Kosovo na rubu kaosa zbog granice s Crnom Gorom - Monitor.hr
13.10.2016. (07:31)

Granični prijepori

Kosovo na rubu kaosa zbog granice s Crnom Gorom

Kosovo, najmlađa europska država, koja je 2008. proglasila neovisnost od Srbije, prošle je godine postigla sporazum o granici sa svojim zapadnim susjedom, Crnom Gorom, ali kosovski parlament taj sporazum tek treba ratificirati. Oporba se buni zbog “predaje zemlje”, bilo je nasilnih prosvjeda, a bačena su i eksplozivna sredstva na parlament, te zgradu radiotelevizije. RTL vijestiSlične vijesti

24.08. (17:30)

Novi plan - SAO Boka

Kako Amfilohije i četnici stvaraju veliku Bosnu i Hercegovinu

“Kao da se devedesete nikada nisu desile. Kao da rata i stradanja koja je on donio nije bilo. Amfilohije preko svojih piona najavljuje “crkveno-narodni sabor” na kojem će, bude li mu Milo dirao imovinu i pare, proglasiti SAO Boka, koju bi trebali činiti Budva (nisu precizirali, ali vjerovatno pod tim podrazumijevaju i Petrovac), Tivat, Kotor i Herceg Novi… Neka se BiH spremi da u svoja njedra primi još pola Crne Gore”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

19.08. (08:30)

Sad nam to kažeš

Čadež: Naš novac na crnogorskoj obali vrijedi triput više nego na našoj

Bilo kako bilo, valja prijeći granicu, zbog nje se i ratovalo. I doista, kad je prijeđeš, shvatiš da je bila nužna, makar za državljane Republike Hrvatske. Naime, da nema nje, ne vjerujem da bi kapučino u Herceg Novom bio triput jeftiniji nego li u Dubrovniku. A da ne govorimo o smještaju. On je i četiri puta jeftiniji. Iz nekog razloga, možda zato što rat nisu dobili, ni oni koji su ga htjeli, ni oni koji ga nisu htjeli, ljudi su skromniji i rekao bih, ljubazniji nego li smo navikli kod kuće – piše Tomislav Čadež o svojoj posjeti turističkoj Crnoj Gori.

07.07. (23:30)

Nikolaidis: Mi smo, da prostite, periferija EU imperije

“Crnogorci na EU gledaju sa nadom i optimizmom. Građani Evrope, sa druge strane, prema EU gaje sve dublju skepsu. Crnogorci ulazak u EU vide kao happy end svoje istorije. Mnogi Evropljani, opet, na EU gledaju tek kao na muzej napuštenih evropskih vrijednosti. Oni koji u Crnoj Gori i ostalim zemljama sa Istoka što vjeruju u EU vide tek barbare, trebali bi se prisjetiti… Kažu da su, onda kada je carstvo bilo odveć umorno, a Rimljani odveć dekadentni da bi ga mogli odbraniti, barbari bili posljednji koji su vjerovali u veličinu Rima. Na izvjestan način, to ih je činilo posljednjim Rimljanima”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

19.06. (22:30)

Kad ne znaš popravit svoje, petljaš se u tuđe posloive

Nikolaidis: Vučić je kao Mourinhove ekipe – jedino ga zanima kvarenje igre protivnika

Andrej Nikolaidis bavi se petljanjem Beograda i Srpske pravoslavne crkve u Crnu Goru, posebno nadahnuto: “Kad uzmem u obzir koliko se Vučić i ekipa bave Bosnom, Crnom Gorom, Kosovom i u Sjevernom Makedonijom, ne znam kad se stignu baviti Srbijom. Zbog čega im, uostalom, posao vođenja vlastite zemlje i ide tako traljavo. Vučićeva Srbija je kao Murinjove fudbalske ekipe: jedino što ih zanima je kvarenje igre protivnika. Aleksandar Vučić je kao gusle. To, gusle, jedini su instrument koji je lakše napraviti nego slušati. A Vučić je jedini diktator kojega je teže slušati nego trpjeti.

11.06. (13:00)

Crna Gora: Otkaz vojnicima koji odbiju sudjelovati u misijama NATO-a

30.03. (21:30)

Ništa lakše nego orati zemlju punu kamena i mafije

Premijer Crne Gore: Preorati državu da nađemo napadače na obitelj Tomkić

Obitelj Tomkić meta je organiziranih napada zbog nacionalne pripadnosti, to su napadi na Crnu Goru i na njezine vrijednosti, među kojima su multietničnost i multikonfesionalnost – rekao je crnogorski premijer Duško Marković nakon napada na Igora Tomkića, Hrvata iz Berana, kojem su u četvrtak nepoznati počinitelji zapalili prodavaonicu čiji je vlasnik, a samo nekoliko dana ranije je pretučen. Vlada je uplatila 12.000 eura obitelji Tomkića za sanaciju štete nastale paljenjem njegovog objekta. Napadi su počeli prije godinu i pol.

27.02. (15:00)

Crna Gora: Državne službenice mogu nositi hidžab, iako u kodeksu stoji da “državni službenik mora biti prikladno odjeven i načinom odijevanja ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost u vršenju poslova”