Nove Vizualne Vrijednosti sutra u Laubi - Monitor.hr
29.09.2015. (14:18)

Nove Vizualne Vrijednosti sutra u Laubi

Prošlogodišnje izdanje Muzeja ulične umjetnosti označilo je početak promjena za manifestaciju koja je jednom godišnje na nekoliko dana zaposjedala i umjetnošću bojala zanemarene zagrebačke kvartove i napuštene gradske prostore – MUU 2014. trajao je jedan dan, direktorici Ivani Vukšić se pri kuriranju pridružio umjetnik Bruno Pogačnik Wukodrakula te su zajednički osmislili program bogat različitim site-specific instalacijama, performansima i video radovima koji su se prikazivali u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti.

Godina 2015. označava potpuni zaokret u prezentaciji radova autora bliskih tandemu Vukšić-Wukodrakula, poznatom i kao umjetnička grupa TARWUK, pa je tako MUU evoluirao u NVV – Nove Vizualne Vrijednosti (New Visual Values) zadržavši pritom osnovne postulate na kojima projekt počiva.

NVV – Nove Vizualne Vrijednosti prirodni je slijed u evoluciji Muzeja ulične umjetnosti pri kojem se fokusira na suvremenu umjetnost i umjetničke prakse kroz eksperimentalne kustoske programe. Ovogodišnji program uključuje digitalnu i fizičku verziju izložbe u kojoj sudjeluje 25 umjetnika iz cijelog svijeta. Umjetnici su pozvani priložiti fotografije bilo čega iz svoje okoline, uz pripadajući tekst. To je mogao biti njihov rad ili neki drugi objekt koji ih inspirira te putem kojeg žele komunicirati s publikom.

Pristigle prijave uploadane su na eBay i grupirane u svojevrsnu digitalnu izložbu koju prati artist book, rad umjetničkog dvojca TARWUK. Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić čine i kustoski tim projekta NVV.

Među 25 umjetnika koji sudjeluju u NVV-u nalaze se neki od najuzbudljivijih mlađih, domaćih autora poput Zlatana Vehabovića, Žižića&Kožula, Marka Tadića, Davora Vrankića, Maria Kolarića i Maje Čule te njihove inozemne kolege među kojima se posebno ističe trenutno jedan od najpoznatijih svjetskih kipara, Kanađanin s njujorškom adresom – David Altmejd, Michael Joo – kipar zaslužan za redefiniranje poimanja skulpture, začetnik umjetničkog smjera na prestižnom sveučilištu Columbia te sudionik prošlogodišnjeg MUU-a Jon Kessler, Carol Bove – jedna od najpoznatijih američkih umjetnica čiji je rad u stalnom postavu novog Whitney muzeja te mnogi drugi autori uzbudljivih umjetničkih radova.

Licitaciju na e-Bayu, aktivnu na sam dan prezentacije u Laubi, prati knjiga u kojoj su predstavljeni radovi/objekti svih umjetnika. Knjigu su uredili i dizajnirali Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić u maniri TARWUK-ovih radova, miješajući donirane i te internetskih didaskalija. Knjiga će se moći kupiti u Laubi po cijeni od 150,00 kn.

Posebno izdanje knjige na koju su umjetnički intervenirali autori Žižić&Kožul također će pronađene vizuale/objekte i tekstove umjetničkih izjava, biografija biti dostupna za kupnju (cijena na upit).

NVV nastavlja s propitivanjem sistema kulturne proizvodnje, započetim na MUU-u 2014, pita se kada jedan objekt/akcija postaje umjetničko djelo, kako se određuje njegova vrijednost, kakva infrastruktura treba potpomagati umjetničku proizvodnju te kako se mogu prevladati uobičajeni, konvencionalni načini njegovog predstavljanja. Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić odlučili su iskoristiti prvi online servis za virtualnu razmjenu dobara, eBay, kao platformu putem koje će izvršiti svojevrsni opit i moguće dobiti poneke zanimljive odgovore na postavljena pitanja.

TARWUK je interdisciplinarni umjetnički kolektiv osnovan 2014. kojeg čine Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik Wukodrakula, hrvatski umjetnici s njujorškom adresom. U svom radu kombiniraju širok raspon medija i formata u nastojanju da izbrišu granice između umjetnosti i života pri čemu obuhvaćaju različite vrste prezentacije. Koristeći tradicionalne kiparske tehnike i suvremene računalne programe stvaraju multimedijalne instalacije kojima istražuju granice privatnosti, komunikacije i intimnog, visoko individualiziranog iskustva gledanja umjetničkog djela. TARWUK se domaćoj publici u lipnju ove godine predstavio samostalnom izložbom u Laubi – No New Followers. Na prezentaciju NVV-a stižu nakon prve samostalne bečke izložbe ostvarene u suradnji s Pony Project galerijom i Miom Laskom.


Slične vijesti

31.05.2019. (11:00)

Boutique sajam knjiga u zagrebačkoj Laubi od 31. svibnja do 2. lipnja

26.06.2017. (23:06)

Pretvaranjem Laube u Klub boraca započeo je program skrivenih projekcija Motovun film festivala

05.01.2017. (18:51)

Zagreb: U Laubi otvorena međunarodna izložba grafičkog dizajna – glavna je tema ponavljanje stilova, a govori da nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem

05.05.2016. (16:11)

Izložba domaćeg dizajna u zagrebačkoj Laubi, do nedjelje

29.10.2015. (14:51)

Mercury Rev za dva tjedna u Zagrebu

Alternativni američki neo-psihodelični rockeri Mercury Rev za dva će tjedna (13.11.) nastupiti u zagrebačkom klubu Lauba, a povodom izlaska njihovog novog studijskog albuma ‘The Light In You’. Skupa s njima dolazi Nicole Atkins; ulaznica je 120 kuna, na ulazu 150 kuna.

