Plaže: Srednja Dalmacija ima plavih zastava koliko i - Zagreb!?! - Monitor.hr
25.05.2017. (16:10)

Ja-run jednako dobar kao Ja-dran

Plaže: Srednja Dalmacija ima plavih zastava koliko i – Zagreb!?!

Na potezu od Dubrovnika do Zadra 16 je plaža s plavim zastavama, od čega u Splitsko-dalmatinskoj županiji pet plaža, jednako toliko ima i – Grad Zagreb! Istra zauzima tek šestinu površine ostatka Jadrana a ima – 47 plavih zastava (ovdje popis svih plaža s plavom zastavom u RH). “Koncesionari plaža i gradovi neće da rade i ulažu, oni bi najradije da gost pošalje novce i da uopće ne dolazi. A za plavu zastavu treba platiti spasioce, članarinu, kontrolirati kvalitetu vode svako 15 dana”, kaže dr. Ante Kutle iz udruge Lijepa naša. Slobodna


Slične vijesti

13.11.2017. (18:50)

Ništa van sezone

Komentar: Dalmatinski profiteri bez novca

“Zašto se većina restorana u Dalmaciji zatvara kada otputuje posljednji Skandinavac spreman dati sto kuna za salatu i takvi, dakle zatvoreni, ostaju dok se ne ukaže netko tko kod kuće čašu vina plati kao ovdje butelju? Odgovor je: zato što, jednostavno, nemaju za koga raditi. Dalmatinci jedu u svojim kužinama, piju svoja, domaća vina, i ne pada im na pamet, kako se to kaže među urođenicima, parati novce nad snježno bijelim stolnjacima i u tuđim lisnicama”, piše Emir Imamović Pirke. Forum

20.08.2017. (12:36)

Konačno osvježenje u većem dijelu zemlje; U Dalmaciji će danas zapuhati bura, ponegdje mogući pljuskovi s grmljavinom

21.07.2017. (19:20)

Smrt borovini

Ljudi, ne čekajte sustav: Pilajte borove, napravite koridore od 40 metara oko naselja

“Alepski bor dolazi iz drugog vremena, on je biljka iz mezofitika, iz doba velikih gmazova, dinosura. Za razliku od biljaka iz kenofitika, koje su evoluirale, ni jedan njegov dio nije jestiv i, za razliku od njih, neotporan je na požare, dapače širi ih nezaustavljivo, zbog čega plačemo svakog ljeta. Zadnji je čas da dođemo pameti, moramo napraviti ‘obrijane koridore’ širine trideset, četrdeset metara pred naseljima i poljima. To je neman koju naprosto treba iskorijeniti iz našeg okruženja”, kaže za Slobodnu Ivan Šimić, inženjer šumarstva i specijalist za prevenciju opasnosti od požara.

21.07.2017. (17:50)

Atraktivna pisma čitatelja

"Ima nas ko jedan neboder u Americi, a više administracije nego cijela Europa”

“Kad ćemo otvorit oči i svatit da nije dobro da ćemo propast i propadamo kao društvo i kao država pa nas ima ko jedan neboder u Americi, a više administracije nego cijela Europa… Kaos kod poplava, požara, školstva, zdrastva itd… su samo rezultat toga jer novaca nema i neće ga biti… a sve sto se oni zaduže ćeš TI mi vraćat godinama i stoljećima.. Uzet će ti sve samo da njima bude dobro.. jer lakše je mlatit praznu slamu i sidit u fotelji s titulom nego zasukat rukave i stvarat..(odnosi se za državni aparat)”, piše čitatelj Dalmacije danas revoltiran postupanjima vlasti u nedavnim požarima.

21.01.2017. (16:07)

Urbani centri

Dalmacija budućnosti: Vrata Zadra, Splitorina i Šibenska okomica

Zadarski arhitekt Nikola Bašić (autor Morskih orgulja i Pozdrava Suncu) predlaže ‘urbano uravnoteženje’ triju dalmatinskih gradova Zadra, Šibenika i Splita sa glavnim gradom, a projekt naziva Dalmapolis. Za svaki grad ima viziju urbanističkog unapređenja – rekonstrukciju fortifikacijskog sustava kanala Vrata Zadra, sustav javnog prometa Šibenska okomica i Splitorina, plan za razvoj luke. T-Portal

07.01.2017. (11:07)

Nek im pošalje pare vjetrom

Šašavo: Bura u Splitu pregurala auto – došla policija i naplatila kaznu

Slobodna donosi nekoliko zanimljivih članaka o posljedicama udara bure u Dalmaciji: upozoravaju građane da ne iznose još iz domova božićna drvca jer nošena jakim vjetrom postaju opasna; u Splitu se dogodila zanimljivost da je jaka bura pregurala maleni auto pa došla policija i – naplatila vlasniku kaznu za nepropisno parkiranje [zubo] ; u Makarskoj šteta na reklamama, kioscima, tendama, manjim ugostiteljskim objektima, polomljeno je više prometnih znakova, a štete su zabilježene i u borovim šumama te maslinicima; ovdje smiješan video na kojem udar bure nosi sve stolce s terase kafića; ovdje fotografije (praznog) Splita na buri.

03.09.2016. (09:25)

Fjaka i siesta

Američki Dalmatinac u Španjolskoj

“Prošli sam tjedan proveo u španjolskom Buñolu, i tamo sam doživio svojevrsno otkriće: konačno sam shvatio o čemu punica govori kad kaže da su Dalmatinci posebni – nazovimo to mediteranskim mentalitetom. No dok bih ranije neprestano uspoređivao po čemu su Španjolci različiti od Amerikanaca, sad sam samo razmišljao o tome po čemu su različiti od Dalmatiniaca: iako su Dalmacija i Valencija u mnogo čemu slične, u usporedbi s Valencijom, Dalmacija funkcionira kao Njemačka”, piše američki zet za The Voice of Croatia.

07.08.2016. (00:05)

Prometni kolaps u Dalmaciji: Ceste otvorene samo za osobna vozila, kolone prema Splitu i Omišu duge nekoliko kilometara

21.10.2015. (19:14)

U boj, u boj

Bitka za Dalmaciju: Policajci, generali i puno gubitnika

Splitski gradonačelnik SDP-ov Ivo Baldasar i predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić zasad su se pokazali najvećim gubitnicima pri sastavljanju izbornih lista dvaju velikih blokova za Dalmaciju, piše T-portal. U devetoj jedinici (Lika, Zadar, Šibenik i dio Splitsko-dalmatinske županije) dvije najveće stranke s prvih pozicija šalju u bitku dva bivša ‘policajca’ Karamarka i Ranka Ostojića, a u desetoj (od Splita do Dubrovnika) bivše vojnike Antu Kotromanovića i Damira Krstičevića.

18.10.2015. (14:21)

Liječnici u čudu: I mladi Dalmatinci umiru od infarkta, sportaš (18) se srušio i preminuo