Tri misaone metode koje je koristio Nikola Tesla - Monitor.hr
30.08. (13:00)

Probaj i ti

Tri misaone metode koje je koristio Nikola Tesla

  1. Smislite sve u glavi, a tek onda krenite u realizaciju. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti.
  2. Idite u šetnju. Odlazak u šetnju ima svoju ulogu kada je u pitanju kreativnost. Iako su Tesline šetnje postale dio opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko “eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o izmjeničnoj struji.
  3. Osamite se dok radite na problemima. Tesla kaže: “Um je oštriji i koncetriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju.” (N1)


Slične vijesti

24.07. (18:30)

Je li njihov ili naš? Ima li konačnog odgovora?

Što je Tesla govorio o Srbiji, Hrvatskoj i o svom porijeklu?

Nakon vijesti o odabiru lika Nikole Tesle za hrvatsku inačicu kovanice eura koja je polarizirala hrvatsku i srpsku javnost, i dalje ne prestaju reakcije. U nizu tekstova ističe se onaj Tihane Jarić Dauenhauer za Index, u kojem pokušava dati odgovor na pitanje tko je u pravu kod svojatanja velikog izumitelja kao svojeg nacionalnog simbola. Poznata izjava Nikole Tesle da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom zapravo se odnosi na dio korespondencije s Vladkom Mačekom iz 1936. godine prilikom koje je Tesla odgovorio na Mačekovu formulaciju u kojoj ga je nazvao sinom srpskog roda i hrvatske domovine. Tesla mu je u odgovoru potvrdio da se jednako ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Važno je istaknuti kako se u spisu iz Matice rođenih ne ističe koje je Tesla nacionalnosti, ali piše da je istočnopravoslavne vjeroispovijesti. Međutim, pojedini povjesničari spominju neobjavljeni dnevnik u kojem Tesla spominje hrvatsko podrijetlo svojih predaka.

29.05. (16:30)

Prostor za dobre ideje

Pokrenut projekt poduzetničkog centra Nikola Tesla: polazna točka za mlade poduzetnike i one koji će to tek postati

Karlovačka županija pokrenula je projekt poduzetničkog centra Nikola Tesla, čiju su buduću zgradu u Karlovcu već počeli graditi. Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije prethodno je provela istraživanje o poduzetničkom potencijalu na tom području te zaključila kako je mnogo poduzetničkih ideja koje nisu imale dovoljno potpore u svojoj realizaciji. Tako će budući mladi poduzetnici dobiti priliku za pomoć u nizu segmenta: od razrade ideja i poslovnog planiranja, marketinških planova, financijskih izvještaja do prijava na razne programe potpore, umrežavanja i ispitivanja tržišta. Nova će zgrada također imati na raspolaganju co-working prostore. Centar, nazvan po slavnom izumitelju koji je u Karlovcu pohađao gimnaziju, s radom bi mogla početi već sredinom iduće godine, prognoziraju iz Karlovačke županije. Lider

18.05. (18:30)

Ispred svog vremena

Teslin 100 godina star izum mogao bi se koristiti u suvremenoj tehnologiji

“Ventilni vod” koji je Nikola Tesla patentirao još 1920. godine mogao bi se upotrebljavati za pumpanje tekućina oko motora i tako koristiti neiskorištenu energiju, čime bi imao suvremenu primjenu. Cijev je to zamršenog unutarnjeg dizajna koja prisiljava tekućinu da se kreće u jednome smjeru, a na ideju korištenja Teslinog izuma u suvremenoj tehnologiji došli su znanstvenici sa Sveučilišta New York koji su izradili repliku ventila po Teslinovim nacrtima kako bi testirali njegovu učinkovitost (New scientist). Ovaj izum je bio poznat i možda se ponegdje koristio ili je bio barem predložen za upotrebu. Ali nitko nikada nije stvarno obavio temeljiti hidrodinamički pregled kako bi shvatio na koji način i koliko dobro funkcionira, rekao je jedan od znanstvenika. Istraživanje o otkriću objavljeno je u časopisu Nature Communications. Index

 

02.09.2020. (00:30)

Čovjek kojeg nitko nije poznavao

Novi film o Tesli – antibiografska drama

Almereydin ‘Tesla’ manje se bavi životom svog glavnog lika ili njegovim mogućim interakcijama s drugim povijesnim ličnostima, a više redateljevim razmišljanjima o slavi, fizici, kapitalizmu i bezbroj drugih pitanja. Sjajno je osvijetljena atmosfera Teslina života, koja omogućuje bliskost s ličkim genijem – najavljuje Jutarnji novi film redatelja Michaela Almereyde.

