Prijatelji životinja: Plastične vrećice trebaju koštati dvije kune - Monitor.hr
11.05.2015. (09:29)

Vrijeme je za povratak košarama

Prijatelji životinja: Plastične vrećice trebaju koštati dvije kune

Podatak od preko osam milijarda odbačenih plastičnih vrećica samo u 2010. šokirao je EU, pogotovo zbog nemogućnosti njihove ponovne upotrebe. Istovremeno ih se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 200 milijuna, zbog čega Udruga Prijatelji životinja predlaže da trebaju koštati dvije kune, čime bi se punio Fond za očuvanje okoliša, ali i priroda štedila od zagađenja. Monitor


Slične vijesti

06.10.2019. (13:30)

Indija zabranjuje plastične vrećice

U povodu 150. rođendana Mahatme Gandhija indijska vlada zabranila je plastične vrećice, male plastične boce, šalice i slamke. Indija želi povećati kapacitet obnovljive energije do 2022. godine na 175 gigawata, a kasnije čak na 450 gigawata. Program premijera Narandre Modija Swatch Bharat – Čista Indija kao zaštitni znak već godinama ima naočale Mahatme Gandhija.

22.01.2019. (17:30)

Gušenje kesama

Od ove godine plastične vrećice više nisu besplatne, osim onih najtanjih

Na snagu je od Nove godine stupio novi pravilnik prema kojem je prodavatelj obavezan potrošaču naplatiti sve lagane plastične vrećice – vrećice tanje od 50 mikrona. Vrlo lagane i tanke plastične vrećice – sa stijenkom tanjom od 15 mikrona, one za voće i povrće – još uvijek su besplatne, no prodavatelj je obvezan na vidljivom mjestu istaknuti obavijest sadržaja „Vrećice koristite štedljivo”. Greenpeace primjećuje da neki prodavači ne poštuju pravilo o prodaji vrećica, a Prijatelji životinja napominju da jedna osoba uporabom platnene vrećice u prosjeku štedi 288 plastičnih vrećica godišnje.

06.04.2018. (16:02)

Riba zvana kesa

Zabrana urodila plodom: Smanjio se broj plastičnih vreća u Sjevernom moru

Postotak ribarskih mreža koje su iz Sjevernog mora izvukle barem jednu vrećicu upola je manji i sada iznosi 16 posto, a prije 2010. bio je 40 posto, kaže se u novoj studiji. Na ovoj promjeni možemo zahvaliti porezu na plastične vrećice kojeg su 2003. uvele Irska, Danska, Francuska i Britanija, što je dovelo do velikog smanjenja njihove upotrebe. Generalno je, međutim, količina otpada u moru ostala podjednaka. Sky News, EcoWatch

06.12.2017. (06:02)

Kesu odnio vjetar

Od 2019. trgovci će morati naplaćivati sve plastične vrećice

Od 1. siječnja 2019. sve će se lagane plastične vrećice morati naplaćivati – trgovci će imati obavezu naplatiti svaku vrećicu debljine od 15 do 50 mikrona, što su uobičajene vrećice u trgovinama. One najtanje, do 15 mikrona, u kojima se najčešće pakira voće i povrće, neće se naplaćivati nego će na njima morati stajati upozorenje “Vrećice koristite štedljivo”, stoji u izmijenjenom Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu. Novi list

06.12.2016. (08:30)

Naplata ali ne i reciklaža

Naplaćivanje plastičnih vrećica u prijedlogu zakona

Obvezna naplata plastičnih vrećica u trgovinama napokon je u prijedlogu Plana gospodarenja otpadom RH, kojim bi se zakonom pokušalo ograničiti njihovo korištenje. Prosječan građanin Hrvatske godišnje potroši oko 150–170 vrećica, što na državnoj razini iznosi čak 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture reciklira ih se tek 1 do 6 posto. Monitor

06.12.2016. (08:09)

Sve bliže zabrani plastičnih vrećica

Udruga Prijatelji životinja sudjelovala je u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. godine, zaključenom 2. prosinca 2016.

Prijatelji životinja podržali su mjeru Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se predlaže uvođenje naplate laganih plastičnih vrećica u trgovinama, a koja glasi: Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.). Ova je mjera značajan korak za očuvanje okoliša i dobrobit ljudi i životinja jer se donosi s ciljem sprječavanja nastanka nepotrebnog otpada.

