Škaričić: Baby Lasagna bolje zna što treba dječjim odjelima onkologije nego Plenković, Beroš i cijela Vlada - Monitor.hr
23.05. (21:00)

Sva sreća pa je i program Vlade dobrano posvećen zdravstvu

Škaričić: Baby Lasagna bolje zna što treba dječjim odjelima onkologije nego Plenković, Beroš i cijela Vlada

Da nije tako, prvo bi intuitivno s rezervom reagirali na to što dječji onkološki odjeli primaju proračunsku donaciju temeljem uputa koje je Vladi dao Baby Lasagna, a onda bi se ozbiljno pozabavili pitanjem kako je to uopće moguće. Na primjer, odluka da se za fantastičan uspjeh na Eurosongu dodijeli novčana nagrada, donesena je na temelju članka 8. Zakona o Vladi, koji najvišem državnom izvršnom tijelu daje ovlasti upravljanja državnom imovinom. Međutim, Državni proračun nije na popisu tzv. pojavnih oblika imovine u vlasništvu RH. Kako se onda upravljanje državnom imovinom protegnulo na tu svrhu? Još je teže razumjeti kako će Vlada objasniti odluku da donira proračunske novce točno određenim bolnicama, na temelju naloga fizičke osobe, za svrhu koju ravnatelji tih bolnica unaprijed znaju i najavljuju u medijima. Nataša Škaričić za Novosti.


Slične vijesti

22.05. (20:00)

Visoka kultura nešto nižoj

Jergović: Baby Lasagna čita Pismo lijevom krilu jedne nogometne momčadi

Dan pred večer u Malmöu na informativnim hrvatskim portalima pojavili su se surovi i sirovi antisemitski tekstovi, a komentari i fejsbuci bili su čudovišno prepuni hitlerističkog vrijeđanja Židova, jer se zbog nečega mislilo da je Izrael najveća prepreka hrvatskoj ambiciji. Negdje u pozadini teklo je vjersko-fundamentalističko izrugivanje malene irske vještice, da bi u noći u kojoj biva jasno da Hrvatska nije pobijedila, nego da je Hrvatska opet izgubila, započelo verbalno iživljavanje na Nemu, vedrom, veselom i milom čeljadetu, nebinarnom kakav i jest svaki anđelak (a s anđelima i Saint-Exupéryjev “Mali princ”), jer je on, eto, pobijedio.

Problem hrvatskog čudaštva je, naspram čudaštava nebinarnog Nema, irske vještice ili velikoga francuskog pjevača, u tome što hrvatsko čudaštvo nije samom sebi dovoljno, jer nije samosvjesno. Dok ostali ostaju ono što jesu i nakon što izgube, pristojni, blagonakloni i otvoreni prema drugima, hrvatsko se iznevjereno pobjedništvo pretvara u gnjev i osjećaj prevarenosti i osujećenosti. Na Eurosongu takvo što je budalasto i sasvim neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo kad onaj Nizozemac zamahne prema fotografkinji. Pa ova bizarna i smiješna manifestacija opstaje samo na beskrajnoj unutarnjoj blagonaklonosti i na stvaranju iluzije o plemenitom šarenilu svijeta. Čim toga nestane, nestaje i Eurosonga. Miljenko Jergović za svoj blog.

14.05. (09:00)

Lazanja kao brend

Kako Hrvatska može iskoristiti dobar plasman na Eurosongu za rast ekonomije

Postoje jasni dokazi da zemlja pobjednica Eurosonga ima veće šanse za ostvarivanje ekonomskih benefita, prije svega kroz rast izvoza i BDP-a. Hrvatska će morati proaktivno promicati sebe kroz koherentnu strategiju brendiranja koja će naglasiti ne samo glazbeni talent, već i bogatu kulturu, prirodne ljepote i ostale atraktivnosti koje zemlja nudi. Samo na taj način će se kratkoročni ‘hvatač‘ pozornosti Eurosonga pretvoriti u dugoročan rast i prosperitet.