Mercury Rev posljednji su put u Zagrebu svirali prije 4 godine.

‘The Light In You’ je osmo izdanje benda, a izašao je 7 godina od prethodnog albuma, za Bella Union, nezavisnu etiketu koju su osnovali Simon Raymonde i Robin Guthrie iz Cocteau Twins. Zagreb je jedini grad u regiji na ovoj turneji Mercury Rev.

21.07.2015. (10:26)

Jose Gonzales u studenom u Zagrebu

Švedski pjevač/pjesmopisac Jose Gonzales nastupa 11. studenog u zagrebačkom klubu Lauba, gdje će promovirati svoj novi, treći po redu solo album ‘Vestiges and Claws’.

Bit će ovo prvi Gonzalesov koncert u Zagrebu u karijeri, a u sklopu turneje na kojoj obilazi ljetne festivale po kontinentu.

Gonzales nastupa u sklopu SuperUho Lauba koncerata, a organizator je Žedno uho. Ulaznice su od danas u prodaji po promotivnoj cijeni od 100kn do 26.7., nakon toga cijena raste na 120kn, a na dan koncerta na blagajni će koštati 150kn. U ostatku godine Žedno uho u Zagrebu organizira još i koncerte Viet Cong (29.8., Močvara), PHILM (bend Davea Lombarda iz Slayer, 10.9., Močvara), Two Gallants (5.11., Močvara), Built To Spill (17.11., Močvara).

14.07.2015. (17:07)

Ariel Pink u Laubi 27. studenog

U sklopu SuperUha, 27. studenog u Laubi će nastupiti Ariel Pink. Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kn mogu se kupiti do 19.07. u Dirty old shopu i Rockmark knjižari, nakon toga koštat će 100 kn, a na ulazu 120 kn.

Odrastajući u Los Angelesu krajem 80tih i početkom 90tih godina prošlog stoljeća, Ariel Marcus Rosenberg je već sa 10 godina počeo pisati prve glazbene kompozicije. Uveliko opčinjen poviješću pop kulture sa 16 godina je počeo slagati prve snimke na rustičnom analognom četvorotrakašu. Koliko predano i fanatično je bio posvećen ovom “malom kućnom zanatu” govori i činjenica da je koju godinu kasnije, tada student “California Institute of the Arts”, u kući svojih roditelja imao pravo malo skladište audio kazeta sa preko 500 snimljenih pjesama, prije nego što je ijednu od njih izveo uživo. Sve ovo nije mnogo značilo u prvim susretima sa publikom koji su manje-više bili katastrofalni. Svedeni na one-man show žestokog fana Hall & Oates, Michael Jackson-a, 10CC, Fleetwood Mac i nostalgičan prizvuk “zlatne ere” popa bili su u tom trenu potpuno neukolpivi u vladajuću indie scenu. Koju godinu kasnije pak, desilo se da njegov prvi album završi u rukama jednog benda koji je u tom trenutku svojim rastućim utjecajem u potpunosti prekrajao ruho američke nezavisne glazbe – Animal Collective, a listopad 2004. i album “The Doldrums” na njihovoj Paw Tracks etiketi, označit će početak The Ariel Sounda. Ovaj album kao i sljedeća dva “Worn Copy” i “The House Arrest”, imat će presudan utjecaj na to da do kraja prve decenije 21. stoljeća svijetom nezavisne muzičke scene zavlada novi val “Lo-fi” izvođača – “Bedroom-pop” kako ga je u određenim inkarnacijama označila glazbena kritika. 15 godina nakon prvih sobnih demo snimaka, 2009. godine Ariel Pink potpisuje za kultni britanski label 4AD, a već prvi album na ovoj etiketi označit će konačni proboj kako njega osobno, tako i cijelog vala. Ariel Pink’s Haunted Graffitti – “Before Today” naći će se na kraju 2010. u vrhovima svih godišnjih lista relevantnih glazbenih glasila, zajedno sa singlom “Round and Round” koji će se naći na prvom mestu The Top Tracks of 2010 na Pitchforku. Uslijedit će velike američke i europske turneje, a ljeto 2011. provest će svirajući kao headliner na svim značajnim indie festivalima od Primavere preko ATP do Coachelle. Sa ništa manje uspjeha neće proći ni drugi studijski album za 4AD – “Mature Themes” iz 2012. kao ni neposredni povod za predstojeću turneju – album “Pom Pom” koji je svetlost dana ugledao prije nešto manje od pola godine. Zanimljivo za ovaj album, kao i za predstojeću turneju je činjenica da Ariel Pink po prvi put izdaje i nastupa bez Haunted Graffitti.

24.02.2015. (13:27)

Dobar zvuk u dobrom ambijentu

Žedno uho predstavilo novi projekt – SuperUhu Laubu

Klovićevi dvori su otpali, ali Lauba nema ništa kontra Žednog uha, pa će se tamo održavati SuperUho koncerti u organizaciji Mate Škugora. Novi projekt otvara Mark Lanegan Band 27. veljače uz vizuale iz laboratorija dvojca This Town Needs Posters. Bit će to i uvertira u ovogodišnji SuperUho Festival, koji se održava u Šibeniku od 4. do 6. kolovoza, a nastupaju Einstürzende Neubauten, King Khan And The Shrines i Rosetta. Novi list