Slobodna: Tragikomični hrvatski ispit za korištenje pesticida - Monitor.hr
28.11.2016. (20:53)

Zaokruži odgovor b, pa a

Slobodna: Tragikomični hrvatski ispit za korištenje pesticida

Osim uvezene hrane, ovih se dana pitamo i koliko je zdrava ‘domaća’ hrana s tržnica nakon što su u poriluku pronađeni pesticidi. Slobodna piše o tome kako izgledaju tečajevi o uporabi pesticida koji bi trebali educirati poljoprivrednike, no na ispitima im se navodno sugeriraju odgovori.



Slične vijesti

16.06. (15:30)

Profit iznad svega

Prodaju nam konjetinu, jaja s otrovom za buhe i aditive, zarade su ogromne, a kazne smiješno niske

Food Fraud Network je mreža Europske komisije za spriječavanje prevare hranom. Nakon “Horsegatea”, u kojem je ustanovljeno da je govedina zapravo bila konjetina, otkrivene su i nizozemska jaja natopljena otrovom za buhe, kao i tuna nafilana aditivima. Biljana Borzan kaže da su kazne za prijestupnike preniske. Plasiranjem patvorene hrane neki proizvođači zarade između 45 i 60 milijardi dolara godišnje. Slobodna Dalmacija

13.06. (22:30)

Travnati odrezak

Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Najmanje 60 posto mesa bit će ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa, stoji u novom izvješću. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju, te da će ljudi sve više prelaziti na vegetarijanstvo i veganstvo.

 

29.04. (17:00)

Zašto su neka jela (grah, sarma, gulaš…) bolja drugi dan?

05.04. (17:30)

Bolje neslana šala nego presoljena supa

Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine

Nekvalitetna ishrana odgovorna je za 11 milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnje, što znači da je loša hrana faktor kod svake pete umrle osobe, što je više nego pušenje. Riječ nije o pretilosti, nego o lošoj hrani koja šteti srcu ili izaziva karcinom, a najproblematičnija je sol koja je kriva za tri milijuna umrlih. Drugi najveći faktor je premali unos cjelovitih žitarica što stoji iza tri milijuna slučajeva umrlih, a treći premali unos voća s dva milijuna prerano umrlih.

23.03. (09:30)

Nutelin poučak

Borzan: ‘Nakon pet godina izborili smo bitku za jednaku kvalitetu proizvoda u EU! Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku…’

Nakon deset sati pregovora postignut je konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javljaju iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan. Time je završena petogodišnja borba ove europarlamentarke, kako su priopćili u nastavku, koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi. “Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, rekla je Biljana Borzan. Tportal

12.03. (12:09)

Mediteranska prehrana povećava izglede za zadržavanje kognitivnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi, više nego bilo koja druga vrsta prehrane

05.02. (20:30)

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
-Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
-Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.