Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Zero kill
Odobrena prodaja laboratorijski uzgojenog mesa
Ovim postupkom SAD postaje druga zemlja u svijetu, nakon Singapura, koja je dopustila prodaju uzgojenog mesa koje se dobiva iz uzoraka stanica stoke. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju. Kompanije, koje obje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom. Ipak, kompanije još uvijek utvrđuju točan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjurima. Green
