Pavičić: Fanovi Phillipa Pullmana konačno došli na svoje - kreće serija 'His Dark Materials' - Monitor.hr
28.10. (10:00)

Harry Potter za upućene

Pavičić: Fanovi Phillipa Pullmana konačno došli na svoje – kreće serija ‘His Dark Materials’

Sredinom devedesetih, dvoje britanskih pisaca otpočelo je gotovo istodobno objavljivati cikluse romana omladinske fantastike koji su ubrzo stekli popularnost. Drugi od dvoje bio je Phillip Pullman. Pullmanovi romani, međutim, imaju jedno svojstvo koje ih u očima Hollywooda činilo osjetljivima. Pullmanove su knjige, naime, knjige izrazitog ateista. U njegovom ciklusu romana organizirana je religija izvor opačine i presije, a njegovim fikcionalnim svijetom vlada zloćudni Magisterijum koji podosta podsjeća na Katoličku crkvu – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.


Slične vijesti

Jučer (16:00)

Za anale

Jurica Pavičić: Treba dobro upamtiti fotografiju trenutka kad se ‘Bandić’ i KGK rukuju

“Ovaj put Bandić više nema posla s kohortom premudrih kolumnista, s visokoparnim novinama i učenim kulturnjacima. Ovaj ga put ubada jedan prankster, zujeći obad koji svoju kampanju obavlja viralno, prodire tamo gdje novine na dopiru, a na koncu čitavog tog roja dosjetki, ostaju dvije riječi čvrsto zalijepljene kao prstac i sika: ‘korupcija’ i ‘Bandić'” – Jurica Pavičić za Jutarnji.

Jučer (08:30)

Odgovor Jurici Pavičiću

Vojislav Mazzocco: Zašto svi učitelji ne bi trebali imati iste plaće

Vojislav Mazzocco odgovara Jurici Pavičiću na tekst “Kako izmjeriti rad nastavnika” i navodi tri problema hrvatskog školstva – neprepoznavanje talenta, prezir prema fizičkim poslovima te odbijanje i same pomisli na ocjenjivanje rada nastavnika. “Jednaka plaća za dobre, loše i izvrsne učitelje je uvredljiva za one koji se trude, a nagrada je onima koji su se prestali truditi kad su u ruke primili tuljac s diplomom”, piše Mazzoco.

Božićna rasprodaja softverskih ključeva za Windows 10 i Office već od 9 eura!

Sad il' nikad. Iskoristite prigodne božićne popuste da biste izuzetno jeftino nabavili legalne Windows 10 i drugi Microsoftov softver. Tvrtka Keysworlds nudi vam na ionako niske cijene još dodatni popust od 35 posto pomoću promotivnog kupona ("CMOFF35") tako da Windows 10 Professional košta 9,09 €, Windows 10 Prof. + Office 201625,34 €, Office 36514,29 €. U ponudi je preko 20 naslova. Kupnjom (kartica ili Paypal) odmah dobivate aktivacijski ključ za softver na vaš email. Opširnije

Utorak (00:30)

Toplomjerom duše

Pavičić: Kako izmjeriti rad nastavnika

Želite li doista mjeriti rezultat nastavnika? Dobro. Ali, zašto onda mjerite ocjene njihovih đaka na maturi? Zašto – recimo – ne mjeriti njihovu plaću za 20 godina? Zašto ne mjeriti jesu li im đaci postali bogati ili ostali ubogi? Zar to nije dosljedna konzekvenca istog principa? A ja bih – ako već mjerimo – recimo pokušao mjeriti nešto drugo. Zanimalo bi me, recimo, izmjeriti koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika redovno posuđuje knjige u knjižnici. Zanimalo bi me koliki postotak redovito ide k zubaru, ili na mamografiju. Zanimalo bi me koliki postotak bivših učenika nekog nastavnika – recimo – reciklira smeće, ili ide u kino, ili posjećuje nacionalne parkove. Priča o “vrednovanju učinka” nastavnika nije sama po sebi opasna. Opasna je ideologija koja iza nje stoji, a oni koji tu floskulu izriču nerijetko je nisu svjesni – sjajni Jurica Pavičić uvodi red, smisao i mjeru u kakofoniju različitih mišljenja koja su se čula proteklih dana na tu temu.

