Papa Franjo: Kulinarski i spolni užitak su jednostavno božanski - Monitor.hr
10.09.2020. (13:30)

Čuj papa, tebi samo "dobar tek!"

Papa Franjo: Kulinarski i spolni užitak su jednostavno božanski

Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak – ocijenio je papa Franjo odgovarajući na pitanja Carla Petrinija u njegovoj novoj knjizi. Jednostavno je: “Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski. Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produženje vrste”.


Slične vijesti

27.06. (12:00)

Hranu, ne muhu. (Dobro, i muhu)

Ako vam muha sleti na hranu, trebali biste je baciti

Muha može prenijeti barem sto različitih vrsta bakterija i virusa te ako vam sleti na hranu koju jedete, pa čak i ako se tamo zadržala jako kratko, trebali biste je baciti, tvrdi znanstvenik s njujorškog sveučilišta. Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala (Večernji). Međutim, još je gore kad se muha ispovraća, odnosno ispusti izlučevinu kako bi omekšala hranu. Muha može prenijeti niz bakterija, virusa i bolesti, od kojih su E. coli, hepatitis A, salmonela i rotavirus samo neke.

11.06. (13:30)

Preslatko, preslano, premasno...

Kako je prerađena hrana postala tako nezdrava?

Našim je tijelima jako teško izvući nešto korisno iz zrna pšenice, no kad se pšenica fermentacijom preradi u pivo ili mljevenjem pretvori u brašno, od nje možete napraviti hranu bogatu kalorijama. Tehnike poput soljenja i pasterizacije čine hranu sigurnijom i dugotrajnijom. To je omogućilo ljudima da putuju dulje i prežive hladne zime i razdoblja gladi. To sve činimo i danas, no uz dodatke koji su često samo kozmetički i nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Jutarnji, BBC

29.05. (11:30)

Izgleda da je vještica iz 'Ivice i Marice' bila ispred svog vremena

Ostaci hrane mogu se pretvoriti u građevinski materijal, jači od betona

Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju otkrili su kako reciklirati ostatke hrane i pretvoriti ih u građevinske materijale. Koristeći tehniku izvorno razvijenu za izradu građevinskog materijala od drvnog praha, uzeti su ostaci hrane uključujući morske alge, lišće kupusa, korice naranče, luka, bundeve i banane, sušeni u vakuumu, a zatim usitnjeni. Dobiveni prah zatim je pomiješan s vodom i začinima, a onda prešan u kalup na visokoj temperaturi. Rezultat toga su različiti materijali, od kojih su neki imali čvrstoću veću od betona, ali su ipak ostali jestivi i zadržali svoj okus. Green.hr

06.04. (10:03)

Homo roštiljens

Ljudi su postali dominantna vrsta zahvaljujući – kuhanju hrane

Vrlo zanimljiva teorija nekolicine znanstvenika o evoluciji čovjeka: Presudan učinak imalo je kuhanje jer ono transformira energiju dostupnu iz hrane, a ugljikohidrati, proteini i lipidi razotkrivaju se i izlažu kad se zagriju. To našim probavnim enzimima olakšava učinkovito obavljanje posla, brže izvlačenje više kalorija nego kad bismo hranu jeli sirovu. Ova dodatna energija omogućila je da razvijemo ‘mala debela crijeva’ i relativno veliki mozak gladan energije koji nas razlikuje od rođaka primata. I kako su nam mozgovi počeli rasti, stvorili su petlju pozitivnih povratnih informacija. Kako se neuroni dodaju u mozak sisavaca, inteligencija se eksponencijalno povećava, a s pametnijim mozgovima postajali smo bolji u lovu i ishrani. BBC

01.04. (11:03)

Sretne kokice, one koje se šeću, daju manje jaja, ali kvalitetnijih

11.03. (09:26)

Za doručak: Otrov s mlijekom

U EU zbog loše hrane godišnje umre 950 tisuća ljudi

Zbog nezdrave prehrane, uglavnom od srčanih bolesti i raka, u Europskoj je uniji 2017. godine umrlo više od 950 tisuća ljudi, pri čemu Hrvatska stoji puno gore od prosjeka, rekla je euro-parlamentarka Biljana Borzan. Najavila je i da će Europska komisija do 2022. predložiti jedinstveni sustav označavanja hranivosti hrane za cijelo europsko tržište radi boljeg informiranja građana i borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti. 24 sata

04.02. (18:30)

Može kila!

Rudarska greblica – 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Pravi se od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira u koji se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva (recept). Rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete. HRT

14.01. (11:16)

Hrvatskim potrošačima osnovni kriterij kod izbora hrane je cijena, potom njena sigurnost, a tek na šestom mjestu je podrijetlo