Požeška biskupija ravnateljima: Vjeronauk treba biti obavezan predmet - Monitor.hr
10.10.2018. (23:30)

Kardinalna greška

Požeška biskupija ravnateljima: Vjeronauk treba biti obavezan predmet

Požeška biskupija uputila je svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola svoje biskupije pismo kojim preporučuju da se vjeronauk u sustavu e-dnevnika i e-matice kategorizira kao obavezan predmet. Prije dva tjedna Splitsko-makarska nadbiskupija poručila je da se vjeronauk, kada je jednom izabran, ne smije više stavljati učenicima i roditeljima na izbor (sad se dijete može ispisati). Index.hr


Slične vijesti

25.06. (20:30)

Klupe nisu glupe

Ravnatelji: Djeca od jeseni trebaju biti u školama

Online nastava bila je nužnost, ali ona više ne smije biti isključivi oblik obrazovnog procesa jer to nije dobro za učenike ni psihološki, ni socijalno, ni u stjecanju znanja – poručuju dalmatinski ravnatelji. Epidemiolozi i mjerodavne institucije moraju pronaći model koji će omogućiti da svi učenici osnovnih i srednjih škola barem dio vremena provedu u učionicama, kažu ravnatelji. Zasad postoje tri scenarija – pretežito uživo, mješoviti model, pretežito na daljinu. Slobodna

21.05. (19:30)

Gospođo, ima još djece!

Divjak: Djeca trebaju biti u školama

HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenikarekla je ministrica Divjak. Roditelji čija djeca neće ići u školu trebaju opravdati izostanak s nastave. Plenković je rekao da je ova nova situacija povoljnija i da se tu slobodno mogu i roditelji ohrabriti.

12.05. (09:30)

Škola - izborni predmet

2% učenika vratilo se u škole, u 18 zagrebačkih škola niti jedno dijete

Prvog dana ponovne “škole u školi” na nastavu je došlo 1,77 posto učenika, najmanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih samo četvero, odnosno 0,1%. Relativno najviše u Ličko-senjskoj županiji, 3,42%, odnosno 50 učenika, a apsolutno najviše u Zagrebu, 1.084 učenika, odnosno njih 3,42%, pri čemu od 111 zagrebačkoj škola u njih 18 nije došlo niti jedno dijete. Srednja.hr

07.05. (15:30)

Ne vide, ne čuju i ne žele znati

Boris Jokić: Vlast odustaje od škole

Mislim da je škola u učionici obrazovno neusporedivo bolja od ove škole koju djeca trenutno imaju – rekao je Boris Jokić, dodavši da je politika donijela jednu odluku koju nije pripremila, nije planirala, nije ni razmislila o tome što se tu događa, nije se konzultirala s praksom, nije se konzultirala sa strukom. Najavila je nešto što ne može ispuniti. Škole nisu niti kafići niti dječja igrališta niti stadioni.  Škole su živi organizmi u kojima su ljudi, vrlo složeni mehanizmi za koje morate imati precizan plan. Navodi i jednu bizarnu situaciju – dijete može u školu dovesti i pokupiti ga samo roditelj. To je taj roditelj koji radi.

 

05.05. (19:30)

Samo zgrada stoji

Sindikati traže odgodu otvaranja škola: Nisu osigurani prijeko potrebni uvjeti za rad

Roditelji moraju imati garanciju da su za otvaranje škola ispunjeni svi sigurnosni, prostorni, higijensko-sanitarni i pedagoški uvjeti te da je osigurana zaštitna oprema propisana u samim uputama. Škole su ili sigurne za sve ili nisu!

Još uvijek nije provedena analiza koliko je kroničnih bolesnika odnosno visokorizičnih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja

Više od 48% spremačica u školama već ionako čisti veću kvadraturu od propisan

Sva odgovornost prebacuje se na roditelje, ravnatelje i same zaposlenike koji neće imati vremena za pripremu jer dio uputa još uvijek nije spreman

01.05. (15:30)

One na prvoj liniji nitko ne pita

Učiteljica: Bliži se kraj godine, zašto sad povratak u školu? Ravnatelji: Hoće li učitelji raditi dvostruko?

Zvjezdana Malović, učiteljica razredne nastave: Škola ima odgojnu-obrazovnu ulogu, no čini mi se kako ove upute idu u smjeru odgojno-čuvalačke uloge škole.

Upute praktički propisuju učiteljima izolaciju kako bi mogli u školi poučavati 9 učenika u razredu.

Zaista ne vidim smisao ovog povratka u škole, blizu smo kraja nastavne godine, mi smo svo gradivo već praktički obradili.

Ravnatelji: Roditelji su i prije znali poslati djecu s gripom u školu, kako ćemo im sad vjerovati da su izmjerili djetetu temperaturu prije dolaska?

Što ćemo s razredima u kojima imamo, primjerice, 22 djece, a u skupini ih smije biti samo devet? Također, kako ćemo organizirati produženi boravak koji u našoj školi koristi 120 djece?

Ako samo jedno dijete dođe u školu, hoće li učiteljica raditi u školi, a poslije s ostatkom razreda na daljinu? Prema kojem zakonu mogu natjerati djelatnike da rade dvostruko?

30.04. (16:30)

10 je magični - viralan broj

Preporuka: U vrtićima i razredima 9 djece po grupi

HZJZ je izdao preporuke za održavanje nastave, odnosno za vrtiće, najrestriktivnije u Europi, kaže ministrica Divjak. Dakle, preporuka je da u vrtićkoj grupi bude 9 djece + odgajateljica, a u razredima 9 učenika + učiteljica. Razmak u razredima između učenika bi trebao biti 2 metra, dok bi učitelji tkđ. morali održavati razmak. Ministrica za iduću školsku godinu najavljuje barem dijelove koji će biti nastava na daljinu.

 

10.09.2019. (12:30)

Vratite nam ih bolje!

Sanja Modrić: Čega se bojiš kad ti djeca krenu u prvi razred?

Sanja Modrić

I ova djeca u ovim našim okolnostima s vremenom postat će zbunjena i dezorijentirana. Postat će im nejasno gdje je ta oštra crta između dobra i zla, dopuštenog i zabranjenog, ljudskog i neljudskog koja iz nekog razloga vrijedi samo doma, a vani ne, crta koju ti i sustav mora jasno pokazivati da se lakše izgradiš u čestit karakter. To treba biti državna himna naše zemlje – piše razumno i otužno Sanja Modrić za Telegram.