U Skandinaviji, a posebice Švedskoj, na percepciju Hrvatske i potražnju već se odražava uspješan nastup Baby Lasagne na Eurosongu, održanog u toj zemlji, kao i mnogi napisi u švedskim medijima, među kojima su bile i poruke da se ‘požure tražiti smještaj po Zagrebu i po Hrvatskoj jer će biti velika potražnja‘. Za promociju Hrvatske na Eurosongu HTZ je ove godine potrošio tek 15 tisuća eura, ponajviše na aktivnosti na društvenoj mreži X. Baby Lasagna svojim je upečatljivim nastupom i medijskim izjavama tijekom cijelog razdoblja natjecanja potaknuo neke viralne trendove, poput heklanih tabletića i – ljubavi prema mačkama. Prošle godine s Letom 3 i ove godine s Baby Lasagnom ‘konačno smo shvatili zadatak‘ ovakvog natjecanja, kažu stručnjaci. Lider

13.05. (10:00)

Da nam ne bude noćna Dora

Marjanović: Nije bitno jesu li nas “pokrali”. Bitno je što smo naučili iz ovogodišnjeg Eurosonga

Hrvati su se napokon vratili u vremena kada su Eurosong gledali s nervozom utemeljenom na stvarnom pobjedničkom potencijalu natjecatelja, a ne zabludama na potezu od “pokradeni smo” do “sve je to politika”. Vratili smo se u devedesete i ovo je možda jedina situacija u kojoj je to pozitivna stvar. Na isti onaj način na koji Hrvati danas pričaju o četvrtom mjestu Doris Dragović ili Maje Blagdan i vrlo se vjerojatno ni ne sjećaju tko je tih godina pobijedio, tako nećemo pamtiti ni Švicarca ni njegovu pjesmu. Da si ne lažemo, većinu pobjedničkih pjesama, a ova definitivno neće biti iznimka. Ono što ćemo bez ikakve sumnje zapamtiti je drugo mjesto jer to je najbolji rezultat od 1993. A ako iz ovog išta možemo izvući, onda je to da se Baby Lasagna dogodio, ne zahvaljujući, već usprkos Dori. Koje je pravo rješenje za proces izbora pjesama teško je reći, ali jedno je sigurno – žiri treba mijenjati. I to ne u onom klasičnom novinarskom stilu “ovo je zločin i glave trebaju padati” već u stilu “glazba se mijenja, logično je da to učini i žiri”.

Stoga, ili ovo gledajte kao pobjedu jer smo osvojili publiku i istovremeno izbjegli to da iduće godine moramo organizirati ovaj cirkus, ili razmislimo o tome kako da promijenimo pristup. Primjerice, da Dora ubuduće ne bude mjesto na kojem između 20 dosadnih pjesama biramo najmanje dosadnu već mjesto na kojem između 20 hitova biramo najveći. Hrvoje Marjanović za Index.

12.05. (02:48)

I zastava im je veliki plus

Švicarska je pobjednik Eurosonga! Presudili su bodovi žirija

Hrvatski predstavnik nastupio je u trenutku dok je glavni favorit natjecanja s čak 50% šanse za pobjedu, prema kladionicama. Oduševljenja nije nedostajalo, kako u samoj dvorani, gdje je publika plesala i pjevala s njim u glas, tako i na društvenim mrežama. Pratilo ga se uživo i na Europskom trgu (N1, Index). Nakon glasanja žirija Baby Lasagna završio je treći. Srpski žiri dao nam je 12 bodova, kao i ciparski (Index). Prema televotingu, Hrvatska je dobila 337 bodova i osvojila ukupno 547. U finišu je bilo pitanje – ili Hrvatska ili Švicarska. Švicarska je dobila 226 bodova i zasjela na prvo mjesto. Iduće godine Eurosong ide u znaku Alpi, čokolade i preciznih satova (za razliku od eurovizijskih kladionica). (Index) Pogledajte što kažu na Forumu. Hrvatska je završila na i dalje povijesno visokom drugom mjestu (Index). Podforum, nižu se reakcije i na društvenim mrežama.

