Jokić: Akademski snobizam u teatru političke nadmenosti - u dvoboju s magistrom doktorica je odigrala neiskusno - Monitor.hr
23.01. (15:30)

Valjda je u pitanju ona "s kim si, takav si"

Jokić: Akademski snobizam u teatru političke nadmenosti – u dvoboju s magistrom doktorica je odigrala neiskusno

Izjava zastupnice zoran je prikaz akademskog snobizma, osobine koju ljudi s opravdanjem preziru. Taj osjećaj superiornosti i ekskluziviteta, često praćen pogrdnim komentarima ili aktivnostima prema onima koji nemaju određenu kvalifikaciju, posebno je otrovan u akademskoj zajednici, u kojoj bi se trebalo argumentirano raspravljati o idejama, teorijama i rezultatima istraživanja, a ne o tome tko ima kakvu školu. Isticanje doktorata kao znaka osobne vrijednosti može se shvatiti i kao nepotreban iskaz samohvale. Zar je netko manje važan ako nema tu samotnu titulu? Za što ga ona kvalificira u Saboru? Po čemu je taj neki ili ta neka bolji/bolja od onoga ili one s osnovnom školom, strukovnim obrazovanjem, fakultetskom diplomom ili tek magistarskom, u slučaju Plenkovića? Titula, baš kao ni odijelo, ne čini osobu. Komentira Boris Jokić za Tportal


Slične vijesti

16.02. (12:30)

Seks u školu!

Boris Jokić o zlostavljanju na sveučilištu: Apsolutno nam treba seksualni odgoj!

Pitanje spolnog i reproduktivnog zdravlja nužno treba biti dio formalnog obrazovanja. Kome bi smetalo poučavanje o odgovornom seksualnom ponašanju? Što ima loše u učenju o odnosima koji se zasnivaju na uvažavanju cjelovitosti druge osobe, o tome kako je važno upoznati i prihvatiti vlastito tijelo? Zar ne bi mladim ljudima koristila otvorena rasprava o problemima u tom dijelu našeg postojanja, ali i još više o užitku koji iz njega proizlazi? Kome to smeta? – kaže Boris Jokić u intervjuu Novom listu. Inzistira i na uvođenju građanskog odgoja.

06.02. (14:30)

Kako je Simpa Čiča postao Zlica

Boris Jokić: Damiru čista jedinica – iz sadržaja, stila, empatije i hrabrosti

Ovo je Damirova zadaća tog četvrtka: ‘Ja mislim da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan. Pogotovo seksualno. I ja sam u životu imao mnogo zlostavljanja, ne seksualnog, hvala Bogu, ali isto tako nitko me nije štitio, a ja štitim. Pogotovo ove događaje. Hvala lijepa’. Na svakom fakultetu, u svakoj srednjoj školi, pa čak i u svakom četvrtom osnovne Damir bi za ovo dobio čistu jedinicu (i nulu da postoji), i to iz sadržaja, sintakse, integriteta, solidarnosti, empatije, hrabrosti i kritičke misli. Svega onoga što bi sveučilište trebalo biti, a u prethodnom i ovom razdoblju, nažalost, sve manje jest – osvrće se Boris Jokić na svog košarkaškog i profesionalnog kolegu te rektora sveučilišta.

09.01. (12:30)

Čovjek ima pravo odjenuti se u kožuh!

Boris Jokić: Svijet ima priliku za promjenu – prepoznavanjem mehanizama koji su doveli Trumpove svijeta na vlast

Trump je oličenje Zeitgeista. Kukavica našeg doba. Američki psiho. Osobni i društveni obrasci našeg vremena plodno su tlo za to da duboko poremećena osoba dobije u ruke tipku kojom može započeti nuklearne ratove ako joj se ne svidi broj lajkova na Twitteru. Da je samo on, svijet bi to lako probavio – osvrće se Boris Jokić i predlaže rješenje za izlazak iz poremećenog vremena.

27.12.2020. (00:30)

Zumiranje seksa

Boris Jokić: Kad će se današnji mladi prvi put seksati – s 35?!

Strah od zaraze koji je uzrokovao to da se rukujemo laktovima prouzročio je i to da se sama pomisao dodira nečijeg tijela prstima mnogima čini kao dio znanstvenofantastičnog romana… U svim tim kafićima i noćnim klubovima, osim svega o čemu roditelji možda i ne žele znati, odvijalo se i ono o čemu nisu mogli izravno saznati, a željeli bi. U još se većoj mjeri to događalo u školskim klupama i fakultetskim predavaonicama, a danas ih je zamijenilo okruženje online videokonferencija u pidžamama i šlapama – brine se psiholog Jokić za psihičko i fizičko zdravlje mladih zbog manjka seksa.

