Sezona: Nikad više gostiju - i praznih kreveta - Monitor.hr
17.07.2016. (08:34)

Čiste plahte

Sezona: Nikad više gostiju – i praznih kreveta

Iznajmljivači i ugostitelji se žale da su prazni i da je sezona lošija od lanjske, dok brojke govore da je 10% više i gostiju i noćenja. Objašnjenje – sve je više kreveta u obiteljskom smještaju, kao i restorana. Samo u Splitu je u samo deset dana registrirano novih petstotinjak postelja u privatnom smještaju, a u Zadarskoj je županija čak 6.500 više u godinu dana. Kaže ministar Kilman da pola milijuna postelja u privatnom smještaju nije previše, jer da toliko imaju i Bavarska ili Južni Tirol. Poslovni


Slične vijesti

04.03. (11:00)

Bez forsiranja gourmeta, molim

Sve više restorana vraća Michelinovu zvjezdicu: Tjera nam goste i neisplativo je

Posljednjih godina sve je veći broj chefova i restorana koji su odlučiti vratiti to priznanje ili odbiti ga zbog problema koje im je Michelinova zvjezdica prouzročila. Neki od najpoznatijih svjetskih primjera koji su dospjeli u medije su Marco Pierre White koji je 1994. postao najmlađi chef s tri zvjezdice da bi pet godina kasnije postao prvi chef koji ih je vratio Michelinu. Jedan takav slučaj zabilježen je i na Kvarneru. U cijelome procesu izgubila se početna ideja oko koncepta te je status restorana sa zvjezdicom postao svojevrsno opterećenje. Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osjećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno odjeveni, da mogu doći s djecom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti, budući da smo imali samo degustacijske menije. Da mogu naručiti i butelju kućnog vina, opustiti se… Index

08.04.2023. (20:00)

Brigo moja, prijeđi na drugoga

Ma kakav zero waste!? Restorani pravilno odlože samo 10 posto biootpada

Zašto ljudi ne žele odvajati bio-otpad?

Prema riječima direktora i vlasnika tvrtke Ka-plus iz Rijeke Zorana Antića, u četiri vrste kuhinjskog otpada koji nastaje u hotelima, restoranima, fast foodovima i kafićima nađe se svega i svačega jer se otpad ne odvaja pravilno. “Biorazgradivi otpad i otpad općenito najbolje odvajaju hoteli u Istri, sjevernoj Hrvatskoj, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ostali se ne trude previše. Jedan fast food koji posluje u 10 četvornih metara prostora plati mjesečno samo 20 eura za odvoz smeća, a svakodnevno napuni dva spremnika otpada od 100 litara. Taj otpad baci na odlagalište mješovitog otpada, a dio takva otpada iz restorana i fast foodova završi kod uzgajivača svinja, što je od 2008. zabranjeno zakonom.”, kaže Antić. Lider

23.05.2021. (12:30)

Slobodno druženje

Popuštanje korona mjera i prije 1. lipnja? Doznajemo koje odluke bi se mogle prve donijeti

Kako je broj novozaraženih u opadanju te se smanjuje opasnost prijenosa virusa, a bliži se i turistička sezona, čini se da će Stožer i prije 1. lipnja popustiti mjere koje mjesecima vrijede u sektorima koji najviše pate tijekom pandemije. Tako se očekuje odluka o otvaranju unutrašnjosti restorana i povećanju dopuštenog broja sudionika na okupljanjima, a koji će biti uvjeti za to ostaje nam saznati. Jutarnji list

29.01.2021. (11:30)

Prosvjedna akcija

Vlasnici teretana i restorana usprotivili se mjerama i odlučili otvoriti 1. veljače

Dio sam inicijative ugostitelja nazvane ‘Dajte nam da radimo’, u koju je uključeno puno subjekata. Dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas biti oko pet tisuća – kaže Bernard Tkalčec, vlasnik seoskog turizma. Usprotiviti se mjerama planiraju i vlasnici teretana. Ako im inspekcija napiše kazne ne mare, kažu da ionako više nemaju novca.

22.05.2020. (19:30)

Dosta je dostava

Veliki američki gradovi ograničavaju naknade aplikacijama za dostavu hrane

Naknada koju naplaćuju popularne aplikacije za dostavu u SAD-u uobičajeno iznosi između 20 i 40 posto cijene obroka u restoranu. Mnogima je to previše ali zbog pandemije koronavirusa nemaju drugog izbora. Na žalbe restorana reagirali su gradovi Los Angeles, New York i Washington uvodeći ograničenja na naknade koje dostavljači smiju naplatiti. Sada se pak oni bune navodeći da je odluka nezakonita te da će rezultirati većim cijenama za potrošače. T-portal

28.03.2019. (15:45)

Osvrt na restoran: Zagrebačka Royal India – trenutni šampion etničke kuhinje u Hrvatskoj!

21.03.2019. (22:30)

400 eura pod morem

Otvoren najveći podvodni restoran na svijetu

Na samom jugu Norveške otvoren je restoran Under (što znači “čudo” na norveškom), prvi takav u Europi i najveći na svijetu (ima ih još po Indijskom oceanu). Jučer su gosti bili prijatelji vlasnika, a za goste počinju raditi u travnju, ali već imaju 7.000 rezervacija pa je sljedeći slobodan stol tek u kolovozu. Restoran je dug 30 metara, izgleda kao kamen koji izranja iz mora, a neki kažu i kao kit, uronjen 5 metara u more, s podvodne strane je prozor koji u more gleda (pa će ribe moći gledati kako im jedu familiju, jel tako!?). Glavni kuhar je poznati Nicolai Ellitsgaard Pedersen, pa će jela ići do nekoliko stotina eura, a služit će se svježa morska hrana. Inače, idilični dojam restorana malo se mijenja kad krenu veliki valovi, kao što pokazuju ove fotografije ovdje, iako je sam restoran zaštićen jer je u malenoj uvali.

19.03.2019. (00:00)

Novi zagrebački restorani: Moderni prostor i domaća zagrebačka kuhinja nadomak Bundeka – Miki’s, Brodska 1

11.01.2019. (15:32)

Novi, obećavajući restorani: Šest štandova sa zagrebačkog Fuliranja postaju stalni lokali