Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Malo si jače posoliš i riješen problem
Mnogi astronauti žale se da im je hrana u svemiru bljutava i neprivlačnog okusa
Ovaj neobičan fenomen može postati ozbiljan problem kad se astronauti počnu mučiti kako bi u organizam unijeli dovoljno hranjivih tvari. Sve to navelo je istraživače iz Australije i Nizozemske da pokušaju otkriti moguće uzroke. Njihova zapažanja objavljena su u časopisu International Journal of Food Science + Technology. Rezultati istraživanja sugeriraju da se barem neke arome različito percipiraju u različitim okruženjima, ali na prilično neočekivan način. Studija ne daje odgovore na pitanje zašto astronautska osjetila okusa i mirisa ostaju otupljena nakon što prestane promjena tekućine. Ona podržava hipotezu da je percepcija mirisa kontekstualna i ukazuje na moguće načine ublažavanja problema. Bug