Lovrinović: Ako uvedemo euro imat ćemo europske cijene i hrvatska primanja - Monitor.hr
26.02.2019. (12:30)

Brojanje eurocenta

Lovrinović: Ako uvedemo euro imat ćemo europske cijene i hrvatska primanja

Kod uvođenja eura najgore bi prošli umirovljenici, radnici i izvoznici, a najbolje bankari, koji uvoze kredite, i uvoznici – rekao je ekonomist Ivan Lovrinović sinoć u Otvorenom. Michael Faulend, viceguverner HNB-a tvrdi da će se dogoditi točno suprotno – ukidanja valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, smanjenje transakcijskih troškova, a da će upravo na banke u Hrvatskoj uvođenje eura djelovati negativno. Ekonomski analitičar Hrvoje Stojić naglasio je da je Hrvatska zbog odluke da jednoga dana pristupi eurozoni već počela dovoditi svoje financije u bolji red pa se dogodio snažan pad javnog duga, a troškovi za ekonomiju u posljednjih nekoliko godina smanjeni su za 1,5 do 2 posto.


Slične vijesti

14.07. (12:30)

Bit će kovanica pun novčanik i slabo papira

Kad uvedemo euro krediti će pojeftiniti, a nekretnine poskupjeti

Krediti građanima trebali bi pojeftiniti zato što neće biti troška konverzije valute i zato što će prelaskom na euro kreditni rejting Hrvatske porasti. Hrvatskom gospodarstvu bit će olakšano širenje na druga tržišta, što bi moralo dovesti do povećanja njegove konkurentnosti. S druge strane, pposlovanje unutar jedne valutne zone jako dinamizira trgovinu, protok ljudi, roba i kapitala, a ta dinamizacija po prirodi stvari pogoduje jačima – piše Boris Rašeta za 24 sata i opisuje širu sliku prelaska s kune na euro.

11.07. (20:30)

Turisti i izvoznici unaprijed sretni

Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam po tečaju od 7,5345 kuna za jedan euro

Hrvatska je ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj. Plan je da uvedemo euro do 2024. Kaže guverner Vujčić da je Hrvatska ušla u ERM II po tržišnom tečaju 7,53450 kuna za jedan euro i da ga namjerava držati stabilnim. Šest mjeseci prije formalnog uvođenja eura bit će poznat i fiksni tečaj po kojem će se izvršiti konverzija, a nakon toga kao obveza će se uvesti dualno prikazivanje cijena proizvoda, i u kunama i u eurima, kako bi se nastojao neutralizirati efekt porasta cijena zbog zaokruživanja. Poslovni

11.07. (12:30)

1. Plaća će zvučati manje

Prednosti i nedostaci uvođenja eura

Prednosti:

Ukidanje valutnog rizika povezanog s tečajem kune prema euru

Hrvatska je ionako visoko eurizirana, veći dio kredita, ali i štednje je u eurima

Trebalo bi doći do smanjenja troškova zaduživanja, odnosno kamatnih stopa na kredite

Uvođenjem eura nestat će i troškovi zamjene kuna u eure i obratno

Pristup Europskom mehanizmu za stabilnost koji služi za pružanje pomoći državama u financijskim problemima

Nedostaci:

Gubitak monetarnog suvereniteta – uvođenjem eura Hrvatska u potpunosti gubi samostalnu monetarnu i tečajnu politiku

Moguće povećanje cijena

Telegram

07.06. (00:30)

Krzno je bolje

Nobelovac Joseph Stiglitz: Uvođenje eura je vjerojatno pogrešno

Kada uvedete euro, odričete se dva glavna sredstva usklađenja u slučaju nekog šoka, a to su prilagodbe kamatne i tečajne stope. Kamatne stope se postavljaju u Frankfurtu, dok tečajne stope na možete podesiti. To znači kada se dogodi neka vrsta šoka ne možete se prilagoditi da bi relativno jednostavno obnovili svoju ekonomiju – kaže Nobelovac Joseph Stiglitz u intervjuu Jutarnjem. U redu je pričati o euru, ali neka euro završi svoj posao, prije no što se priključite.

20.11.2019. (16:30)

Jel Staljin umro?

