U Jadranu prelovljene - sve ključne vrste ribe - Monitor.hr
24.04.2017. (06:45)

Ostala samo glava

U Jadranu prelovljene – sve ključne vrste ribe

U Jadranu su u prelovu sve ključne vrste – srdela, inćun, oslić, list, škamp i tako dalje, a u pravilu je stanje najgore upravo kod onih vrsta koje su gospodarski najvažnije. Stanje je znatno nepovoljnije u otvorenom Jadranu i uz talijansku obalu nego u hrvatskom teritorijalnom moru, s tim da je općenito u Mediteranu ugroženo 93% ribljih stokova, o kojima izravno ovisi 300 tisuća radnih mjesta, kaže ravnatelj Oceanografskog instituta u Splitu Nedo Vrgoč. Ono što se predlaže je da ribari izvlače manje ribe, a da razliku u zaradi nadoknade prezentacijskim ribolovom za turiste… Novi list


Slične vijesti

23.01. (08:00)

Dok sve krene "nizvodno"

Zabrinjavajući pad planktona u oceanima: Klimatske promjene prijete populaciji riba

Analize pokazuju da je sjeverni Atlantik doživio pad od 16-26 % u području planktona, što bi moglo rezultirati padom populacije riba od 38-55 %. Klimatske promjene, porast temperature i nedostatak hranjivih tvari iz dubljih slojeva mora doprinose ovom zabrinjavajućem fenomenu. Istraživanje naglašava potrebu za dubljim razumijevanjem prehrambenih mreža oceana kako bi se razvile inovativne strategije očuvanja mora. (Green.hr)

18.06.2022. (22:00)

Smanjite gas, ribolovci

Riba još samo za bogataše?

Ribari se žale da je sve manje ribe, kupci da je sve skuplja. I jedno i drugo je točno, ali i sporazum Svjetske trgovinske organizacije je daleko od onoga što bi spasilo i ribe i one koji žive od ribe. Jer ribe ima doista sve manje: najviše ribe je ulovljeno još 1996. – oko 130 milijuna tona i od onda je ribe na tržištu sve manje. Nasuprot tome, sve je više mora i ribljih vrsta kojima prijeti izlov i istrebljenje: preko trećine ribljih populacija je izlovljeno već toliko da više nema šansi njihovom prirodnom oporavku, a u samo 6% mora se lovi manje nego što to priroda dopušta. Kad se povežu ove subvencije i izlov, onda je jasno kako je riba sve češće na trpezi samo bogatih. Njemačka je najbolji primjer: negdje do sredine ožujka je u ovoj zemlji na tržnice i trgovine stiglo toliko ribe i morskih plodova koliko se ulovi u njemačkim morima u čitavoj godini. Dakle u ostalih devet i pol mjeseci se u ovoj zemlji istom brzinom jede riba koja je ulovljena negdje na svijetu, a njemačkoj kuhinji riba čak nije niti najvažnija stavka na jelovniku. DW

14.08.2021. (19:00)

Slatka i otrovna

Kod Komiže snimljena riba paun, predator koji uništava skoro sve pred sobom

Riba je fotografirana na dubini od 15 metara, a temperatura mora unatoč toj dubini bila je visokih 24 stupnja, piše Otvoreno more. Fotografirao ju je fotograf Damir Zurub. Radi se o ribi koja je štetna za ekosustav: nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti. Također, ubod ove ribe je i otrovan. U državama uz Sredozemno more njezina se populacija pokušava kontrolirati, uz poticaje za njezino izlovljavanje i konzumaciju. Meso ove ribe je, kažu gastronomi, vrlo ukusno. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće. Index

24.02.2019. (19:30)

Plaćamo Dodatno Više

Smanjen PDV – pojeftinili samo meso i voće, ostalo poskupjelo

PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće, suho mahunasto povrće, jaja i pelene je od 1. siječnja smanjen s 25 na 13 posto, da bi cijene voća u siječnju pale za 2,3 posto, mesa za 1,7 posto, a sva ostala hrana u siječnju je bila skuplja nego mjesec dana ranije. Povrće je bilo 1,4 posto skuplje, mlijeko, sir i jaja 1,6 posto, riba 1,2 posto. Prvi plan

19.05.2018. (11:06)

Zašto ne jedete više ribe?

Projektom "Riba Hrvatske – jedi što vrijedi" HGK želi dići potrošnju ribe u Hrvatskoj

Više je razloga zašto je ovo dobro. Prvo riba je zdrava, osim što je mljac. Drugo Hrvati ju premalo jedu, u prosjeku jednom tjedno,10 kilograma po stanovniku, dvostruko manje od europskog prosjeka. I treće sektor ribarstva lani je ostvario izvoz ribe vrijedan 144 milijuna eura, što čini 10% ukupnog izvoza prehrambenih proizvoda iz RH, te izvozni suficit od 46 milijuna eura. A imamo savršeno čisto more. I PDV bi mogao biti niži od 25%, Mađari su u cilju dizanja potrošnje početkom godine spustili PDV na 5%. > HGK. Večernji

01.05.2018. (09:30)

Prehrana bogata tjesteninom i rižom povezana s ranijom menopauzom – čak godinu i pol ranije žene koje se tako hrane uđu u menopauzu, s druge strane prehrana bogata ribom odgađa menopauzu, za čak do tri godine

24.12.2017. (15:39)

Djeca koja ribu jedu najmanje jednom tjedno imaju viši kvocijent inteligencije – u prosjeku je kod ove djece IQ viši za gotovo 5 bodova, iz nekog razloga ova djeca i bolje spavaju

13.11.2017. (08:24)

Grize rep

40 tisuća bračkih konzervi u vodećim trgovačkim lancima u Ukrajini

Prve količine hrvatskih ribljih konzervi uskoro će se naći na policama vodećih trgovačkih lanaca u Ukrajini – Fozzyja i ATB-a. Led je probila Sardina iz Postira na Braču, koja je prije nekoliko dana sklopila ugovor s ukrajinskim maloprodajnim lancem, na temelju kojega će put Ukrajine vrlo brzo krenuti 40.000 njezinih konzervi – četiri vrste konzerviranih sardina, dvije vrste tune i tri vrste ribljih pašteta. Agrolaguna je pak još u pregovorima za izvoz maslinova ulja u Ukrajinu, što bi, uz Vegetu, bio treći hrvatski prehrambeni brend na tom tržištu. Te je poslove omogućio počasni ukrajinski konzul i predstavnik Ukrajinske gospodarske komore za područje bivše Jugoslavije Ivica Pirić. otoci.eu

05.09.2017. (20:30)

Lignje s tartarom ili brancin s plastikom?

Loša vijest je da ribe jedu puno plastike, još je gora da uživaju u tome

Više od 50 vrsta ribe dokazano jedu plastiku na koju naiđu u moru. Tragovi toksina povezanih s plastikom nakupljaju se u ribljem mesu, što znači da završavaju i u organizmu čovjeka koji konzumira ovu ribu. Nova studija Svečilišta u Kaliforniji, međutim, pokazuje da plastika nije primamljiva ribama samo zato što ih vizualno podsjeća na pravu hranu, već im odgovara i njezin miris. Washington Post