Tomić: Prosvjedi u Srbiji ne mogu donijeti ništa dobroga, treba se uvijek uznemiriti kad se nasilje pojavi - Monitor.hr
15.07. (19:30)

Društveni potres

Tomić: Prosvjedi u Srbiji ne mogu donijeti ništa dobroga, treba se uvijek uznemiriti kad se nasilje pojavi

Kad jednom počneš razbijati sistem, bacati kamenje na prozore i mlatiti se s policijom po parkovima, teško je prestati s time. Nasilje podigne mulj s dna i sve zamuti, ne znaš što je dolje, a što gore. Što je ispravno, a što krivo. Vrijednosti su poremećene. Propalice dođu ugledni građani, a ugledni propalice. U dimu od suzavca ne razlikuješ prijatelja od neprijatelja, piše Ante Tomić.


Slične vijesti

Prekjučer (10:30)

Pravno-molitvena akcija anti-Duga

Ante Tomić: Uznemireni Vice Batarelo i njegovi katolički specijalci očito misle – veličina je važna!

Pa i ako je zakon na strani lezbača, molitve su nepobjedive. Nema odvjetničke zvijezde u nas koja se tome može suprotstaviti. Čedo Prodanović, Jadranka Sloković, Vesna Alaburić, Anto Nobilo, Branko Šerić i čitav Odvjetnički ured Hanžeković, da ih sve zajedno staviš, totalno su bespomoćni kad Vice Batarelo podigne ruku i vikne: “Braćo, juriš!”, a diljem domovine krene žestoka tutnjava: “Zdravo Marijo milosti puna…” – komentira Ante Tomić poziv Vice Batarela na pomoć masovnom molitvom za povoljan ishod njegove parnice s udrugom Dugine obitelji.

Četvrtak (12:30)

I satira bi u nekom trenutku rekla "dosta je"

Ante Tomić: Izložbu o Vlaku slobode napravio je neki zločinački genij

Ako se možda i nećemo složiti je li vrijedno obilježavati Tuđmanovo putovanje vlakom nakon Oluje, mišljenja nam se razilaze oko povijesnog značenja slavljeničke vožnje preko Karlovca, Gospića i Knina, dvoumimo se treba li šampanjac, Zlatne dukate i ozarenu Nadu Šurjak pamtiti do kraja svijeta ili što prije prepustiti zaboravu, izložba u Muzeju grada većim je dijelom, po svim mjerilima, upravo sramotno bezvezna – piše Ante Tomić koji se svako jutro iznova iznenadi kad prođe pored postava s izložbe o Vlaku slobode.

13.09. (15:00)

Ima se, može se

Tomić: Prodajem borbeni avion. Prvi vlasnik, garažiran. Povoljno

Novac, naravno, nije problem. Nikad nije bio. Kraj naše nevjerojatno živahne ekonomije, napredne industrije, fantastičnih turističkih rezultata, rekordnih poljoprivrednih prinosa, zapanjujućeg rasta bruto domaćeg proizvoda, kraj niske nezaposlenosti i gotovo nikakve zaduženosti, u bogovskim prilikama u kojima živimo, mi sebi možemo dopustiti da izgubimo pola milijarde dolara koliko će nas otprilike stajati dvanaest aviona. Ako se zeznemo, Bogu hvala, lako ćemo nadoknaditi novac. Ono što ne možemo vratiti, treba li uopće napominjati, su ljudski životi kad za dvije, najkasnije tri godine, ponovno zaratimo sa Srbijom. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

10.09. (20:30)

Strogo neozbiljni tipovi

Ante Tomić: Cijeli opus Jiříja Menzela zapravo je u opuštenosti i vedrini

Ni Menzel ni njegov prijatelj Hrabal nisu bili herojske figure, mučenici pali u borbi s komunističkim vlastima, već uplašeni tipovi itekako svjesni svoje smrtnosti, koji su stradavali samo zato što su ismijavali diktaturu, jer su od namrštenih partijskih sekretara pravili sprdnju. Ono što ni Menzel ni Hrabal nisu možda znali, i što su prekasno saznali, jest da je to bilo subverzivnije od ičega. Namršteni partijski sekretari ništa zaista nisu mrzili kao kad bi netko pravio budale od njih… Još tamo krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća neporecivo [smo]utvrdili da je sloboda, prije svega, jedna prekrasna zajebancija – piše Ante Tomić o preminulom češkom redatelju.

06.09. (13:00)

Blažena sporost i urednička cenzura novina

Ante Tomić: Ako već ne možete bez društvenih mreža, zapamtite: Facebook u četiri ujutro užasno je loša ideja

Sloboda na društvenim mrežama je varljiva i opasna. Brzina nesmotrenog pisca odvede u nevolju. Slupate svoj ugled na Facebooku, ili se smrtno osramotite na Twitteru, baš kao kad mladi, neiskusni vozač, sin kontroverznog poduzetnika bliskog vladajućoj stranci, odvrne Cecu, samouvjereno ugazi gas svog Ferrarija i trenutak kasnije se nađe prevrnut u grabi. Čitajući o takvim žalosnim slučajevima, uželite se starih vremena, kad tekstovi nisu izlazili u treptaju, nego su sporo putovali od urednika do lektora, kad su se uski stupci lijepili na špiglu, osvjetljavali na litografskim pločama, vrtjeli u rotacijama i u svakom ste trenutku mogli odustati. Shvatiti da ste se zajebali i izbaciti tekst iz jutarnjeg izdanja. Nedostaje nam sporost i promišljenost tiskarske epohe, da netko vidi objavu na društvenoj mreži prije nego što korisnik klikne send i reče mu dobronamjerno, očinski: “Ovo ti je glupo” – piše Ante Tomić za Jutarnji.

