Administrator stranice 'Dnevna doza splitskog nereda' bio na obavijesnom razgovoru - Monitor.hr
22.11. (11:00)

Administrator stranice ‘Dnevna doza splitskog nereda’ bio na obavijesnom razgovoru


Slične vijesti

03.11. (08:30)

Rekordan rok trajanja

Nakon pet mjeseci, ukida se splitski metro

Vlak koji je u Splitu povezivao autobusni kolodvor Kopilica s glavim kolodvorom na Rivi, a uveden je u lipnju ove godine, ukinut je. Taj “splitski metro” vozio je do kolodvora pune četiri minute kroz pothodnik izgrađen krajem sedamdesetih, uoči Mediteranskih igara.

03.11. (00:30)

Poraženi pad

Dežulović: Jugoplastika i hrvosvastika

Boris Dežulović napisao je sjajan tekst o muralima u Splitu, povodom nedavnog nacrtanog murala Jugoplastici koji su komunalci prebrisali već sljedeće jutro. Ante Tomić je pisao da je brisačima smetalo ovo “Jugo”, Dežulović misli da je nešto drugo: “Bili su veliki, bili su prvaci, bili su pobjednici, a to se ne uklapa u mučenički, gubitnički identitet novog Splita… Taj sravnjeni grad ne podnosi one što strše iz ruševina, zato ne podnosi Jugoplastiku: nitko nikad u njemu nije stršio više od košarkaša”.

18.08. (22:30)

Neodrživost turizma

Jurica Pavičić: Splitu se ne piše dobro

U gradu koji izgleda kao tržnica Arizona, koji je pojeden banerima, plakatima, panoima, štekatima, točionicama na otvorenom, štandovima i šatorima, splitsko je redarstvo pred vijećnike izišlo s izvješćem u kojem se diče da su u prošloj godini “kaznili 27 vlasnika pasa bez povoca” te uklonili – pazite sad – “jedan štekat i jedan (1!) pano”. U godinu dana! Jurica Pavičić, Jutarnji.

12.08. (00:30)

Malo su makli

Taksi rat u Splitu: Grad se noću pretvara u Rio de Janeiro

Nedjeljni Jutarnji proteklih je dana razgovarao s desetak upućenih osoba koje su opisale kako izgleda sve gori rat taksista na splitskim ulicama. “Split se noću pretvara u Rio de Janeiro, tuča i krv na svakom su koraku”, rekao je jedan splitski taksist. A cijene? Od aerodroma do Makarske nekad traže i 3,000 kn. Trište je po sezoni vrijedno 75 milijuna kuna.

11.08. (12:30)

Detaljna analiza

Kako je moguće da je Split potpisao ovakav ugovor za koncert Thompsona?

Mladi solinski inovator poduzetnik Ivan Mrvoš osvrnuo se na svom Facebook profilu na prošlotjedni koncert Thompsona u Splitu, odnosno na ugovor koji je potpisao Grad Split za taj koncert. “Ovo je u najmanju ruku komedija od ugovora”, napisao je Mrvoš objašnjavajući da normalni ugovori tako ne izgledaju. Index donosi njegovu analizu odredbi ugovora.

 

28.07. (23:30)

Taksist u Splitu: ‘Ne smi reć da ga je iko dira, silovaću mu ja ženu, i dicu i njega’

Index je objavio snimku sa splitskog aerodroma na kojoj se čuju glasovi taksista kako dogovaraju napade i prijete silovanjima konkurenata. Prema dosad poznatom, riječ je o grupi od desetak nasilnika koji fizičkim napadima i zastrašivanjem osiguravaju monopol. “Mlate, prite, izvuku čovika iz auta i udaraju ga, jednome koji ih je prijavljiva slikali su kuću, curu, auto i malog brata i rekli mu da povuče prijave ili će biti svega”, kaže upućena osoba. Policija je neobično pasivna.

04.07. (01:30)

Jeftinije bi im bilo da su poslali taksi

Splitski “metro” prodaje – pola karte po vožnji

Prije tri tjedna počeo je voziti splitski “metro”, vlak koji povezuje kolodvor Kopilica u predgrađu s glavnim kolodvorom na Rivi i prometuje trasom kojom i inače vlakovi stižu u Split. Od 11. do 30. lipnja HŽ je prodao 670 pojedinačnih karata za ovu liniju, a dnevno ovaj vlak vozi 73 puta, što znači da je u oba smjera u lipnju bilo 1460 vožnji, a kad se to podijeli s 670 karata dobije se – pola prodane karte po vožnji. Index

08.04. (01:30)

Grad turistima!

Jurica Pavičić o strategiji prometnog razvoja Splita: Maksimiziranje postojećeg užasa

Premještanje željezničke postaje iz centra, čime se ubija transportna integracija koja je danas velika prednost grada. Seljenje trajektnog prometa u sjevernu luku, čime se otočane tjera na 45 minuta dulju plovidbu. Uklanjanje javnih funkcija s istočne obale luke, da bi se otvorio prostor luksuznoj stanogradnji i hotelima. Split United predviđa zagušenje hotelima čak i na zapadnom obodu plaže Bačvice – piše Pavičić koji je u čudu jer su strategiju pisali Austrijanci pa je očekivao razum.

01.04. (15:30)

Markovina: Split definitivno odumire. Zašto?

Dragan Markovina piše o rezultatima novog istraživanja koji pokazuju da Splićani masovno napuštaju Split, jer si više ne mogu priuštiti život u njemu: Grad je prema popisu stanovništva iz 2001. imao 188.687, a prema posljednjem iz 2011. godine na 178.702. Prema istraživanju od tada je izgubljeno još 6.000, pa je trenutačna brojka na 171.000. Smanjio se i prosječan broj članova u kućanstvu. Ukoliko bi se ovakvi trendovi nastavili, Split bi u sljedećih 20 godina izgubio još 38 tisuća stanovnika… Telegram