Prosječan građanin Hrvatske godišnje potroši oko 150–170 vrećica, što na državnoj razini iznosi čak 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture reciklira ih se tek 1–6%, pa se uglavnom odlažu na odlagališta otpada, gdje se bez prisutnosti svjetla ne mogu niti razgraditi.

Najveći problem predstavlja velik broj vrećica koji zbog svoje male težine i ljudskog nemara završi u prirodi. Plastične vrećice ugrožavaju živote životinja koje ih mogu progutati ili se uplesti u njih, nagrđuju okoliš te stvaraju ekonomsku štetu. Za razgradnju plastične vrećice potrebna su stoljeća, a pri tom nastaje opasna plastična prašina koja se taloži u svjetskim oceanima i ulazi u hranidbeni lanac.

Hrvatska – kao turistička zemlja – ima posebne interese zaštititi svoje nacionalne parkove, mora i plaže, jezera, rijeka i šume od plastičnih vrećica, a za to su nam potrebne konkretne i stroge mjere protiv njihova korištenja.

Prijatelji životinja podržali su uvođenje naknade za plastične vrećice jer su uz promicanje razvrstavanja, recikliranja i ponovnog korištenja otpada, za postizanje održivog društva najznačajnije mjere koje osiguravaju da do nastanka otpada niti ne dođe. Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama potrošači gube svijest o stvarnoj cijeni plastičnih vrećica, koju na posljetku plaća okoliš. Uvođenjem naplate uvelike bi pala potrošnja plastičnih vrećica jer bi dodatni financijski izdatak potaknuo uporabu trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti.

Prijatelji životinja ujedno su predložili da se novac prikupljen od naknade koristi namjenski za financiranje projekata za zaštitu okoliša i promicanje održivosti.

Smanjenje uporabe plastičnih vrećica od Hrvatske zahtijevaju i odredbe Europske unije, a uvođenje naplate plastičnih vrećica potaklo je žitelje drugih zemalja da mnogostruko srežu ovisnost o plastičnim vrećicama. Tako je po uvođenju naknade za plastične vrećice 2002. godine u Irskoj njihova godišnja potrošnja po stanovniku pala s 328 na 21 komad. Uzor nam trebaju biti Danska i Finska, čiji stanovnici koriste svega četiri vrećice godišnje.

Udruga Prijatelji životinja kampanju za zabranu dijeljenja besplatnih plastičnih vrećica pokrenula je 2009. godine peticijom za zabranu plastičnih vrećica. Peticiju je potpisalo više od 27.000 građana, što ukazuje na visoku ekološku osviještenost hrvatskih građana o problematici plastičnih vrećica.

Prijatelji životinja pozdravljaju uvođenje obvezne naplate plastičnih vrećica i ostale mjere smanjenja, odvajanja i recikliranja otpada predložene novim Planom gospodarenja otpadom kao pozitivan korak prema ostvarivanju koncepta bez otpada (Zero Waste). Međutim, pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da pri usvajanju Plana gospodarenja otpadom sredstva sada namijenjena za neučinkovite i neekološke županijske centre za gospodarenje otpadom usmjere za funkcioniranje lokalnih sustava razvrstavanja, recikliranja i prenamjene otpada.

26.09.2016. (13:34)

Ulje u platnu

Lidl iduće godine ukida plastične vrećice

U proljeće iduće godine Lidlove trgovine u Njemačkoj povlače plastične vrećice iz svog asortimana, čime će se potrošiti 100 milijuna vrećica manje, odnosno 3.500 tona plastike manje. Nakon Njemačke, povlačenje štetnih plastičnih vrećica nastavit će se u Austriji i Švicarskoj. Za očekivati je da se akcija nastavi i u Hrvatskoj… Poslovni, ESM Magazine

02.08.2016. (09:20)

Bacanje novca u smeće

Britanija uvela plaćanje plastičnih vrećica, upotreba pala 85%

Britanija je drastično smanjila upotrebu plastičnih vrećica, za što im nije trebalo puno vremena – samo 6 mjeseci otkako su uveli naplatu vrećica njihova upotreba pala je za velikih 85%. Dakle, naplata je nevelikih 5 penija po vrećici (oko 50 lipa), no Britance je i to odviknulo od uzimanja vrećica – prošle su godine potrošili 7 milijardi plastičnih vrećica, a ove će godine potrošiti manje od milijardu komada. Telegraph