Treba li se vratiti u 1950.-e da bi pogled u budućnost istoka Europe bio jasniji?

Ekonomski lab analizira pad Berlinskog zida, iz ekonomske perspektive: “Politički liberalizam definiran kao zahtjev za uključivim institucijama – transparentnim, otvorenim, depersonaliziranim, koje funkcioniraju jednako za sve – i ekonomski liberalizam definiran kao zahtjev za fer tržišnim natjecanjem poduzetnika na uključivom tržištu, ideje su koje 2019. rezoniraju jednako kao i 1989. Osobito na istoku Europe. I osobito u Hrvatskoj gdje i dalje postoji velik prostor za napredak na temelju politika koje se rukovode idejama političkog i ekonomskog liberalizma. To ne znači da takozvana tranzicija – prijelaz iz ‘socijalizma’ u ‘kapitalizam’ – nije dovršena. Pravo pitanje glasi kamo se stiglo. Jedno je sigurno: nije se stiglo do kraja”.

04.08.2019. (00:30)

1 i 1 i 1 = 1

Je li na pomolu paritet eura, dolara i funte?

Ekonomski lab u posljednjem izvještaju s globalnih financijskih tržišta piše o mogućnosti pariteta eura, dolara i funte. U skoroj budućnosti mala je vjerojatnost za to, ali trenutni trendovi zaista idu k izjednačavanju, a i razlike u vrijednostima ovih valuta trenutno su malene – tečaj eura je ispod razine od 1,11 dolara, dok je funta pala na 1,079 eura.

30.07.2019. (12:00)

Funta najjeftinija unazad dvije godine – jednu se funtu sad može kupiti za 1,0912 eura; novi premijer Boris Johnson najavio da izlaze iz EU 31. listopada pa i bez sporazuma

09.07.2019. (13:30)

Pa mi ga uveli, samo što ovi to ne znaju!

Promjene za uvođenje eura: Prodaja 90 državnih tvrtki, manje političara u javnoj upravi…

Hrvatska se obvezala na provođenje niza promjena kako bi uvela euro: izmjene zakona o kreditnim institucijama i HNB-u (propisi o omjeru kredita i kolaterala koje banka izdaje, omjeru kredita i prihoda dužnika, dužini trajanja kredita, amortizacijskim kriterijima), zakon o ratifikaciji međuvladine suradnje, Pravilnik o Registru stvarnih vlasnika, Pravilnik o objedinjenom registru računa, novu organizacija Državnog zavoda za statistiku, preciznije definiranje uloge i financiranja brojnih agencija, donošenje 100 mjera za smanjenje administrativnog opterećenja, nova faza liberalizacije tržišta roba i usluga, dereguliranje rada ljekarni, HZZO mora objaviti natječaj za pružanje usluga fizikalne terapije… Jutarnji

05.07.2019. (12:30)

A, jel smijemo, iz štosa, euro zvati Đuro?!?

Hrvatska poslala pismo namjere, euro možemo uvesti 2023.

Ministar Zdravko Marić i guverner Boris Vujčić jučer su potpisali pa poslali pismo namjere ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što prethodi uvođenju eura kao službene valute. Da bi se uvelo euro treba provesti reforme u šest područja; jačanje supervizije bankovnog sustava suradnjom s Europskom središnjom bankom; uvođenjem eksplicitnog mandata za mjere usmjerene na zajmoprimce: jače sprečavanje pranja novca; unapređenje sustava prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka; poboljšanje upravljanja u javnom sektoru; smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo. Najranije euro možemo uvesti 2023.

08.06.2019. (16:30)

Treba početi prodavati novčanike u koje stane više kovanica...

Šonje: Nitko nije požalio što je uveo euro pa neće ni Hrvatska

Ekonomist Velimir Šonje u intervjuu Slobodnoj navodi potencijalne koristi od uvođenja eura: niže kamatne stope, troškovi konverzije valuta će nestati, nestanak valutne klauzule u eurima i potrebe za troškovima zaštite od valutnog rizika, pristup likvidnosti Europske središnje banke i izvorima za financiranje stabilizacije u krizama, motiv za bolje ekonomske politike.