10.05. (03:28)

Za 20 godina i ja ću biti rezerva na Dori

Baby Baby Lasagna


– Najslađi cover koji ćete ikada vidjeti!
– Jebemti, trebala sam uzet godišnji ovaj tjedan, ne stignem vas sve popratiti, a toliko divnoće na temi!
(Tema je na Forumu, imamo cijeli podforum zapravo – Eurosong)

09.05. (01:00)

A naši napokon konkurentni

Stajčić analizira prvu večer Eurosonga: Više je favorita

Favorita ima, posebno ako se sluša glazba i pokušava osluškivati društveni moment u Europi, ali i pratiti agenda Eurosonga koji svake sezone želi donijeti neki novi preokret, a to baš i nije lako uz huk euforije. Prva je Bambie Thug – nebinarna osoba koja predstavlja Irsku. Njen „Doomsday Blues“ koji u vizualnom smislu koketira s biblijskim elementima pakla i sa samim vragom na pozornici u glazbenom dijelu unosi i dovoljno inovativnosti u glazbenu strukturu pop formata, a u konačnici je izazvala šok moment kod najšireg auditorija, time i nedvojbeni osjećaj originalnosti, tj. nečeg dosad neviđenog na Eurosongu. Ukrajinke alyona alyona & Jerry Heil imaju dobru pjesmu i to eurovizijsku, uz to i prilično empatičan vizual usporenog vatrometa na velikim ekranima iza i oko njih što nam se svima urezalo u memoriju kao slike koje je lako povezati s raketnim napadima što ih svako malo gledamo u dnevnicima. Predstavnik Litve je solidan, ali parnjaci su mu Šveđani Marcus & Martinus koji su bolji. Zoran Stajčić za Ravno do dna.

08.05. (01:17)

There's no going baaaaack, whoooaaaaaah

Baby Lasagna prošao u finale Eurosonga

https://www.youtube.com/watch?v=6LyjyuaQggs

Natjecanje se ove godine održava u Švedskoj, točnije u Malmöu, a Hrvatsku predstavlja Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim. Kao i svake godine, društvene mreže pune su reakcija obožavatelja ovog glazbenog natjecanja. Komentira se sve – nastup, outfiti, pjevačke sposobnosti… Za našeg predstavnika vladaju samo pozitivni komentari. Nakon nastupa u polufinalu Baby Lasagna skočio na kladionicama (Index). U finale su prošli predstavnici: Srbije, Portugala, Slovenije, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Hrvatske, Irske i Luksemburga. Index

07.05. (18:00)

Rim Tim Tagi Dim, pjeva cijela Europa

Stilin: Skromni dečko iz Umaga nije napravio ništa pogrešno, a iako drugi jesu, nije mu naškodilo

Hrvati su poznati po, u ovom slučaju, timarenju mačka u vreći obilnim porcijama lazanja, pa tako na Redditu već čitamo o rentanju stanova u kvartu oko Arene idućeg svibnja za 200 eura na dan ili o upitima šefova Arene HRT-ovoj delegaciji smiju li nedajbože organizirati neki koncert u travnju jer će im Eurosong potpuno zauzeti dvoranu. Zabavljamo se i čitajući prijedloge za moguće voditelje Eurosonga. Ako se već nakon eventualne pobjede Hrvatske treba nešto raspasti, neka to bude upravo hrvatska eurosongovska kletva. Nakon svih užasa koje smo u posljednjih 20 godina slali na Eurosong, ako pobijedi mladić iz naroda, bez zaleđa u glazbenoj industriji, koji je do jučer rifovima i produkcijskim trikovima hranio niže rangirane njemačke metalce, Eurosong će još malo odgoditi strmoglavljivanje popularne glazbe niz brdo ukazanja umjetne inteligencije. Bojan Stilin za tportal.

28.04. (10:00)

U rim tim tagi dim ritmu

Vodič kroz Eurosong: Prve probe odrađene, poznato je kako će Baby Lasagna izgledati na nastupu

Eurosong 2024. godine održat će se od 7. do 11. svibnja u Švedskoj. Kako to inače biva, i kladionice predviđaju tko je najizgledniji za pobjedu, a glazbene ljestvice u Europi nerijetko budu pune pjesama predstavnika. Duže vremena prvo mjesto na kladionicama držao je naš predstavnik Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim koja je oduševila fanove, no nedavno ga je s tog trona skinuo Švicarac Nemo s pjesmom The Code. Prve probe u Švedskoj su odrađene i sada napokon znamo kako će izgledati nastup Baby Lasagne na Eurosongu. Objavljene su i skice kostima koje će naš predstavnik nositi. O ostalim detaljima donosi Journal