02.04.2016. (15:04)

Praktično zlo

Od jučer – naplata plastičnih vrećica u EU

Jučer je na snagu trebala stupiti više puta odgađana smjernica Europske komisije po kojoj najmanje 60% plastičnih vrećica u Europskoj uniji mora nešto koštati, a za dvije godine taj će se postotak povisiti na 80%. Cilj Bruxellesa je da se broj vrećica po glavi stanovnika do 2020. smanji na 90, a 2025. na 40 po stanovniku godišnje. Ima dobrih primjera – u doba besplatnih vrećica u Irskoj je bilo 328 vrećica po glavi stanovnika godišnje, a nakon što su počele koštati 22 centa po komadu, broj je opao na – 16 komada godišnje. Deutsche Welle

11.05.2015. (10:54)

Prijatelji životinja: Plastične vrećice trebaju koštati dvije kune

Zakonom izglasanim u Europskom parlamentu 28. travnja 2015. državama članicama nalaže se prenošenje odredaba Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalna zakonodavstva, s ciljem drastičnog smanjenja upotrebe plastičnih vrećica kao najvećih zagađivača ljudskog okoliša.

Europska komisija iznijela je šokantan podatak o preko osam milijarda odbačenih plastičnih vrećica u EU-u samo u 2010. godini, i to zbog nemogućnosti njihove ponovne upotrebe. Udruga Prijatelji životinja istodobno ukazuje na problem godišnje proizvodnje od oko 200 milijuna plastičnih vrećica u Hrvatskoj.

Osim što je Udruga različitim akcijama nastojala ovaj problem približiti javnosti, već godinama nudi i konkretna rješenja ovoga globalnog problema, predlažući naplaćivanje pristojbe na plastične vrećice tanje od 50 mikrona. Cilj predložene mjere bio bi smanjenje njihove proizvodnje i prodaje.

Osim toga, Udruga je predložila ekološki najprihvatljivije rješenje poticanjem upotrebe trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti. Pritom skreće pozornost na to da mjera zbrinjavanja plastičnih vrećica otkupom ne predstavlja trajno i prihvatljivo ekološko rješenje. Time se ne bi smanjila njihova proizvodnja pa tako ne bi nestao ovaj ekološki problem koji se očituje kroz trajno zagađenje okoliša, ugrožavanje cjelokupnih ekosustava te potrošnju prirodnih resursa i energija.

Ideja nije nova ni neprovediva. U Hrvatskoj ozbiljnost ovog ekološkog problema prepoznali su pojedini trgovački lanci, pa su prestali nuditi besplatne plastične vrećice ili pak svojim kupcima daruju platnene torbe. Na svjetskoj razini, istome problemu uspješno se doskočilo u mnogim državama i gradovima kao što su San Francisco, Los Angeles i Mexico City, Italija, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Irska, Ruanda, Somalija, Tanzanija, Kenija, Uganda, pojedini gradovi u Indiji, Kini, Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, i to potpunom zabranom plastičnih vrećica, uvođenjem poreza ili novčanih kazni za njihovu upotrebu.

Imajući u vidu da budućnost Hrvatske, između ostaloga, leži u okretanju održivom razvoju i poticanju ekološke svijesti građana, Udruga se poziva na očuvanje prirode i čovjekova okoliša kao najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Pritom naglašava da je upravo država u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti dužna osigurati uvjete za zdrav okoliš, a osobitu skrb posvetiti zaštiti zdravlja ljudi i prirode.

Stoga je udruga Prijatelji životinja reagirala odmah po izglasavanju zakona u Europskom parlamentu te uputila dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kojim traži da se bez odlaganja implementiraju odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Pozvala je Ministarstvo da implementaciji pristupi odmah i bez čekanja isteka rokova te na najučinkovitiji način.

Udruga od Ministarstva traži ne samo da ispuni regulativu nego da iznađe najpovoljnije rješenje i ciljano regulira ovo područje. Vodeći se interesima Republike Hrvatske, i to u okviru brige o njezinu okolišu i životinjama u njemu, napominje da minimalne mjere u ovome slučaju nisu prihvatljive. Ovaj problem zahtijeva isključivo one mjere koje će rezultirati drastičnim i konkretnim smanjenjem proizvodnje plastičnih vrećica. Samo na taj način jednom za svagda stat će se na kraj do sada nesagledivim posljedicama onečišćenja okoliša