Kako investirati i štedjeti u 20-ima, 40-ima i 60-ima - Monitor.hr
08.03.2023. (13:00)

Kad ne po planu, ide po živcima

Kako investirati i štedjeti u 20-ima, 40-ima i 60-ima

Izmjene ZOR-a i mirovinskog zakona, povećavaju se naknade

Prema mišljenju Sandre Ferenčak, autorice bloga MyTetka u kojem daje investicijske i savjete za štednju, savjeti vezani uz štednju i investiranje ne mogu, niti bi trebali biti isti kada su u pitanju pripadnici različite dobi:

  • Dvadesete – U ovoj dobi fokus bi trebao biti na stjecanju znanja, a manje na novcu. To je doba intenzivnog učenja, stjecanja potrebnih vještina i znanja koje će se kasnije u životu naplatiti. Sada je potrebno  steći zdrave financijske navike, financijski se opismeniti, naučiti planirati financije, izbjegavati potrošačko zaduživanje.
  • Tridesete – Fokus je obično na stjecanju doma i zasnivanju obitelji. Karijera ili struka su (ili bi trebale biti) u uzlaznoj putanji, vjerojatno smo na vrhuncu fizičkih i psihičkih sposobnosti. Ovdje bismo već ozbiljno trebali početi štedjeti i investirati nakon što smo kreirali krizni fond od 3 do 6 mjeseci za pokriće nepredviđenih troškova.
  • Četrdesete – U ovoj dobi smo ili se približavamo vrhuncu svoje profesionalne karijere, često najviše zarađujemo, a djeca su pomalo odrasla. Moguće imamo kredit za stan koji još otplaćujemo, no riješili smo se svih ostalih dugova. Maksimiziramo iznose štednje i investiranja (minimalno 20 posto primanja) svjesni kako će brzo doći godine kada više ne budemo mogli ili htjeli ovoliko raditi.
  • Šezdesete – U ovoj dobi, iako su mnogi i dalje vrlo aktivni, treba početi razmišljati o zdravstvenoj skrbi, eventualnom reduciranju stambenog prostora ili preseljenju te pripremama za mirovinu ili smanjenje radnog angažmana, kako god to nazvali. Za neke to može značiti i traženje hobija ili dodatnog posla, volontiranje u projektima ili jednostavno provođenje više vremena s unucima. Lider

Slične vijesti