Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine - Monitor.hr
05.04. (17:30)

Bolje neslana šala nego presoljena supa

Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine

Nekvalitetna ishrana odgovorna je za 11 milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnje, što znači da je loša hrana faktor kod svake pete umrle osobe, što je više nego pušenje. Riječ nije o pretilosti, nego o lošoj hrani koja šteti srcu ili izaziva karcinom, a najproblematičnija je sol koja je kriva za tri milijuna umrlih. Drugi najveći faktor je premali unos cjelovitih žitarica što stoji iza tri milijuna slučajeva umrlih, a treći premali unos voća s dva milijuna prerano umrlih.



Slične vijesti

05.11. (10:00)

Raspored unosa obroka tijekom dana može biti važniji od konzumirane hrane, konkretno – što skromnija večera, to bolje

16.10. (07:30)

Treće dijete

UNICEF: 200 milijuna djece u svijetu loše se hrani

Najmanje jedno od troje djece mlađe od 5 godina diljem svijeta je ili pothranjeno ili pati od prekomjerne težine, objavio je UNICEF u novom izvještaju. Gotovo dvoje od troje djece, starosti između 6 mjeseci i 2 godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihova mozga i tijela. Tri opasnosti prijete od loše prehrane: pothranjenost, latentna glad uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka i prekomjerna težina.

12.10. (08:00)

Usvajanje zdravije prehrane reducira simptome depresije već u roku od nekoliko tjedana

19.09. (10:00)

Pomanjkanje sna utječe na metabolizam masti i smanjuje osjećaj sitosti nakon obroka

17.09. (12:30)

Hrana za razmišljanje

Problem proizvodnje i potrošnje hrane: Svijetu prijete glad, patnja i nemiri

Svijet mora promijeniti proizvodnju i potrošnju hrane ili će se suočiti s teškim poremećajima u opskrbi hranom koji bi mogli dovesti do stradanja i nemira, upozorili su znanstvenici iz FOLU-a. Predlažu poticanje raznovrsnije prehrane, smanjenje ovisnosti o specifičnim kulturama, edavanja veće podrške u obnovi šuma kao glavnom alatu u borbi protiv klimatskih promjena.

 

08.08. (09:00)

Klimatske promjene bi se ublažilo kad bismo jeli manje mesa, kaže UN, a i mliječnih proizvoda

01.08. (12:30)

Fino jest, sad da vidimo jel zdravo

Najveće ulaganje u javno zdravstvo unazad 50 godina – počela gradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Budući Centar će biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Pomoći će hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće i inozemna tržišta, posebno unutar EU, te da za svaki od njih imaju garanciju da je proizveden na hrvatskom tlu. Vrijednost projekta je 88,9 milijuna kuna, sufinancira ga EU, a bit će gotov 2022. Pliva zdravlje