Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Kemijsko oružje
Najviše pesticida – u jagodama i špinatu
Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida – jagode su u testu potrošačkog vodiča Environmental Working Group bile pozitivne na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća (ovdje izvještaj). Osim njih, najkontaminiranije pesticidima su nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja. Proizvodi za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide su avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaja, šparoge, mango, balancane, kivi, cvjetača, brokula… Slobodna, CNN