Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Ništa se ne baca
Recepti za kuhanje koji ostavljaju manje otpada
Jedem pametno, kuham odgovorno naziv je besplatnog vodiča za sve koje zanima kako smanjiti otpad od hrane koji nastaje u kuhinji, te otkriti nove recepte s namirnicama koje svakodnevno koristimo. Osmislile su ga blogerica i magistra nutricionizma Iva Finderle iz Pule te blogerica i fotografkinja Mateja Zvirotić Andrijanić iz Zagreba. 24sata…