02.08.2020. (10:00)

Pofuk: Gaženje Đilasa zbog intervjua u našem listu jasno najavljuje i kako će Vučić obilježiti Oluju

Ali zbog svega toga, predstavnicima i predvodnicima Srba u Hrvatskoj, kako političkim tako i duhovnim, želim ovog ljeta dovoljno mudrosti, samostalnosti i snage za još jednu silno važnu odluku: da ne idu kao statisti i kulise na još jedno Vučićevo ritualno nacionalno samosažaljevanje, začinjeno proklinjanjem svih nas, Hrvata i drukčije mislećih Srba, koji smo za urlajuće glasove s kula njegova režima oduvijek i zauvijek “najcrnji srpski dušmani”. Bio bi to veliki doprinos našem međusobnom povjerenju i prijateljstvu. Piše Branimir Pofuk za Večernji list

05.01.2020. (13:30)

U njegovom rodnom kraju struje nema

Ante Tomić: Genijalac Nikola Tesla ipak se prerano počeo radovati

“Ako i imaju novac da razvuku bakrenu žicu do srpskih kuća, znate i sami, prije će ga podijeliti župnicima ili dati za nagradni fond nekakvog malonogometnog turnira branitelja. Moderno doba, ako njih pitate, nikad ne mora doći do njih u Donji Lapac i Gospić. Ni Hrvatima ni Srbima. Jer, oni zapravo nisu drugačiji. Ako im na stropovima i svijetle žarulje, gusti je mrak u njihovim nacionalističkim tikvama. Nikola Tesla prerano se počeo radovati”, piše Ante Tomić, Jutarnji.

25.08.2019. (15:30)

Nacije su za sitne duše

Cijeli je svijet Teslina domovina, tužno je što Hrvati i Srbi to ne razumiju

Jaroslav Pecnik za Novi list komentira novi val nacionalističkog svojatanja Nikole Tesle nakon vijesti da će ga Hrvatska predstaviti na Expo-Dubaiju 2020. “Svojim je stvaralaštvom i životom Nikola Tesla potvrdio da je veći i važniji od svakog ispraznog nacionalizma, da se ne da ukalupiti u mjere ekskluzivnog srpstva i hrvatstva zajedno; uostalom, ne kaže se bez razloga kako je mudracima domovina cijeli svijet, a Tesla je to, bez ikakve dvojbe bio”, piše Pecnik.

07.01.2019. (16:30)

25 citata Nikole Tesle

Nikola Tesla je umro na današnji dan 7. siječnja 1943.
15. U stalnoj samoći, um postaje oštriji. Da bi se mislilo i pronalazilo, nije potreban veliki laboratorij. Ideje se rađaju odsustvom utjecaja vanjskih čimbenika na um. Tajna pronalaženja je u samoći. U samoći se rađaju ideje. Novi list

31.10.2017. (12:17)

O materiji

Dosad neobjavljeni intervju s Nikolom Teslom, star 116 godina

Ancient Code prenosi navodni intervju s Nikolom Teskom koji je navodno bio skrivan punih 116 godina, a napravljen je 1899. godine. “U Zemljinoj unutrašnjosti postoje energije vedrine, mira i ljubavi; njihovi izrazi su cvijet koji raste iz zemlje, hrana koju dobivamo iz nje i sve ono što je čini čovjekovim zavičajem. Ja sam proveo godine tražeći način na koji bi te energije mogle utjecati na ljude. Ljepota i miris ruže mogu se uzimati kao lijek, a sunčeve zrake kao hrana. Život ima beskonačan broj vidova, a dužnost znanstvenika je da ih pronalazi u svakom obliku materije”, izjavio je Tesla. Prijevod donosi Express, drugi sumnjaju u autentičnost ovog intervjua.

18.10.2017. (14:20)

A Perfect Circle

Tesla kod Meštrovića – završava se postavljanje izložbe

U tijeku su završni radovi na izložbi Nikola Tesla – um iz budućnosti koja će se prostirati na 1.200 kvadratnih metara Meštrovićevog paviljona u Zagrebu, a koju autorica opisuje kao predstavu u pet činova jer ima pet različitih prostora kroz koje se prolazi kroz Teslin život. Ideja izložbe je Tesla kao inspiracija umjetnosti, a zamišljena je kao velika izložba kojom je “džamija” promijenjena “skoro do neprepoznatljivosti. To uključuje bojanje zidova, rušenje zidova, stvaranje novih zidova i opremanje s nebrojenom količinom scenografije i tehnike“. Izložba se otvara 25.11., u velikom će dijelu biti interaktivna, a ulaznice će biti od 30 do 80 kuna. Dnevnik.hr