08.12. (09:30)

Komšić kao vrući krumpir

Jurica Pavičić: Crkva i HDZ su kao stari bogati supružnici

“Crkva i HDZ u Hrvatskoj kao stari bogati supružnici koji nemaju jedan o drugom iluzije i znaju za sve međusobne nevjere i izlete iz braka ali s druge strane imaju toliko imovine, dionica, tvornica i zajedničkih interesa da nikada neće biti razvoda”, rekao je između ostalog Jurica Pavičić u odličnom intervjuu za Al Jazeeru, u kojem analizira predsjedničku utrku, odnose s BiH i ulogu Milorada Pupovca.

04.12. (22:00)

Jurica Pavičić najavljuje subotnju dodjelu “europskih Oscara”

U krajnje izjednačenoj konkurenciji približno jednaku šansu za nagrade imaju čak četiri filma. Sva četiri su nominirana u za najbolji film, režiju i barem po jednu ulogu. Iza tih četiriju filmova su dvojica zaslužnih veterana – Roman Polanski i Marco Bellocchio – te dvojica režisera koji imaju zaslužen kultni status: Španjolac Pedro Almodovar i Grk Yorgos Lanthimos Jurica Pavičić za Jutarnji.

01.12. (18:30)

Bojkotirajmo rođine kobasice

Jurica Pavičić: Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam – evo ga!

“Ako postoji netko tko dosad nije shvatio kako funkcionira hrvatski ortački kapitalizam, ako nekome još nije jasna pretvorba prostora u zlato trivijalnom rentnom makinacijom, ako nekom ni Mamić ni Horvatinčić nisu bili dovoljni da shvate – evo onda. Taj biznis model sad imaju u malom. Zagrebački Advent nije ništa doli nacrt kako funkcionira Hrvatska”, Jurica Pavičić, Jutarnji

29.11. (15:30)

Jurica Pavičić najavljuje HFF: jedan od najrelevantnijih i najambicioznije programiranih filmskih festivala u Zagrebu

Izašavši iz čahure aktivističkog festivala koji prikazuje političke dokumentarce, zagrebački se Human Rights Film Festival tijekom 17 godina postojanja premetnuo u nešto puno značajnije. HRFF je istodobno postao festival koji od svih festivala u Hrvatskoj najodvažnije eksperimentira sa žešćim filmskim “artom”. Ovogodišnje izdanje HRFF-a – koje počinje u nedjelju a traje do 8.12. – ide tim tragom. Jutarnji

25.11. (19:00)

Jurica Pavičić: Knjiga “Jeziku je svejedno” polemički je obračun s čuvarima i popravljačima hrvatskog jezika

Ovih dana u hrvatskim se knjižarama pojavila jedna knjiga koja se bavi jezičnom represijom. Riječ je o knjizi koju je napisao trojac mlađih lingvista sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Knjiga nije samo znanstveno djelo, iako jest i to. Ta knjiga je prvorazredni aktivistički čin. To je knjiga koja baca kasetnu bombu u samo srce hrvatske jezične ideologije, ostavljajući za sobom skršene okrajke koje, nadam se, nitko nikad više neće ni pokušati polijepiti. Knjiga o kojoj je riječ je politički možda najvažnija knjiga koja je izišla u Hrvatskoj ove godine. No, pored svega toga, ta je knjiga i zaista sjajno štivo. Jer, osim što je znanstvena knjiga o jeziku, istodobno je i prvorazredna društvena satira – piše Jurica Pavičić u Jutarnjem o knjizi Jeziku je svejedno.

24.11. (17:30)

Informbiroovci iz zagrebačkog ogranka

Jurica Pavičić: Krtice u partijskim redovima

Jurica Pavičić komentira reakcije osmero izbačenih HDZ-ovaca. “A dok ih čovjek gleda kako ogorčeno zapomažu, ne može reći ništa doli – pa, dobro jutro! U kojoj ste stranci vi bili dosad? Što je tu novo? Jeste li možda prespavali kad je Sanader nasljeđivao Tuđmana, pa Karamarko Sanadera, pa Plenković Karamarka? Jeste možda bili u stanju obnevidjelosti kad bi i za prvog i za drugog i za trećeg glasovalo 90% stranačkog članstva? OK, znam da su štovani HDZ-ovci bili podosta zauzeti grabljenjem privilegija i nekretnina, političkim funkcijama i privatizacijama prigorki. Ali – stvarno? Jeste li zbilja prespavali posljednjih trideset godina?”, čudi se Pavičić.