoje “grosse scheisse”, primjećuje Jurica Pavičić, u Hrvatskoj – muk nad mukom. “Tišina, nigdje nikoga, od sto glasa glasa čuti nije. Nikako da se jave svi ti nacionalisti i patrioti, suverenisti i državotvorci, borci protiv difamacija, etička sudišta i stožeri za obranu digniteta ovoga i digniteta onoga. Potpredsjednik vlade nama blize zemlje nazvao je, eto, našu suverenu republiku “velikim sranjem”, a najednom nikog nema da se pobuni i obrani njen dignitet.”

23.05. (17:30)

Bilo jučer u Cannesu

Tarantino u Cannesu prikazao svoj novi film – reakcije su od “skandalozno” do “bravura”

“Tarantinov film ostavlja dojam hrpe šlaga ispod kojeg nigdje nema torte” – kaže Jurica Pavičić u Jutarnjem. Dragan Rubeša za Novi list piše da “ostaje etički dubiozna, pa čak i neukusna, Tarantinova odluka da dekonstruira masakr u Cielo Driveu i pošalje Mansonove sljedbenike na pogrešnu adresu, poštedjevši trudnu Tate i njenu škvadru. Ne samo zato što je Polanski živ”. Peter Bradshaw u Guardianu je dao filmu maksimalnu ocjenu, naglašava “ludu bravuru Tarantinovog filmaštva” i “užitak od trenutka do trenutka kojeg ovaj film pruža”. Na Rotten Tomatoes film zasad ima visokih 96%.

23.05. (13:30)

Još deblji hlad palmi

Jurica Pavičić: Još nitko nije osvojio Zlatnu palmu triput – ove godine bi mogao

U povijesti Cannesa nekoliko je režisera Zlatnu palmu osvajalo dvaput, još nitko triput. U ovogodišnjoj konkurenciji jedan je film koji bi svojim autorima mogao donijeti treću Zlatnu palmu – ‘Mladi Ahmed’ belgijske braće Jean-Pierrea (1951.) i Luca (1954) Dardennea, o momku iz liberalne arapske obitelji kojeg zaludi lokalni imam. Jurica Pavičić iz Jutarnjeg pogledao je film.

22.05. (11:30)

Božja ruka redatelja

Jurica Pavičić iz Cannesa: Dokumentarac ‘Diego Maradona’ – o probisvijetu i geniju

Karizma heroja koji je ujedno i protuha tema je izvanrednog dokumentarca ‘Diego Maradona’ koji je u nedjelju prikazan na canneskom festivalu. Redatelj, Britanac Asif Kapadia napravio je dokumentarac sačinjen isključivo od arhivskih materijala, a koncentrirao se na samo sedam ključnih godina u Diegovu životu: između 1984. i 1991. kad Maradona igra u Italiji svoj najbolji nogomet u karijeri i kad je njegova karijera povezana uz Napulj, mafiju i droge – Jurica Pavičić, Jutarnji.

20.05. (08:30)

Jurica Pavičić iz Cannesa: Almodóvar je napravio svoj možda najbolji film u posljednjih deset godina

Ovog petka na canneskom je festivalu prikazan njegov najnoviji film Dolor y gloria (Bol i slava), film koji je dosad možda i najbliži tom opisu. Riječ je o filmu kojeg dio kritike ne bez razloga naziva Almodóvarovim “Osam i po”. Kroz priču o krizi ocvalog umjetnika, naime, Almodóvar se vraća na epizode, slike i motive iz svojih formativnih godina, uključujući Madrid doba movide, odrastanje uz majku te buđenje homoseksualnosti.

19.05. (15:30)

Novčanica od milijun funti

Jurica Pavičić: Ima jedan čarobni svijet

“Biti viđeniji član HDZ-a uvodi vas u neki čarobni svijet usporedne hrvatske ekonomike u kojem je sve najednom ili besplatno ili neopisivo jeftino. Tvrdokorni trgovci, pregovaračke cicije i mrski gazde koji se s radnicima tuku za sto kuna povišice najednom se u prisutnosti tog čarobnog papirića pretvore u sebedajne, darežljive hadžije koji po svojim bližnjima prosipaju širokogrudne poklone. Tako vas darežljivi zastupnik tvornice autobusa najednom iz čista mira odluči počastiti Mercedesom, baš onakvim kakvog je vaš suprug oduvijek želio voziti”, piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

18.05. (15:30)

Same here

Jurica Pavičić: Ne, nije točno da su svi oni isti

I zato imam potrebu ovdje, dva tjedna prije vjerojatnog debakla demokracije, reći: ne, nisu svi oni isti. I ne – nije točno da hrvatski građani nemaju za koga glasovati. Tko to tvrdi, taj izgovara sranje. Jer, možda nikad u povijesti hrvatske demokracije na izbornim listićima raznih opcija nije bilo toliko pametnih, duhovitih, stručnih, čestitih i pozitivnih ljudi kao što je to slučaj ovog svibnja, na ovim izborima. Krenut ću od one liste koja mi je osobno najbliža, a to je lista Zelene ljevice… – kao i uvijek inteligentno i s osjećajem zbori Jurica Pavičić u članku koji ne bi trebali preskočiti.