Andrea Andrassy: Spavanje popodne i kelj - stvari koje smo mrzili kao djeca, a danas ih jedva čekamo - Monitor.hr
22.11.2021. (08:00)

Virginia Wolf na 24 sata

Andrea Andrassy: Spavanje popodne i kelj – stvari koje smo mrzili kao djeca, a danas ih jedva čekamo

Dobro dođe kad se među kurvama, ovcama i ljudima koji misle da su “plandemija” i “dnovinar” inovativne ideje odjednom pojavi priča o ručku ili gablecu – tad se barem na trenutak prisjetiš da smo na kraju dana svi samo ljudi koji vole pojest dobar ručak. Zato kelj, jer nekad samo treba sjest, ugasit mozak i pričat o jelima na žlicu. Napravila sam ga za 2 dana, ali vjerojatno ću ga produžit i na 3 – meni je najdraži uz kruh i hrenovke. Sad mi treba neka dobra tranzicija, a ne da mi se razmišljat, pa vas molim da zamislite da vam po ekranu u slow motionu prolazi mlada Gabrijela Žalac na konju… zlatnim suncem okupana polako nestaje u suton… (Skok na kraj i poantu) Srdačan pozdrav, ugodan ostatak tjedna i zapamtite – svaki put kad svjesno ulazite u svađu na internetu, sami sebi dajete kaznu za koju vjerojatno nema potrebe. Pametnije je samo napustit situaciju i pojest nešto na žlicu. Evo vam tjedna mudrost Andree Andrassy. Ostatak priče je… tak-tak. Navikli smo i na bolje.


Slične vijesti

Četvrtak (20:00)

U zvijezdama

Andrea Andrassy: Idealne novogodišnje odluke za svaki horoskopski znak – i razlozi zašto ćeš ih… prekršit

Ovan – Idealna odluka: Naučit ne bit impulzivni debil

Umjesto hrpe stvari koje ćeš započet jer ti se čine najvažnijima na svijetu i ne dovršit jer ti sve uvijek dosadi, probaj odabrat jednu stvar koju ćeš dovršit. Plus, bilo bi super da tu i tamo dopustiš da je nešto nekad i tvoja greška, a ne uvijek tuđa.

Sjebat ćeš jer: Si impulzivni debil. Ne želiš uspješno radit jednu stvar kad možeš polovično radit sedamdeset stvari koje nikad nećeš privest kraju. Ljudi to zovu nedosljednost, ti to zoveš versatilnost. Ni Mark Zuckerberg nije završio faks ti je omiljena misao prije spavanja. Ovaj dio s prihvaćanjem krivice ćeš samo ignorirat jer je netočan – nema smisla da se ispričavaš zbog činjenice da rijetko griješiš.

Ostale znakove pronađite na blogu.

17.01. (09:00)

Think negative

Andrea Andrassy: Just don’t do it – Novogodišnje “odluke” za savršeno isklesani summer mind

Teško se riješit navika koje imaš, pogotovo kad ti netko drugi kaže da bi bilo dobro da ih se riješiš – ali možda i nije toliko loše barem pokušat. S tim da bi možda bilo pametnije da ih ne zovemo “odlukama”, barem mi koji reagiramo s “neću” na sve što nam netko kaže da bi bilo dobro za nas. Na primjer, ja sam osoba koja uvijek želi oprat suđe – OSIM kad mi netko kaže da ga operem. Onda je to zadnja stvar koju želim radit jer imam osjećaj da moram. Odluke – kao i knjige koje MORAŠ pročitat za lektiru – sa sobom donose određenu vrstu pritiska koji te motivira da odustaneš, zato ćemo se danas družit s nečim što ćemo nazvat “novogodišnji pokušaji.” Da se lektira zvala “pokušaj čitanja”, možda bi ju lakše podnijeli. Dobro došli u epizodu “novogodišnji pokušaji” – stvari koje bi bilo pametno napravit, ali ne moraš ako nećeš.

  1. PRESTANI PUŠIT (tuđe gluposti)… Slijedi 10 korisnih savjeta, odluka koje vam je složila Andrea Andrassy na Miss7 / 24 sata
13.01. (19:00)

Odluči i napravi

Andrea Andrassy: Novogodišnji pokušaji

Teško se riješit navika koje imaš, pogotovo kad ti netko drugi kaže da bi bilo dobro da ih se riješiš, zato ćemo se danas družit s nečim što ćemo nazvat ‘novogodišnji pokušaji’, piše Andrea Andrassy na blogu.