12.12.2020. (21:30)

Ima li pilota u avionu (koji pada)?!

Boris Jokić: Trebaju nam jasan plan, preuzeta odgovornost i odlučnost u njegovu izvršenju

Psihologa i kolumnistu Tportala muči psihičko stanje nacije, narušemo lošim vodstvom: Komunikacija postaje sve više takvom da potiče nemir i strah među ljudima. Zamislite sportsku momčad, radni tim ili obitelj u kojima oni koji upravljaju procesima jedan dan govore da su pobijedili virus i da su svjetski prvaci, a drugi da su zadnji u Europi. U ponedjeljak nema zatvaranja, u četvrtak lockdown. U utorak škole nisu izvor zaraze, u srijedu rezultati istraživanja koji to dokazuju, u petak ipak… zatvori škole. Previše je tu vrludanja i neplanskog, čak i za naciju koja se voli šaliti i koja je poznata po improvizaciji.

29.11.2020. (09:34)

Vjetar u kosi

Boris Jokić: Od svih stvari koje su nam trenutno nedostupne, putovanja su među najvažnijima

Kolumnist Tportala vrlo nostalgično piše o nemogućnosti da se putuju u koroni: U tim našim putovanjima postoji puno toga ritualnoga, ali u njima se gotovo uvijek krije jedna od najsloženijih i najljepših osobina: znatiželja. Iskazuje se ona upoznavanjem novih prostora i susretima s onima koje nemamo prilike upoznati u našem okruženju. Putovanja su uvijek i prilika da bolje upoznamo sebe. Činjenica da smo izvan labirinta kojim se svakodnevno krećemo omogućuje nam bolji uvid u to tko smo i kako smo.

14.11.2020. (17:30)

Boris Jokić: Volimo kad dio dana ne vidimo ljude koje volimo

Iako je isprva mnoge obradovala mogućnost rada iz dnevnih soba i balkona, radost su ubrzo zamijenili brige i želja za povratkom u neosobne urede, među ljudima o kojima nemamo nužno visoko mišljenje. To je za očekivati ​​jer situacija u kojoj se poslovno i osobno miješanje miješaju u istom prostoru nije najsretnije rješenje, a to se posebno odnosi na one koji imaju obitelj s djecom u vrtiću i školi. Većina zaposlenika u Hrvatskoj nema osnovne infrastrukturne uvjete u kojima bi mogli dugo raditi od kuće na način da ostanu učinkoviti i mentalno stabilni. Kvadratura naših domaćinstava uglavnom je takva da imamo sreće da uopće imamo spavaće sobe i dječje sobe – brine se Boris Jokić o posljedicama rada od kuće na veze, obiteljske odnose, kafiće, frizere…

31.10.2020. (14:30)

Solidarnost 2.0

Boris Jokić o prosvjedima u Varšavi: Poljskoj politici maternica je inkubator

Postoji nešto duboko nesolidarno i nehumano u tome da ne omogućuješ pravo izbora ženi kad nosi plod za kojeg je gotovo sigurno da neće preživjeti. Nema tu ničega posebno uzvišenoga jer je i osobama u crkvenim krugovima jasno da u tom procesu možeš uništiti mnogo života. Politika, međutim, ne bira. Naročito ona muška, za koju je maternica isključivo inkubator, a žena manje vrijedno bićeosvrće se Boris Jokić na prosvjede u Poljskoj protiv pooštravanja ionako vrlo strogog zakona o pobačaju.

20.10.2020. (09:30)

Prilika da se dokaže

Boris Jokić: Znanost trenutno igra svoju najvažniju ulogu od početka civilizacije

Kada se ožujku 2021. objavi da postoji sigurno i kvalitetno cjepivo protiv Covida-19, znanstvenici bi mogli biti iznenađeni reakcijom stanovništva koje se neće htjeti cijepiti. Osnovni razlog za to će biti da se u procesu od ožujka do ožujka premalo pažnje posvetilo upravljanju psihološkim aspektom ove situacije i razumijevanju da su emocije danas jednako važne, ako ne i važnije, od činjenica – napisao je Boris Jokić.

05.10.2020. (15:00)

Borac protiv vjetrenjača

Jokić gostovao u Juričanovoj emisiji “Gradonačelnik svemira”

Boris Jokić gostovao je u emiciji Daria Juričana “Gradonačelnik svemira” te govorio o počecima obrazovne reforme, ulozi Andreja Plenkovića u reformi te problemima Sveučilišta. Autoironijski se osvrnuo na vlastitu osobu te nesnalaženje u koruptivnome modelu hrvatskih institucija otkrivši pritom zakulisne razgovore koji su se odvijali uz reformu.