Njujorški restorani izbacuju napojnice - Monitor.hr
22.05.2017. (15:13)

Uključeno u cijenu

Njujorški restorani izbacuju napojnice

Prije 18 mjeseci njujorški ugostitelj Danny Meyer objavio je da će svi restorani njegove Union Square Hospitality Group izbaciti napojnice, što je praksa za koju Meyer smatra da ima korijene u ropstvu. Do današnjeg dana 14 njegovih restorana je prešlo na “uključenu gostoljubivost”, odnosno povisilo je cijene za 25% što se dijeli među konobarima i kuhinjskim osobljem, koje prije, očito, nije moglo dobivati napojnice. Ovaj potez mnogi smatraju dobronamjernom gestom kojom se pokušava izjednačiti dugoročna nejednakost, uključujući nejednaku plaću između kuharskog i konobarskog osoblja, no on ipak pojačava birokraciju u gospodarskoj grani koja je već pogođena rastom plaća i troškova, piše Guardian.


Slične vijesti

02.06.2018. (17:46)

18 zemalja u kojima nije običaj ostavljati napojnice za usluge: Danska, Belgija, Finska, Estonija…

28.11.2017. (14:43)

Psihologija davanja napojnica

01.07.2017. (10:56)

Tiping nije mjesto u Kini

Amerikanci ostavljaju najveće napojnice, Nijemci 10%, Japanci ništa

Englezi redovito ostavljaju 10% bakšiša od iznosa računa, a Talijani nikada ne ostave bakšu – kaže konobar iz sushi bara u zagrebačkoj Gajevoj ulici o kulturi ostavljanja bakšiša. Zanimljivi su Amerikanci koji ostavljaju do 25 posto računa, a ako plaćaju karticama ostave do 150 kuna gotovine uz račun, Nijemci ostave 10% od računa, a Japanci ne ostavljaju ništa jer smatraju to uvredom za konobara. Najveću napojnicu ovom kobonaru ostavila je – grupa domaćih gostiju, 700 kuna. Jutarnji

16.10.2015. (08:25)

Tipping point

Njujorški lanac restorana ukida napojnice

Sustav napojnica u SAD-u drukčiji je od našeg: napojnica se ostavlja obavezno, i to 20-30% iznosa računa, a glavnina plaće konobara sastoji se upravo od “bakšiša”. No to u neravnopravan položaj stavlja kuhare i drugo osoblje restorana, koji zbog toga zarađuju manje od konobara, a jednako ili više pridonose kvaliteti restorana. Zato je Danny Meyer, vlasnik 13 elitnih restorana, odlučio promijeniti sustav i ukinuo napojnice te se nada da će ostali slijediti njegov primjer. BBC

20.07.2015. (22:04)

Misteriozni muškarac ostavio napojnicu od 7000 kuna

10.07.2015. (10:32)

Kakva usluga, takva napojnica

Stranac u Splitu kavu platio 800 kuna, jer nije vidio zarez

Poslovično škrti Škoti navodno ostavljaju najbolje napojnice, kao i Amerikanci, dok su Francuzi i Talijani najškrtiji i nikada ne ostavljaju novac, kažu naši konobari. Jedan je konobar pak omastio brk jer je na račun od 1000 kuna za večeru od gosta dobio još 1200 kuna. U Splitu je pak lani zabilježen slučaj da je gost platio kavu 800 kuna, jer je na računu pisalo 8,00, a on valjda nije vidio zarez. Jutarnji