  1. PRESTANI PUŠIT (tuđe gluposti): Kad kupiš cigarete, na kutiji će te dočekat ružna slika s upozorenjem zašto ih nije pametno imat u životu. Većina ostalih štetnih stvari dolazi bez upozorenja – ljudi koji uvijek kasne i nikad im ne padne na pamet da to znači da ne poštuju tvoje vrijeme, oni koji su prisutni samo kad im nešto treba (i odsutni kad je situacija obrnuta), kolege koji uvijek pronađu način da obaviš njihov dio posla…
  2. POČNI VJEŽBAT (izgovaranje riječi ‘NE’): To što te veseli raditi stvari za druge je divna karakteristika i sigurno će ti bit gužva na sprovodu, ali to znači i da u životu sigurno imaš ljude koji su te navikli tretirati kao uslužnu djelatnost. Kad počneš govoriti ‘ne’, sigurno ćeš izgubiti neke ljude – ali sigurno je i da nećeš izgubiti nikog tko te cijeni i bez usluga koje pružaš.
  3. OTVORI ŠTEDNJU (vlastitog vremena): Za početak, počni lagat da nemaš vremena za nešto što ti se samo ne da – ja to radim kad god me netko zove na sastanak za koji znam da zapravo stane u mail, ali ljudi vole sjedit u restoranu po 3 sata zbog nečega što traje 15-ak minuta pa je to ‘sastanak’…
10.01. (09:00)

Sama, ali ne i usamljena

Andrea Andrassy: Novi god – Po čijim pravilima planirate život u 2022.?

Neki kažu da će ti nova godina biti onakva kako si ispratio staru, što bi meni jako odgovaralo jer sam na Staru godinu bila izuzetno sretna. Ovo je drugi put da sam 31.12. navečer radila točno ono što sam htjela – bila sam doma, u pidžami, gledala Netflix i jela francusku. “Čekaj, stvarno?!” – pitali su me neki i prvi i drugi put, u velikom čudu, kao da sam opisala tužnu situaciju, ne tužnu kao 6.800 kuna penzije, ali i dalje vrlo tužnu. Navikla sam već jer slično slušam od mame zadnjih 20-ak godina – svaki put kad kažem da sam sama doma i da mi je baš lijepo, uvijek me pita: “Sigurno nisi tužna što si sama?” A ja ne znam kud bi od sreće, mira i tišine. Samoća je ljudima još koliko-toliko shvatljiva kad je riječ o običnom danu u tjednu, ali kad je u pitanju doček Nove godine, mnogi se i dalje čude da netko za vrijeme “najluđe” noći u godini ostaje doma – vlastitim odabirom, zdrav i sposoban da izađe na neki tulum… – piše mudrica Andrea Andrassy za Miss7/24 sata.

03.01. (09:00)

Pregled, ne tjedna, već godine

Andrea Andrassy: Vrijeme leti kad se (ne) zabavljaš – Što smo naučili u 2021.?

Ne znam gdje ste vi dok ovo čitate, ali mogu vam reć gdje sam ja dok ovo pišem – doma, za kompjuterom, kao i uvijek… Lijepo se podsjetit stvari koje su ti uljepšale godinu i onih zbog kojih si danas malo pametnija osoba, dakle NE novih epizoda Seksa i grada. Lažem, ok su mi, iako ne razumijem zašto smo odjednom TOLIKO NASILNO politički korektni. Evo primjer koji neće imat spoilere jer nisam bezosjećajno smeće – Miranda u jednoj sceni kaže “bila sam na partyu punom alternativaca”, na što mlado new age woke djevojče svisoka pita: “Alternative to what?” Jer naravno, “alternativci” je AFFANSAAAV (offensive, jel). Zato će propast svijet, jer ćemo se svi pretvorit u mlijeko sa šećerom i više neće bit ni humora, ni ikakve mogućnosti za razgovorom jer će sve bit uvredljivo i utuživo. Razgovori će se svest na “dobar dan, nebo je plavo, osim ako vas to možda vrijeđa, onda laku noć, nebo je kakvo god vi kažete.” – skužila je stanje stvari Andrea Andrassy i bilježi uredno za Miss7. I svi mjeseci jedne godine su tu.

30.12.2021. (00:00)

Svašta ili ništa

Vrijeme leti kad se (ne) zabavljaš: Što smo naučili u 2021.?

Unatrag nekoliko godina, vrlo je moderno krajem godine napravit mali rezime svega što se dogodilo unatrag 360+ dana – pazite šta vam kažem, najkasnije sutra na Instagramu kreću oskarovski govori u kojima se ljudi zahvaljuju Bogu, sebi i 2021. na svakom smijehu, svakoj suzi, svakom izazovu i svakoj zanoktici koja je od njih učinila bolje ljude… Enivej – kraj godine, stvari koje smo naučili putem, rezime. Podijelit ćemo ih na mjesece da svima bude lakše:

  • Siječanj: Uvijek nikad ne valja
  • Veljača: Kisele gospođe će se uvijek snać
  • Ožujak: Postoje ljudi koji misle (ZNAJU) da se korona plaća… 

