Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Najbolji hrvatski restorani u 2018: Prvi je šibenski Pelegrini (opet)
U izboru za najbolji hrvatski restoran po izboru Dobre hrane apsolutni pobjednik je šibenski Pelegrini, u stopu ga prate Noel i Dubravkin put iz Zagreba, zatim Restoran 360 (Dubrovnik) i Plavi podrum (Volosko). Kompletna lista sa 432 restorana, sa nizom regionalnih lista. Jutarnji