Jurica Pavičić: Most je propao, za koga će sad glasati njegovi birači? - Monitor.hr
28.01. (01:30)

Za neku "Stranku rijeka" valjda

Jurica Pavičić: Most je propao, za koga će sad glasati njegovi birači?

Tu nevidljivu provincijsku srednju klasu koja je 2015. pokazala politički subjektivitet u politici više čak nitko ni ne zastupa. Ne zastupa ih HDZ, jer je HDZ za njih osnovni problem. Ne zastupa ih SDP, jer se on svojim radom sveo na stranku buržoazije iz velikih gradova. Ne zastupa ih Most, jer se prestao baviti ičim što te ljude vitalno zanima. “Nevidljiva Hrvatska” se – ukratko – vratila u svoju nevidljivost, i bit će tako nevidljiva sve dok, valjda, ne odjene žute đilete i ne počne razbijati aute po Splitu i Zagrebu. Ili – dok ih netko u Hrvatskoj politici ne primijeti – Jurica Pavičić, Jutarnji.Slične vijesti

Ponedjeljak (11:51)

Jurica Pavičić: Ubojice među nama

Taj motiv “ubojice među nama” – recikliran je u bezbroj knjiga, drama i filmova. Ako se traži primjer, ne treba ići dalje od vukovarskog načelnika Ivana Penave. Upiranje prstom u “ubojice među nama” može, ukratko, biti čin žudnje za pravdom, ali i čin odbojne političke manipulacije. Pa dobro: kako ćemo točno znati kad je jedno, a kad je drugo? Zapravo, lakše nego što se čini. Tako što ćemo onog koji upozorava na ubojice među nama suočiti s ubojicama. Ali – ne njihovima, nego – “našima”… Dugo putešestvije slučaja Grubori kroz hrvatsko pravosuđe ovog je tjedna završilo neslavnim zadnjim činom. Uz mlaku reakciju medija i neznatan interes javnosti… – skreće vam pažnju Jurica Pavičić u Jutarnjem na naslovnu temu.

06.10. (11:30)

Manje je više

Jurica Pavičić: Ovo je pohvala fikusu, zbog njega se ne morate stidjeti što ste Hrvat

“I dok čovjek gleda sve te obožavatelje kafanskih tuča, sve te pretendente na status kafedžijskog silnika, sve te Erdoğane u nastanku i ljubiteljice Orbána, najednom ne može a ne pomisliti kako je taj siroti fikus strahovito podcijenjen. Pomisli kako su toj jadnoj, zelenoj lončanici svih tih desetljeća natovarili stravičnu metaforičku bagažu, a da zapravo – kad bolje promisliš – nije taj fikus ni tako loš” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

04.10. (23:30)

Trk u kino

Pavičić, Polimac i Njegić o Jokeru

Jurica Pavičić: Nije slučajno što je dobio Zlatnog lava u Veneciji i što ga spominju kao mogućeg pretendenta za Oscara. Ako film i ne dobije nominaciju, Phoenixu ona ne može izmaknuti. Usprkos visokoj ocjeni koju je neosporno zaslužio – pravo je čudo kako na www.metacritic.com ima samo 62 od mogućih 100 poena, no publika je tu puno preciznija, korisnici www.imdb.coma dali su mu 9,4.
Video recenzija Nenada Polimca se nalazi u tekstu i on filmu daje čistu peticu (jesmo li već pohvalili video recenzije Polimca, dakle, to je pravi način pričanja o filmu – video, živio YouTube; da, naravno, volimo i riječi Pavičića). Tu je Marko Njegić iz Slobodne: Sirotinja navija za jednog od najvećih negativaca u povijesti filma koji je opasan i nadolijeva ulje na vatru kolektivne psihoze današnjeg svijeta.

04.10. (10:00)

Ovce nisu za šišanje

Pavičić: Janko Strižić Farmagedon – farma kao karikatura klasnog društva

Pojava NLO-a u britanskoj će ruralnoj zabiti pobuditi groznicu. Dok selo opsjedaju ufolozi i znatiželjni turisti, blesavi gazda farme domisli se poduzetničkoj inicijativi – sklepati UFO tematski park. “Farmagedon” ima sve karakteristike najboljih klasika Aardmana. Važna crtica iz života Aardmana studija: prije nekoliko godina utemeljitelji Sproxton i Lord podijelili su dionice tvrtke zaposlenima, smatrajući da je radničko dioničarstvo najbolji način da tvrtka zadrži autonomiju. Jurica Pavičić u Jutarnjem.