Andrea Andrassy na blogu

03.12.2021. (23:00)

Pretjerana nesebičnost je precijenjena

Andrea Andrassy: Adventski kalendar sebičnih djela

Dan za sutra ću: Carpe diem je predivna ideja – pogotovo kad ju netko krasopisom istetovira na podlakticu pored ‘Lorena 17.3.2006.’ – ali to ne znači da moraš maksimalno iskoristit baš svaki dan. Na primjer, tko kaže da baš danas moraš oprat kosu? Ne moraš. Nemoj. Čista kosa je precijenjena, ostani na kauču i gledaj TV. Carpe tomorrow. Dan za ne može: Na svijetu postoje dvije vrste ljudi – oni koji ne znaju reć NE i oni koji su puno sretniji. Ne moraš odmah krenut s velikim stvarima, dovoljne su i sitnice – za početak, nemoj pustit nekog da se prestroji ispred tebe, ne moraš uvijek baš ti bit osoba koja pušta druge. Nisi đubre, i tebi se negdje žuri. “Ne može” je pola zdravlja, a zdravlje je najveće bogatstvo koje možeš imati – piše Andrea Andrassy. 24sata

24.11.2021. (23:00)

Danas sam luda, želim samoću

Andrea Andrassy: Ljudi koji “ne vole” ljude – kratke upute za korištenje introverta

Postoji ta neka društveno prihvaćena ideja na nije normalno htjet bit sam i da to automatski znači da si usamljen i čudan – a zapravo, “normalno” ne postoji. Postoji samo ono što tebi paše i ono što ti ne paše i nijedno ni drugo nije čudno. Na primjer, moju mamu hrane ljudi – što veća gužva, to bolje, što više različitih podražaja i glasova, to je sretnija i svaki duži period samovanja joj teško pada. Mene ljudi prazne – čak i kad sam okružena onim najdražima, treba mi vrijeme u kojem se “pacam” u vlastitom miru i tišini. Za jedan dan intenzivnog druženja s ljudima mi treba minimalno jedan dan oporavka, bez ikoga. I sve ovo je zapravo sasvim normalno, ali mi koji smo skloni samoizolaciji (bez uputa stožera) često ispadamo čudni, teški, a nekad i nepristojni ili čak umišljeni jer se jednostavno manje volimo družit – piše Andrea Andrassy. Miss7

08.11.2021. (09:00)

I ja bi tamo

Andrea Andrassy u Istanbulu: Tamo ti doslovno svatko pokušava prodat Chanel, čak i dok jedeš baklavu u restoranu

Evo upravo sam stigla iz Istanbula. Ne “upravo” kao jučer ili prije par sati – upravo, ovog trena, samo sam oprala avion sa sebe i sjela za “konpijuter.” Vi koji se družite sa mnom već neko vrijeme znate da nakon svakog putovanja imam praksu napisat detaljan putopis (i foodopis) o mjestu na kojem sam bila. Bila sam tamo 3 i pol dana, a Istanbul je prevelik i preimpresivan da stane u 3 i pol dana – barem kad je u pitanju izvještaj o putovanju. Inboks mi je pun pitanja o savjetima za Istanbul – što vidjeti, gdje jesti, “jesi bila kod Nusreta” i slično – zato ćemo danas imati brzinsko druženje uz korisne savjete za postojanje u Istanbulu. Neki od njih će biti i beskorisni, ali božemoj, nije sve u životu korist, gospođo Vlasta… (poveći skok na kraj) …Istanbul je sat vremena razlike od Hrvatske, a kad se prebacimo na zimsko računanje vremena, razlika se penje na dva sata – otprilike onoliko koliko traje i let, što je prekrasno jer imaš osjećaj da nisi izgubio ni minutu vremena. Nama se čak dogodilo da smo sletjeli “prije” nego što smo uzletjeli, pa imaš osjećaj da si odletio u prošlost… Vrlo opširno “za početak” piše Andrea Andrassy o svom putovanju. Ne propustiti cijeli tekst.

28.10.2021. (17:00)

Blažena tišina

Andrea Andrassy: Zašto se odjednom svi toliko deru?

Danas je postalo sasvim normalno da postoje ljudi koji jednostavno ne isključuju zvuk – i ne samo da im nije neugodno kad im se mobitel zadere u prostoriji u kojoj se podrazumijeva mir, nego se neki i javljaju na telefon u kinu, usred filma. Djevojko u redu J, nerazmnožila se dabogda. A video pozivi, je li vam zapela za oko količina ljudi koja odjednom MORA telefonirat preko videa – u javnosti? A telefoniranje na spiker u kafićima i dućanima i tramvajima kad okolo stoje ljudi koji nisu (i ne žele bit) uključeni? – piše Andrea Andrassy na blogu.