Jurica Pavičić: Ubojice među nama - Monitor.hr
14.10. (11:51)

Jurica Pavičić: Ubojice među nama

Taj motiv “ubojice među nama” – recikliran je u bezbroj knjiga, drama i filmova. Ako se traži primjer, ne treba ići dalje od vukovarskog načelnika Ivana Penave. Upiranje prstom u “ubojice među nama” može, ukratko, biti čin žudnje za pravdom, ali i čin odbojne političke manipulacije. Pa dobro: kako ćemo točno znati kad je jedno, a kad je drugo? Zapravo, lakše nego što se čini. Tako što ćemo onog koji upozorava na ubojice među nama suočiti s ubojicama. Ali – ne njihovima, nego – “našima”… Dugo putešestvije slučaja Grubori kroz hrvatsko pravosuđe ovog je tjedna završilo neslavnim zadnjim činom. Uz mlaku reakciju medija i neznatan interes javnosti… – skreće vam pažnju Jurica Pavičić u Jutarnjem na naslovnu temu.


Slične vijesti

Utorak (00:30)

Toplomjerom duše

Pavičić: Kako izmjeriti rad nastavnika

Želite li doista mjeriti rezultat nastavnika? Dobro. Ali, zašto onda mjerite ocjene njihovih đaka na maturi? Zašto – recimo – ne mjeriti njihovu plaću za 20 godina? Zašto ne mjeriti jesu li im đaci postali bogati ili ostali ubogi? Zar to nije dosljedna konzekvenca istog principa? A ja bih – ako već mjerimo – recimo pokušao mjeriti nešto drugo. Zanimalo bi me, recimo, izmjeriti koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika redovno posuđuje knjige u knjižnici. Zanimalo bi me koliki postotak redovito ide k zubaru, ili na mamografiju. Zanimalo bi me koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika – recimo – reciklira smeće, ili ide u kino, ili posjećuje nacionalne parkove. Priča o “vrednovanju učinka” nastavnika nije sama po sebi opasna. Opasna je ideologija koja iza nje stoji, a oni koji tu floskulu izriču nerijetko je nisu svjesni – sjajni Jurica Pavičić uvodi red, smisao i mjeru u kakofoniju različitih mišljenja koja su se čula proteklih dana na tu temu.

Božična rasprodaja softverskih ključeva za Windows 10 i Office već od 9 eura!

Sad il' nikad. Iskoristite prigodne božićne popuste da biste izuzetno jeftino nabavili legalne Windows 10 i drugi Microsoftov softver. Tvrtka Keysworlds nudi vam na ionako niske cijene još dodatni popust od 35 posto pomoću promotivnog kupona ("CMOFF35") tako da Windows 10 Professional košta 9,09 €, Windows 10 Prof. + Office 201625,34 €, Office 36514,29 €. U ponudi je preko 20 naslova. Kupnjom (kartica ili Paypal) odmah dobivate aktivacijski ključ za softver na vaš email. Opširnije

Nedjelja (09:30)

Komšić kao vrući krumpir

Jurica Pavičić: Crkva i HDZ su kao stari bogati supružnici

“Crkva i HDZ u Hrvatskoj kao stari bogati supružnici koji nemaju jedan o drugom iluzije i znaju za sve međusobne nevjere i izlete iz braka ali s druge strane imaju toliko imovine, dionica, tvornica i zajedničkih interesa da nikada neće biti razvoda”, rekao je između ostalog Jurica Pavičić u odličnom intervjuu za Al Jazeeru, u kojem analizira predsjedničku utrku, odnose s BiH i ulogu Milorada Pupovca.

04.12. (22:00)

Jurica Pavičić najavljuje subotnju dodjelu “europskih Oscara”

U krajnje izjednačenoj konkurenciji približno jednaku šansu za nagrade imaju čak četiri filma. Sva četiri su nominirana u za najbolji film, režiju i barem po jednu ulogu. Iza tih četiriju filmova su dvojica zaslužnih veterana – Roman Polanski i Marco Bellocchio – te dvojica režisera koji imaju zaslužen kultni status: Španjolac Pedro Almodovar i Grk Yorgos Lanthimos Jurica Pavičić za Jutarnji.

01.12. (18:30)

Bojkotirajmo rođine kobasice

Jurica Pavičić: Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam – evo ga!

“Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam, ako nekome još nije jasna pretvorba prostora u zlato trivijalnom rentnom makinacijom, ako nekom ni Mamić ni Horvatinčić nisu bili dovoljni da shvate – evo onda. Taj biznis model sad imaju u malom. Zagrebački Advent nije ništa doli nacrt kako funkcionira Hrvatska”, Jurica Pavičić, Jutarnji

29.11. (15:30)

Jurica Pavičić najavljuje HFF: jedan od najrelevantnijih i najambicioznije programiranih filmskih festivala u Zagrebu

Izašavši iz čahure aktivističkog festivala koji prikazuje političke dokumentarce, zagrebački se Human Rights Film Festival tijekom 17 godina postojanja premetnuo u nešto puno značajnije. HRFF je istodobno postao festival koji od svih festivala u Hrvatskoj najodvažnije eksperimentira sa žešćim filmskim “artom”. Ovogodišnje izdanje HRFF-a – koje počinje u nedjelju a traje do 8.12. – ide tim tragom. Jutarnji

25.11. (19:00)

Jurica Pavičić: Knjiga “Jeziku je svejedno” polemički je obračun s čuvarima i popravljačima hrvatskog jezika

Ovih dana u hrvatskim se knjižarama pojavila jedna knjiga koja se bavi jezičnom represijom. Riječ je o knjizi koju je napisao trojac mlađih lingvista sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Knjiga nije samo znanstveno djelo, iako jest i to. Ta knjiga je prvorazredni aktivistički čin. To je knjiga koja baca kasetnu bombu u samo srce hrvatske jezične ideologije, ostavljajući za sobom skršene okrajke koje, nadam se, nitko nikad više neće ni pokušati polijepiti. Knjiga o kojoj je riječ je politički možda najvažnija knjiga koja je izišla u Hrvatskoj ove godine. No, pored svega toga, ta je knjiga i zaista sjajno štivo. Jer, osim što je znanstvena knjiga o jeziku, istodobno je i prvorazredna društvena satira – piše Jurica Pavičić u Jutarnjem o knjizi Jeziku je svejedno.

24.11. (17:30)

Informbiroovci iz zagrebačkog ogranka

Jurica Pavičić: Krtice u partijskim redovima

Jurica Pavičić komentira reakcije osmero izbačenih HDZ-ovaca. “A dok ih čovjek gleda kako ogorčeno zapomažu, ne može reći ništa doli – pa, dobro jutro! U kojoj ste stranci vi bili dosad? Što je tu novo? Jeste li možda prespavali kad je Sanader nasljeđivao Tuđmana, pa Karamarko Sanadera, pa Plenković Karamarka? Jeste možda bili u stanju obnevidjelosti kad bi i za prvog i za drugog i za trećeg glasovalo 90% stranačkog članstva? OK, znam da su štovani HDZ-ovci bili podosta zauzeti grabljenjem privilegija i nekretnina, političkim funkcijama i privatizacijama prigorki. Ali – stvarno? Jeste li zbilja prespavali posljednjih trideset godina?”, čudi se Pavičić.

23.11. (19:30)

Brum, brum, fijuuu

Pavičić i Njegić o Le Mans 66

Filmovi o automobilskim utrkama publiku obično razdvajaju u dva nepomirljiva tabora. Na jednoj će se strani naći ljubitelji oktana kojima će takav film biti dobar, pa makar bio i loš. Na drugoj strani su oni kojima je gledanje auto-utrka zanimljivo koliko i gledanje centrifuge perilice. Takve na film o auto-utrkama nećete utjerati ni metlom – piše Jurica Pavičić za Jutarnji. A Marko Njegić iz Sobodne piše: “Le Mans ’66.” je imerzivni, propulzivni i fotogenični kinodoživljaj, najživlji na trkaćoj stazi, gdje izaziva, nerijetko i pretječe, sve prethodne filmove o autoutrkama (“Grand Prix”, “Le Mans”, “Dani groma”, “Utrka života”…), ali i “Brze i žestoke”.

22.11. (12:30)

TV preporuka

Jurica Pavičić o seriji ‘Bez vědomí’: Prvorazredni triler o postkomunističkoj Europi

Jurica Pavičić piše o novoj seriji ‘Bez vědomí’, koju je za HBO producirala ekipa na čelu s redateljem Ivanom Zachariášom i scenaristom Ondřejem Gabrielom. ‘Bez vědomí’ (‘Spavači’) se zbiva u vrijeme pada Berlinskog zida. Istočna Europa je već u rasulu, svima je jasno da će komunistički režimi pasti, a svi – od Zapada, preko Rusa pa do lokalnih vrhuški – traže svoje mjesto u novom svijetu koji će nastati. ‘Spavači’ su majstorski izvedena serija i prvorazredna televizija, piše Pavičić.