Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Opametili i kantu
Osmislili pametnu kantu koja mjeri koliko se hrane baca
Rezultat inovativne tehnologije nizzmeskog startupa koja pokušava svjetski prehrambeni sustav učiniti barem malo održivijim. Omogućuje detaljno praćenje bacanja hrane. Automatizirana pametna kanta za otpad povezana je s vagom pa će tako automatski registrirati svu hranu koja se baca, prikazat će o kojim je količinama riječ i u koje doba dana se najviše bacalo. Na taj način, restorani, ali i kućanstva, točno mogu pratiti koliko bacaju i tako reagirati na količine. Green