- Monitor.hr
28.05.2019. (13:00)

‘Srbenka’ – prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u


Slične vijesti

12.11.2019. (21:30)

Now I wanna be your TV

HRT u nedjelju prikazuje dokumentarac ‘Gimme Danger’ o The Stooges

‘Gimme Danger’ Jima Jarmuscha je priča o jednom od najvećih rock’n’roll bendova svih vremena, smještena u glazbeni, kulturni, politički i povijesni kontekst. Prenosi njihove zgode i nezgode, istodobno objašnjavajući razloge njihova početnog komercijalnog neuspjeha, kao i dugogodišnjeg utjecaja. U Cannesu 2016. dokumentarac je osvojio Nagradu kritičara, a za HRT ga je odabrala Mira Vočinkić. Ide na HTV2 u 23.35.

30.05.2019. (19:30)

Tako je i Todorić počeo padati

Pokrenuta crowdfunding kampanja za Juričanov dokumentarac o Bandiću

Dokumentarist Dario Juričan (autor dokumentaraca Gazda o Todoriću i Kutli) pokrenuo je crowdfunding kampanju za svoj treći dugometražni dokumentarni film ‘Kumek’, o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Kampanja će trajati 20 dana, a cilj je skupiti 250.000 kuna za dovršetak filma i potom ga staviti u javno dostupnu domenu. Juričan kaže da je “ekipa filma spremna, za iznos od 15 milijuna kuna, ne objaviti film Kumek” (toliko je odvjetnik Hanžeković platio da Bandić izađe iz Remetinca). Ovo nije sve, Juričan je danas pokazao da je promijenio ime u – Milan Bandić, što je nazočnima na presici dokazao novom osobnom iskaznicom. Glavni istraživač ‘Kumeka’ je Hrvoje Appelt, svojevremeno najbolji hrvatski istraživački novinar. Premijera filma, sufinanciranog od strane HAVC-a, najavljena je za veljaču 2020. RTL

12.03.2019. (22:30)

Pobjeda razuma

Oscarom nagrađeni dokumentarac ‘Free Solo’ – priča o misteriji života

“Jedan od najvećih atletskih podviga u povijesti” napisao je New York Times u usponu Alexa Honolda po stijeni El Capitan (okomiti komad granita visok tisuću metara), a dokumentarac ‘Free Solo’ o tome dobio je Oscara. “Pa i ako postoje fascinantniji alpinistički pothvati od Honnoldova… teško da je o tome snimljen fascinantniji dokumentarni film” – piše Davor Mandić za Novi list. Na Rotten Tomatoes film ima 99%, a treba naglasiti koliko se Honold, inače povučen čovjek, otvorio za ovaj film i otkrio svoja vrlo intimna razmišljanja, kao i slabosti.

24.02.2018. (22:20)

Držanje za ruke

Puhovski o ZagrebDoxu: Vrijeme zatvorenosti je prošlo – sve se više surađuje

“Danas je sve više regionalnih koprodukcija, što je i evropska praksa. Podjele filmova po državama nestaju i sve se više surađuje, vrijeme zatvorenosti je prošlo” – kaže u intervjuu Novostima Nenad Puhovski o ZagrebDoxu, festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu koji počinje sutra. Tema ovogodišnjeg Doxa je uključivanje država istočne Europe u EU. U osam dana festa bit će prikazano 125 filmova.

23.10.2017. (16:46)

Priče o životu

10 dokumentaraca o hrabrosti i dobroti sa svih strana svijeta

Travelettes preporuča 10 dokumentarnih filmova koji prikazuju život i priče ljudi u različitim zemljama svijeta. A Small Act je priča o čovjeku iz siromašnog sela u Keniji koji je zahvaljujući jednoj Šveđanki i humanitarnom programu sponzorstava afričke djece završio Harvard i postao UN-ov odvjetnik za ljudska prava. The Tsunami and the Cherry Blossom je priča o razornom tsunamiju i potresu koji su 2011. pogodili Japan i kako su preživjeli utjehu pronašli u trešnjinom cvijetu.

04.09.2017. (16:25)

‘Trst, Jugoslavija’ – film o „najvećem šoping centru Balkana“ u 8 hrvatskih kina

04.09.2017. (16:20)

‘Trst, Jugoslavija’ – film o „najvećem šoping centru Balkana“ u 8 hrvatskih kina

Prije više od trideset godina među jugoslavenskim je stanovništvom na vrhuncu bila kultura masovne kupovine u Trstu. Višesatno putovanje fićom po traperice i kavu prelazilo je granice obične trgovine, a njegovo geopolitičko značenje potkrijepljeno arhivskim snimkama i toplim sjećanjima svjedoka tog vremena, sažeto je u nostalgičnom, mozaičnom dokumentarcu ‘Trst, Jugoslavija’ kojeg tijekom rujna i listopada možete pogledati u hrvatskim kinima.

Mnogi se još uvijek s osmjehom prisjećaju vremena kada su po svoje prve traperice, kožne čizme, jakne ili dječju lutku odlazili u Italiju, točnije Trst. Sedamdesetih i osamdesetih godina trg Ponterosso bio je najveći šoping centar Balkana, središte izobilja, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za nas prozor u daleki zapad, a njih dodir s tajnovitim istokom.

Duhovite, nostalgične i danas pomalo nevjerojatne anegdote iz tog vremena ispričane su u dokumentarcu Alessia Bozzera Trst, Jugoslavija koji uskoro počinje igrati u nezavisnim kinima diljem Hrvatske s početkom u Rovinju 5. rujna.

‘Trst, Jugoslavija’ premijerno je prikazan na Liburnia film festivalu gdje je gostovao i sam redatelj, a tijekom rujna ovaj nostalgični, topli i duhoviti dokumentarac talijansko-hrvatsko-bosanske koprodukcije kreće igrati u Rovinju (kino Antonio Gandusio), Varaždinu (kino Gaj), Splitu (kino Karaman), Zaboku (Zelena dvorana), Rijeci (Art kino), Puli (Kino Valli), Samoboru (kino Samobor) i Zagrebu (kino Europa).