Pokreće se prva ženska zadružna pivovara u Hrvatskoj - Monitor.hr
23.02.2016. (19:21)

Uspješna kampanja

Pokreće se prva ženska zadružna pivovara u Hrvatskoj

Jučer je pokrenuta crowdfunding kampanja kojom će Ana Teskera i Maja Šepetavec u Zadru pokrenuti prvu žensku zadružnu pivovaru u Hrvatskoj. Prvi cilj joj je prikupiti 8.000 dolara, a u prva 24 sata su prikupile 3.500 dolara, što je oko 44 posto željenog iznosa. Ova pivovara proizvodit će isključivo craft (zanatske) pive koje su trenutno hit u zemlji i svijetu, a ujedno će biti i prva zadružna pivovara u Hrvatskoj. “Nažalost, vrhunska lokalna piva nisu toliko dostupna u Dalmaciji pa smo se zajedno s 11 prijatelja i prijateljica odlučile na ovaj korak. Naše pivo bit će proizvedeno bez aditiva i bit će dostupno Zadranima i svima onima koje put, u bilo koje doba godine, dovede u naš grad“ izjavile su Ana i Maja. Poslovni


Slične vijesti

03.11.2023. (23:00)

Ovaj... živili?

Genetski modificirano pivo donosi drugačije okuse

Berkeley Yeast uređuje DNK sojeva kvasca kako bi uklonio ili dodao određeni gen. Jedan od njegovih proizvoda, kvasac Tropics, prilagođen je kako bi ponudio okus marakuje i guave. Gospodin Denby kaže da je ovaj kvasac pouzdaniji za proizvođače piva od potrebe za opskrbom ovim voćem i bolji od korištenja umjetnih aroma. Tvrtka se ne fokusira samo na dodavanje okusa, već ih može i oduzeti. Jedan od njegovih sojeva kvasca pomaže eliminirati diacetil, loš okus koji muči neka hmeljna piva. Međutim, nove GM kvasce u SAD-u tek treba odobriti Američka agencija za hranu i lijekove. Geek

17.10.2023. (12:03)

Pivo sadrži gotovo sve minerale koje trebamo da bismo preživjeli

27.09.2023. (20:00)

Piti ili ne piti, pitanje je sad

Pivo ipak nije zdravo – pogotovo za crijeva

Prema jednoj novoj studiji pivo može pozitivno utjecati na crijevni mikrobiom. To nije istina, kaže Helmut Seitz, znanstvenik koji već desetljećima istražuje djelovanje alkohola na ljudski organizam. Kao otegotnu okolnost studiji stavlja se činjenica da ju je financirala jedna od najvećih pivovara u Kini. Iako piva u sebi sadrži sastojke koji povoljno utječu na organizam, oksidativni učinak alkohola dovodi do upala i povećava rizik od obolijevanja – od dijabetesa pa sve do raka. Za crijeva je svakako štetnije od vina, ističe Seitz. DW

26.08.2023. (09:01)

Cipela žeđ gasi

U jednom baru u Belgiji da biste popili pivo morate izuti cipelu

Hidden Belgium: Dulle Griet

U Belgiji, poznatoj po bogatoj pivskoj tradiciji, svako pivo se toči u specifično oblikovanu čašu koja najbolje ističe arome i karakteristike te vrste piva. U posljednje vrijeme uočen je trend krađe čaša kao suvenira, što je zabrinulo mnoge vlasnike. Da bi se suprotstavili ovom izazovu, neki su barovi poduzeli mjere kako bi zaštitili svoje čaše, čija vrijednost može ići i do 50 eura po komadu. Dok su neki barovi uveli čaše s protuprovalnim kodovima, pub Dulle Griet u Gentu odlučio je biti kreativniji te je uveo pravilo da svaki gost koji želi popiti pivo mora ostaviti jednu cipelu kao jamstvo. Poslovni

13.07.2023. (18:00)