29.09. (22:00)

Pavičić: Hooperov “Last Movie” – prokleti film američke kinematografije

Čovjek se – ukratko – sa “Posljednjim filmom” može ideološki prepirati, može se staviti pod lupu tadašnja hipijevska fantaziranja o pastoralnim ruralnim rajevima. Ali, “The Last Movie” svejedno ostaje fascinantno audiovizualno iskustvo. Vizualno čaroban, lud, oniričan, halucinantan, film zvuči i izgleda kao veliki, nezaboravni trip – piše Jurica Pavičić o zaboravljenom i ponovo uskrslom filmu.

23.09. (20:00)

Što je zapravo autor htio reći?

Pavičić: Kako je jedna patriotska pjesma napravila puni krug

Ako me pitate sviđa li mi se parodija koju je novinar Indexa spjevao, odmah ću vam odgovoriti – ne. Ona nema puno vrlina, no postoji jedna vrlina koju njegova parodija ima, a to je jedina vrlina koju joj zažareni protivnici osporavaju. Duhačekova je pjesma, naime, patriotska. Patriotska je zato što govori o onome o čemu zabrinuti patriot 2019. mora govoriti. A to nešto su govna. Jer, fekalna verzija “Vile Velebita” nije nastala u zrakopraznom prostoru. Ona je nastala u jednom vremenu i prostoru, u Hrvatskoj ljeta 2019., ljeta kad se o govnima više ne može ne govoriti – piše i opet uobičajeno sjajni Jurica Pavičić za Jutarnji.

20.09. (10:30)

Brze kratke filmske

  • Jurica Pavičić #1: Hustlers (Prevarantice s Wall Streeta) – pravi ženski film koji je toliko trebao Hollywoodu u jeku #MeToo pokreta, emotivan, zarazan i zabavan film, film koji osim klasno-rodnog manifesta sadrži i dozu zbiljskog filmskog veselja.
  • Jurica Pavičić #2: Alpha – pravo na ubijanje, novi krimić istaknutog filipinskog redatelja Brillante Mendoze, rasni komad filma, krimić pun vibrantne energije i moralne kompleksnosti, nezaobilazan za pravog filmofila
  • Jurica Pavičić #3: Češljugar (Goldfinch) novi film s Nicole Kidman – Komplicirana adaptacija nagrađivane knjige Done Tartt, a na koncu cijele te preuzetne bagaže film se svede na beznadno banalni gangstersko-trilerski rasplet. Marko Njegić za isti film kaže: Roman je dobio Pulitzera, ali ‘Češljugar’ će teško do Oscara

Traileri su u člancima

14.09. (20:30)

U prilog euroskeptika

Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU?

Kad netko govori protiv Europske unije, u očima civiliziranih postaje dio prostačkog društva Borisa, Viktora i Donalda… Finalni uspon Dubravke Šuice zapravo puno govori o samoj Europskoj uniji, a bojim se da ono što govori nije nimalo laskavo. Naime, kazuje kako se unutar te komplicirane institucije možete popeti jako, jako visoko pod uvjetom da imate jedno bitno svojstvo. A to je svojstvo – da uopće nemate svojstava – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

08.09. (12:30)

Šeik al Banderos

Jurica Pavičić: Zagreb, slučajni grad

“Ono što je sa ‘zagrebačkim Manhattanom’ pokušao učiniti Milan Bandić, ne bi se odvažio ni jedan lokalni šerif ni provincijski sjecikesa. Ni u jednom od toponima s kojima se Hrvati vole rugati – ni u jednoj Pušćoj Bistri, Muću ili Dugobabama – ne bi se moglo dogoditi da ‘šerif’ javno dobro krmči s ovakvom arogantnom samovoljom” – Jurica Pavičić, Jutarnji.