Jurica Pavičić: Most je propao, za koga će sad glasati njegovi birači? - Monitor.hr
28.01. (01:30)

Za neku "Stranku rijeka" valjda

Jurica Pavičić: Most je propao, za koga će sad glasati njegovi birači?

Tu nevidljivu provincijsku srednju klasu koja je 2015. pokazala politički subjektivitet u politici više čak nitko ni ne zastupa. Ne zastupa ih HDZ, jer je HDZ za njih osnovni problem. Ne zastupa ih SDP, jer se on svojim radom sveo na stranku buržoazije iz velikih gradova. Ne zastupa ih Most, jer se prestao baviti ičim što te ljude vitalno zanima. “Nevidljiva Hrvatska” se – ukratko – vratila u svoju nevidljivost, i bit će tako nevidljiva sve dok, valjda, ne odjene žute đilete i ne počne razbijati aute po Splitu i Zagrebu. Ili – dok ih netko u Hrvatskoj politici ne primijeti – Jurica Pavičić, Jutarnji.Slične vijesti

Prekjučer (15:30)

Iz Austrije s ljubavlju

Jurica Pavičić: ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ – najvažniji film u Puli

Diana Budisavljević bila je Austrijanka, udana za zagrebačkog liječnika, Srbina, koja je u Drugom svjetskom ratu spasila oko 10.000 srpske djece. Redateljica Dana Budisavljević (nisu u rodu) snimila je igrano-dokumentarni hibrid o njoj – najvažnije ostvarenje premijerno prikazano na 66. pulskom filmskom festivalu i, uz ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića jedini film u konkurenciji kojem bi ozbiljan žiri mogao dati nagrade, kaže Pavičić.

 

Četvrtak (09:00)

Pavičić: Novi film Briana De Palme “Domino” – gledatelji će ili voljeti ili mrziti

Riječ je, ukratko, o komadu klasičnog žanrovskog “pulpa” koji je pun općih mjesta: odmazda za ubijenog kolegu, razbarušeni agent, birokratski šef, teroristički napad koji treba spriječiti u zadnji čas. Svjestan da ne barata baš najoriginalnijim materijalom, De Palma se odao igri koju je inače uvijek volio. Prenapuhao je svaki klišej, bombastični predložak nadogradio još bombastičnijim stilom, naglasio petparački “pulp” umjesto da ga prikrije. Snimio je film pun napadne muzike, čudnih zumova i paralelnih montaža koji ima trešastu aromu 70-ih – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Srijeda (13:30)

Savski galebovi

Jurica Pavičić: Senzacija Pule – najmlađi redatelj u povijesti festivala s filmom od 9.000 kuna

 

‘Zagrebački ekvinocij’ producentice Ene Bašić te režisera i scenariste Svebora Mihaela Jelića – lepršav je, šarmantan, mladenački, stilski živ, brz, pun neuljepšanog i razuzdanog života, piše Pavičić. Rođen 1998., Jelić je najmlađi režiser kojem je dugometražni film igrao u Puli, film su producirali u kućnoj radinosti, a budžet filma (9.000 kuna) prikupljen je crowd-fundingom. Film se vrti oko tuluma u zagrebačkom stanu.

14.07. (23:30)

Jurica Pavičić: Kao i svi filmovi kroz koje trbuhozbori ideologija, i ‘General’ je suh, siv i dosadan

“Ako je netko očekivao emocionalno intrigantan biografski film o jednako intrigantnom čovjeku, nije ga dobio. Ako je netko očekivao ratni film s puno pucnjave i pobjeda, i toga je u filmu malo. Oni pak koji su od filma očekivali karikaturalni treš, i oni su dobili malo. Ne zato što film o Gotovini nije treš – jer najčešće jest. Nego zato što taj treš ni u jednom trenutku ne postaje baš do kraja smiješan, već uglavnom ostaje tek tugaljivo jadan”, piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

14.07. (09:30)

Jurica Pavičić: Smrt hrvatskog patrijarhata

U trijumfu turizma i u miomirisu Sanitara za WC-a- zauvijek je umro dalmatinski patrijarhat, zaključuje Jurica Pavičić. “Prije samo trideset godina, ti su ljudi – ili njihovi očevi – živjeli živote s kojima bi Ike Mandurić bio jamačno puno zadovoljniji. Kao ‘cjeloviti muškarci’ odlazili bi svaki dan u šest na posao. Popili bi prije smjene u buffetu kavu i malu vekiju, a onda bi prolazili kroz porte velikih industrijskih kompleksa. Tamo bi ‘izlazili iz doma’ i ‘vidjeli kako stvari stoje’. Tamo su svijet doista ‘stavljali pod kontrolu’: gradili su brane, mostove i vijadukte, savijali limove, varili brodske oplate, bušili planine, provlačili dalekovode”, piše Pavičić u još jednoj odličnoj kolumni za Jutarnji.

08.07. (07:30)

Jurica Pavičić: Životna pogreška Lovre Kuščevića

Upravo je taj Lovro Kuščević “zaslužan” što za Nerežišća danas opet zna svatko. Zahvaljujući stasitom ministru s meštrovićevskom kozjom bradom, reflektori od deset tisuća volti rasvijetlili su desetljetni koloplet urbanističkih tramaka, građevinskih kombinacija i proceduralnog javašluka koji se odvijao u maloj bračkoj općini. Ono što je počelo kao majušni skandal oko pogreške u imovinskoj kartici pretvorilo se u cijelu lavinu afera u čijem je središtu aktualni ministar uprave… – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

23.06. (20:30)

Operacija glasačko tijelo

Jurica Pavičić: Što je važnije – nacionalizam ili obična, kožna nogometna lopta?

“Operacija vraćanje reprezentacije na Poljud dugotrajna je želja – ne samo – nacionalnog HDZ-a. Za vrh stranke, ta je operacija pokušaj da se sašije rascjep između konzervativne regije u kojoj se za HDZ najviše glasa te ključne ideološke igračke poratnog hrvatskog nacionalizma. Od pivskih reklama do Kolindinih plesnih točki, ‘repka’ je zaglavni kamen postmodernog light-nacionalizma na kojem HDZ kreira svoj legitimitet”, piše o razlozima zbog kojih se uopće razmišlja o gostovanju Jurica Pavičić za Jutarnji.