Piješ sok, a i dalje izgledaš ko frajer

Bezalkoholno pivo sve popularnije

Sve više Nijemaca se odlučuje za bezalkoholno pivo. Za pivovare je to vrlo unosan posao. Koji su razlozi za te promjene na tržištu pića? Raspon sorti je posljednjih godina značajno povećan, počevši od bezalkoholnog Pilsnera kao polazne točke, preko bezalkoholnog, pšeničnog piva kao pića za sportaše, pa do specijalnih bezalkoholnih vrsta kao što je Atlantik Ale, što je odgovor na sve veći broj craft piva. Ne piju ih samo vozači, već oni koji žele promovirati svoj aktivan, zdraviji stil života. DW

21.05.2023. (09:00)

Biraj beer-shop

Novi koncept koji osvaja naše gradove i napaja žedna grla: kušaonice piva

Все, что вы хотели знать о пиве: гид по пенным напиткам от «Едим Дома»

Danas više nije neuobičajeno potegnuti do posebne, specijalizirane trgovine pivom i opskrbiti se novim naslovima i uzorcima za kušanje. U posljednje vrijeme sve su popularnije trgovine i kušaonice u jednom, što je, čini se, vrlo dobrodošao koncept i pivopije ga itekako dobro prihvaćaju. Kako prosječni uživatelj craft piva prije svega želi isprobavati, koncept je savršeno profunkcionirao. Beer shop više nije samo mjesto gdje se prodaje pivo, već ovdje možete dobiti preporuku, savjet, sjesti na čašicu razgovora o stilovima, novitetima i svim pivskim temama koje vam padnu na pamet. Trgovine imaju jednako zastupljene domaće i uvezene etikete, a zahvaljujući društvenim mrežama i, naravno, Untappdu, možete provjeriti aktualnu ponudu online, kao i pogledati popis piva koja su trenutačno na točionicima. Usto, shopovi kušaonice su idealna mjesta za kušanje kakvog specijala u ograničenoj količini. Punkufer

08.12.2022. (17:00)

Mislim, dakle ječam

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa… dakle, bez poljoprivrede

Iako ne postoji statistika koja bi pokazala koliko je piva globalno popijeno tijekom prošlog Svjetskog prvenstva, ono se ispija u tolikoj mjeri da ga je, primjerice, u ruskim gostionicama pofalilo već u prvom tjednu.  Iz tog je razloga 2018. u Velikoj Britaniji porasla potrošnja piva za 5,7 posto. Pivo se pravi od od kvasca, hmelja i žitarica koje mogu fermentirati – uključujući ječam, kukuruz, rižu, raž, pšenicu, zob, sirak i pir. Dakle, ništa bez poljoprivrednika koji će ove biljne kulture zasijati, tretirati, požnjeti.  Ako pak pijete gemišt, ništa bez vinogradara i vinara koji cijele godine vrijedno brinu o svojim nasadima, a onda i vinu – napitku bogova i ljudi. Kada je riječ o hrani, tu je popis još duži. A lopta? Koža i pamuk… Agroklub podsjeća na još jednu povezanost poljoprivrede i najvažnije sporedne stvari na svijetu.

04.11.2022. (11:00)

Stavi karticu i toči

Startup gloglo: Zbogom čekanju i redovima za piće na festivalima

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu inovacija ARCA najboljom inovacijom proglašen je mobilni samoposlužni točionik za piće naziva gloglo. Inovator Petar Vlahović, član šibenskog Društva inovatora Faust Vrančić, osmislio ga je kao jednostavno rješenje bez čekanja u dugim redovima na koncertima, festivalima i sportskim manifestacijama uz beskontaktno plaćanje karticom. Radi se o mobilnom točioniku za pivu, vino, vodu i sokove na najam, kojega posjetitelji mogu samostalno koristiti. Ukratko, mobilni samoposlužni točionik pruža korisnicima više vremena za uživanje, a prodavačima brže i učinkovitije posluživanje. Koliko je korištenje njegova točionika intuitivno Vlahović opisuje činjenicom da je njegov otac stariji od 60 godina, koji karticu koristi samo za podizanje gotovine, bez uputa uspio platiti i natočiti piće na gloglou. Stoga, ako je mogao on, Vlahović vjeruje da mogu i drugi. Lider, a nekad prije je o tome pisao i Bug.