Varaždinci to znaju, a zašto Zagreb ne povlači novac iz EU - Monitor.hr
04.02. (17:30)

Varaždinci to znaju, a zašto Zagreb ne povlači novac iz EU

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok iznio je podatke o 23 projekta vrijedna više od 157 milijuna kuna. “Sve to danas radimo s 20 zaposlenih ljudi manje nego kad smo preuzeli vlast, a učinkovitiji smo 200 posto. To pokazuje radišnost i sposobnost ljudi”, rekao je Čehok. HRTSlične vijesti

11.10. (10:00)

Uplati listić (ako želiš dobiti na lotu)

Kako su male ambiciozne općine ‘otkrile’ blago Europskog fonda za ruralni razvoj

Hrvatska je razmjerno kasno “otkrila” Fond za ruralni razvoj. Iako sam naziv tog fonda EU upućuje na poljoprivredu, njegovo je značenje daleko veće jer se novcem iz tog fonda može financirati niz projekata koji nisu izravno vezani uz poljoprivredu. Tako se, kako pokazuje primjer Žminja, ali i drugih hrvatskih općina, novcem iz tog fonda mogu financirati i ceste, škole, dječji vrtići, sportski centri, vatrogasni domovi i domovi kulture, kao i projekti u turizmu. Cilj je poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima. Jutarnji donosi priču o Žminju, gradiću od 3500 stanovnika u Istri.

27.07. (11:30)

I ono dok fruštukuje slaninu on računa

Plenkovićevo ulaganje u Slavoniju – hotel na Rabu i Milanovićevi projekti…

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan je od najrazvikanijih projekata Plenkovićeve Vlade kojim želi osigurati 2,5 milijarde eura iz europskih fondova “isključivo za projekte na području pet slavonskih županija”. Telegram piše koliko je projekt neuspješan – među projektima je i obnova jednog hotela – na Rabu, a vodi se kao slavonski projekt jer je novac dobila tvrtka iz Pleternice (ima još takve Slavonije kojegdje po Hrvatskoj). Na popisu projekata kojim se Plenković hvali su i projekti koji su u realizaciju krenuli još dok je Milanović bio premijer, a, općenito, stopa ugovorenosti za područje pet slavonskih županija je na 55%, dok je u cijeloj Hrvatskoj – 70%.

04.07. (07:30)

Nova lova

Europska komisija dijeli 2 milijarde eura za inovacije

Europska komisija predstavila je unaprijeđeni pilot-projekt za financiranje inovacija, kroz koji dijeli dvije milijarde eura, a kojim potiču istraživače, tvrtke i inovatore koji razvijaju visokorizične inovacije s potencijalom za stvaranje novih tržišta i poticanje zapošljavanja, rasta i napretka. Postojećem programu dodani su pilot-projekt EIC Pathfinder kroz koji će se podržavati projekti za potporu naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja, čiji je cilj razvoj radikalnih i inovativnih tehnologija, te pilot-projekt EIC Accelerator kojim će se financirati  poduzeća i start-upovi pri razvoju i širenju inovacija do trenutka kada će moći privući privatna ulaganja. Večernji

11.05. (19:30)

Neki su već odustali

Komunalne tvrtke spremne bojkotirati projekte EU fondova, ne žele plaćati penale

Domaća komunalna vodovodna poduzeća razmišljaju o tome da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije zbog “gorućih problema u provođenju tih projekata”. Jutarnji neslužbeno doznaje da su neka komunalna poduzeća u većim gradovima, od Rijeke do Splita, već sasvim odustala ili znatno usporila te projekte zbog toga što ih je strah od plaćanja penala zbog pogrešaka u provođenju javne nabave i projekata za koje, tvrde, nisu odgovorni. Zbog tih penala bi moglo doći ili do stečajeva nekih poduzeća ili do poskupljenja vode za građane, stoga traže od države da preuzme dio troškova tih “financijskih korekcija”.

17.04. (12:00)

Obnova dvorca Pejačević u Virovitici i okolnog Gradskog parka bliži se kraju. Investicija je vrijedna više od 80 milijuna kuna, od kojih 66,7 milijuna kuna dolazi iz europskih fondova. Ovo je prva temeljita obnova dvorca u njegovih 200 godina, a gradske vlasti nadaju se da će postati magnet za turiste [foto]

20.02. (08:30)

Late starter

Brkljača: Povlačenje EU fondova – sporo, zabrinjavajuće, ali ništa nije izgubljeno

Ekonomski lab analizira stvarno povlačenje sredstava EU fondova, dakle cash flow, i zaključio da smo i dalje veoma loši, najlošiji dapače. Ali, ima i dobra vijest: još ništa nije izgubljeno. Hrvatskoj je do 4.2.2019. isplaćeno 1,76 mlrd. eura odnosno 16% od ukupne alokacije za ovo sedmogodišnje razdoblje. S takvim slabašnim postotkom nalazimo se uvjerljivo na začelju ljestvice… – piše Ivica Brkljača za Ekonomski lab.

13.02. (01:19)

Čaša je, pa, skoro prazna

Hrvatska pretposljednja po iskorištenosti EU fondova

Hrvatskim je korisnicima od početka 2014. do kraja 2018. godine iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) ugovoreno 57, a isplaćeno tek 21,54 posto, odnosno 1,98 milijardi od ukupno dostupnih 10,7 milijardi eura, što Hrvatsku po iskorištenosti sredstava čini drugom najgorom članicom Europske unije, odmah iza Španjolske.