02.09. (20:30)

Kao u vicu

Ante Tomić: Hadezeovcima za državni ispit dajte bojanke s leptirima

Poruka Josipe Rimac, državne tajnice u Ministarstvu uprave, na poznato jadnom hrvatskom kojim pišu i govore članovi vladajuće stranke, bila je da ‘brat od Gabi polaže’ i da se ‘pripazi malo’. Rečena ‘Gabi’ bivša je ministrica Gabrijela Žalac, a cijenjeni joj je brat pomoćnik zagrebačke pročelnice za energetiku. On je u Ministarstvu uprave polagao državni ispit i trebalo ga je paziti, premda je punoljetan, valjda da se ne ubode kemijskom u oko i ako kaže da mu se piški, da ga tkogod odvede u zahod, namjesti ispred školjke i raskopča, piše Ante Tomić.

30.08. (10:00)

Imamo li državu

Tomić: Kakva je to smiješna i mizerna težnja: praviti državu. Ovo je divljina…

Jer, država nije tek komad isprane i razderane sintetičke krpe što mlatara na buri na jarbolu na kninskoj tvrđavi. I razmetljiva bijela Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Država je poštar na motociklu kojemu će nepokretni starac u Gruborima ostaviti deset kuna za pivo kad mu ovaj donese penziju. Država je cestar koji će pržinom stalno zatrpavati lokve i sjeći grane koje se nadvijaju na šumsku cestu. I električar koji će se spretno uzverati na stup i spojiti kabel oštećen u nevremenu, i učitelj koji će mališane naučiti velikom i malom ćiriličnom slovu š, i šofer autobusa koji će svako jutro u šest u selu ukrcati radnike iz industrijskih pogona u gradu. To je golemi posao koji nikad ne staje. Piše Ante Tomić za Jutarnji list

28.08. (17:30)

Pod maskama

Tomić: Kako su se profesionalni atentatori mjesecima šetali Splitom pred nosom policije

Četiri mjeseca, sve od ožujka do srpnja ove godine, dvojica su kolumbijskih profesionalnih ubojica živjeli negdje u okolici Splita. Otkrilo se to zapravo slučajno, kad su ih prije nekoliko dana uhapsile crnogorske snage reda i zakona. Njihovo je prisustvo u nas, pretpostavlja se, ostalo neprimijećeno jer je policija tih dana imala neusporedivo važnijeg posla. Snage reda su pazile da ljudi ne hodaju u grupama. Ako bi vidjeli da dvije žene na ulici razgovaraju, inspektori u civilu bi ih brzo srušili na tlo i odveli u stanicu. Kolumbijski plaćeni ubojice uskoro su skontali da se mogu po Splitu slobodno šetati s pištoljem za pasom, ili s kratkom strojnicom izraelske proizvodnje, možda čak i s ruskim protutenkovskim projektilom u rukama, a jedino da je važno da imaju platnenu masku preko nosa i usta, da su sami i da se ne zaustavljaju na klupama na Rivi, piše Ante Tomić za Slobodnu.

23.08. (11:00)

Novo čistunstvo

Ante Tomić: Za sve krivi mladi? Covidu je stvarno svejedno brijete li vi na Leopolda Mandića ili na Karleušu

Narod je ogorčen. Traži se zabrana rada noćnih klubova, pa i možda plesanje kao takvo, kao u onom starom filmu s Kevinom Baconom, i da se hvatanje za guzice i sise između osoba koje nisu u braku, ili najmanje zaručeni, stavi na popis općeopasnih radnji. Mladi su prljave životinje, deru se zabrinuti građani. Njihovo će pohotno zabavljanje, njihov neodgovorni razvrat, kažu, svima doći glave. U borbu protiv opasne zaraze tako se neprimjetno uvuklo jedno čudno čistunstvo… To kako su, pored trgovačkih centara, restorana, dječjih igrališta, plaža, boćališta, ribarskih večeri, utrka tovara, jedriličarskih regata i niza drugih mjesta i manifestacija u kojima se narod okuplja u velikom broju, upravo noćni klubovi označeni kao najopasniji, zvuči čangrizavo… – piše Ante Tomić za Jutarnji.

21.08. (20:30)

Zmijavci žare i pale

Tomić: Koronavirus hoda po obali u kupaćim gaćama i japankama

Istra, koja ima više gostiju, a manje zaraženih od Dalmacije, dosta uvjerljivo opovrgava teoriju da zarazu šire mladi turisti. Ni u samoj Dalmaciji ne vidimo da zaraza divlja u turističkim mjestima. Nigdje je uz more nema kao u zaleđu, u Imotskom. U Zmijavcima je, istina, u posljednjih nekoliko godina sagrađeno mnogo vila s bazenima, ali da koronavirus ide uokolo u kupaćim gaćama i japankama, prije bismo ga ipak, složit ćemo se, očekivali u Korčuli i Hvaru, piše Ante Tomić za Jutarnji.