'Konobari - gospodari dvojnih cijena' - Monitor.hr
31.07.2015. (08:09)

Igra bez granica

‘Konobari – gospodari dvojnih cijena’

„Cijene iz menija zapravo su formirane za strance, a domaćima se skine deset posto. Kako konobar zna da su gosti domaći? A ono… zna. Kako ne bi znao – on očito nije samo konobar; on je detektiv, psiholog, antropolog i lingvist istovremeno, on je sam gospodar odluke tko si ti, zapravo, i kako ćeš platiti. A popust ugostitelji velikodušno daju da bi, kao, privukli domaćeg, slabije platežnog gosta. U stvari, tog gosta treba nekako zadržati preko ljetne sezone kad se kroje cijene “za strance”. Na jesen će se napuhane cjenike samo vratiti u normalu. Do idućeg ljeta. Pitanje je samo hoće li i kad dvostruku računicu skontati kritična masa stranih gostiju, njih dovoljno da hrvatski ugostitelji na poslovanju osjete kako njihovi gosti naveliko piju, jedu i troše – ali negdje u Grčkoj, Španjolskoj ili Turskoj“, piše Slobodna Dalmacija.


Slične vijesti

06.05. (11:00)

Podrška konobarima!

Konobar poručio gostima: Prestanite ovo raditi i služit će vas kao kralja

@mauriciocs12 #foryoupage #viral #fyp ♬ original sound – MAURICIO CS📷☕


Nemojte im pucketati prstima. Nemojte im mahati jer niste na trajektu. Nemojte im zviždati jer nisu oni psi. Nemojte mu govoriti ‘Alo’ ili ‘Ej’ jer nije on s vama čuva ovce. Nemojte mu raditi presing ako vidite da radi sam, doći će on do vas. Ujutro kad dođete prvo bude: Gdje su novine? I on je čovjek koji zaslužuje da mu se kaže: Dobar dan, dobro jutro. Index

19.02. (15:00)

Bitno da se ne žale na bakšiš

Tajni jezik konobara: Neopaženo pričaju o svojim gostima i komuniciraju kodovima

Tajni pogledi, kimanje glavom ili brzo mahanje rukom – kad je restoran pun zaposlenici obično nemaju drugog izbora nego međusobno komunicirati neverbalno, a to je također vrlo važno kako bi posao tekao glatko, prenosi Fenix magazin. Konobarica podiže ruku i pravi znak “V” ? To znači da je gost “Vrlo važna osoba” (VIP). Ako čujete osoblje kako pričaju o “stolu 17”, tada će netko od konobara vjerojatno htjeti brzo nestati u toalet. Ako je u restoranu gužva, ponekad možete vidjeti konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima. Ako osoblje u Velikoj Britaniji naredi “Change the Tetley’s”, to ne znači da se mijenja bačva Tetley’s piva, već se zove policija. U SAD-u neke goste konobari nazivaju “kamperima”, što je znak da predugo sjede i da bi ih osoblje trebalo potaknuti da odu kući. N1

25.11.2023. (19:00)

Dragi konobari, misli se i dalje na vas

Kako će funkcionirati ostavljanje napojnica putem kartica

Imat ćete mogućnost na POS uređaju, odredit ćete visinu napojnice – 3, 5 ili 7 posto, taj dio će se automatski kanalizirati djelatniku za njegovu nagradu što je bio ljubazan, uslužan, kulturan, pristojan, brz i sve ono što posao zahtijeva – rekao je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, u N1 Studiju uživo. Tema je bila stanje u obrtništvu i nedostatak radne snage, što je posebno uočljivo u ugostiteljstvu. Budući da se mnogi ugostiteljski objekti digitaliziraju te se račun može platiti karticom, mnogi su se pitali kako će na ovakav način dati uobičajenu napojnicu. Rješenje očito – imaju.

15.06.2017. (10:54)

Što mrze konobari zagrebačkih kafića – "ljudi mi zadaju barem jedan mali živčani slom dnevno", kaže jedan

20.04.2017. (17:43)

Sezona lova

Turističke tvrtke još traže sezonce – nedostaju tisuće radnika

Iako je sezona pred vratima, potraga za potrebnim radnicima i dalje traje. Poslodavci aktivno traže zainteresirane od HZZ-a preko škola do društvenih mreža, a najviše se traže konobari, barmeni, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, recepcionisti, pomoćni kuhari, pizza majstori i animatori, pokazuju podaci s portala MojPosao, gdje je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo objavljeno preko 2700 oglasa. Poslodavci i dalje traže izmjene i dopune Zakona o strancima kako bi lakše mogli doći do radne snage, no s druge strane ne žele pristati na povećanje plaća, tako da će plaće ove godine rasti minimalno u odnosu na prošlu. Poslovni

15.04.2017. (09:57)

Turistički hardver

Rad u turizmu – svi maturanti opatijske škole već imaju posao

Ugostitelji i hotelijeri još od jeseni traže radnu snagu pa već sada svaki maturant opatijske Ugostiteljske škole ima posao, kaže ravnateljica Sibila Roth. Kaže ona da su još lani tražili da im se dozvoli upisivanje dodatnog konobarskog razreda, ali ministarstvo nije odobrilo. Na stranicama Zavoda za zapošljavanje u uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima traga se za preko 2.700 osoba. Najtraženiji su konobari. Novi list

13.04.2017. (18:57)

Kako se odnositi prema konobarima, savjetuju konobari

26.07.2016. (16:13)

Turistička ponuda

10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Konobar, prodavačica, čistačica…

Kako smo već saznali i iz reklame, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najtraženije je zanimanje konobara. U prvih šest mjeseci ove godine tražilo ih se gotovo 10 tisuća, a odmah iza njih najtraženiji su prodavači/ce s 8.980 oglasa i čistači/ce s gotovo 5000 oglasa. Osim njih traže se i kuhari/ce, radnici/e u održavanju, za pomoć u kući, na proizvodnoj liniji i sobari/ce, a tek za dva zanimanja od 10 najtraženijih potrebna je viša stručna sprema: traže se i diplomirani ekonomisti/ce i medicinske sestre (i braća). Poslovni