Hrabri Hrvati spašavaju ‘Đuru‘: Drže bojišnicu od Broda do Bruxellesa i čekaju pojačanje iz Češke - Monitor.hr
25.09. (12:00)

Spašavanje vojnika Đure

Hrabri Hrvati spašavaju ‘Đuru‘: Drže bojišnicu od Broda do Bruxellesa i čekaju pojačanje iz Češke

Namjerno vojno intoniran tekst, k tome tragično ironičan, govori o spašavanju Đure Đakovića, u komentaru Gorana Litvana za Lider: Ne sumnjamo da će ova bitka biti dobivena. Nedavno je isto tako dobivena bitka za Gredelj (gdje nas spašava pojačanje iz Slovačke), a treba se sjetiti i sličnih uspjeha iz povijesti. Naši hrabri dužnosnici najprije su sanirali banke, a onda pozvali Talijane i Austrijance da ih preuzmu i da zarađuju na njima. I više nismo imali problema s bankama, koje otad posluju više nego dobro i toliko su efikasne da se poduzetnici hvataju za glavu, a obične smrtnike politika i sudovi morali su spašavati u slučaju ‘švicarac’.


Slične vijesti

07.11. (12:30)

'Nešto u toj priči smrdi više od zraka'

Litvan: Domaći medijski prostor zagađeniji od zagrebačkog zraka

Dok su u Glasgowu svjetski čelnici raspakiravali kovčege uoči početka velike klimatske konferencije, u domaćim medijima veću pozornost dobila je priča o Zagrebu kao jednom od najzagađenijih gradova svijeta. To je sasvim u skladu s vječnom medijskom doktrinom prema kojoj i mali događaj u susjedstvu dobiva više prostora od važnih globalnih zbivanja. Pa tako američki urednici imaju svojevrsni neslužbeni ‘cjenik’, prema kojem smrt jednog Amerikanca medijski ‘vrijedi’ kao smrt deset Britanaca, 50 ili sto Europljana, odnosno 500 ili 1000 ljudi u većini država Azije ili Afrike.Za to vrijeme jedna zagrebačka ‘smrt’ (friškog zraka) kulminirala je gotovo panikom ovoga produljenog vikenda. Navodno smo udisali zrak kakav udišu u najzagađenijim velegradovima Kine i indijskog potkontinenta. Čak su iz Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ savjetovali ograničavanje duljih aktivnosti na otvorenom, pogotovu za osjetljive skupine. Tek se nakon trodnevne panike netko sjetio zakopati malo dublje i otkriti da je to – fake news! Teško je reći je li zagađeniji globalni medijski prostor ili ovaj jadni planet. No u Zagrebu dileme nema: srećom ili nažalost, medijski prostor u Zagrebu zagađeniji je od zraka, koji i bez lažnog paničarenja nije neke kvalitete. Goran Litvan za Lider.

30.10. (18:30)

Hrvatska se povlači na rezervni koronapoložaj

Plenković priznao poraz: Bitka za procjepljivanje je izgubljena

Andrej Plenković u ponedjeljak je između redaka priznao državni debakl u borbi protiv koronavirusa. Naime, promovirao je daljnju borbu u tri smjera: prvi smjer je promoviranje treće doze cjepiva, drugi je da se što više nose i kontroliraju maske u unutarnjim prostorima, a treći je prelazak na online nastavu i razmišljanje o produžetku jesenskog odmora. Dakle, tko se cijepio – cijepio se. Doduše, Plenković je nakon sjednice CK HDZ-a pozvao sve da se cijepe, ali je kampanja ‘budi odgovoran – cijepi se’ – propala. Cijepljeno je samo 55,8 posto odraslog stanovništva. Tim ćemo tempom do 70 posto procijepljenosti doći tek idućeg ljeta. Ništa, dakle, od zaustavljanja korone kolektivnom imunosti. Goran Litvan za Lider.

09.10. (18:00)

Dobro došli u doba istodobnosti

Kakva je sličnost poskupljenja Podravkinih ulaznih troškova i pada Zuckerbergovih servisa

Osim s nestašicom sirovina i repromaterijala, poremećajem u dobavnim lancima s Dalekog istoka te nedostatkom radne snage, svijet se danas suočava sa svim mogućim poskupljenjima istodobno – ambalaže, prijevoza i poljoprivrednih sirovina. Ako je ‘sirovinska istodobnost’ koju spominje Martina Dalić slučaj, a pad Zuckerbergovih servisa koincidencija, čekamo treću nepogodu koja bi tu istodobnost digla na razinu tendencije. Strah me da bi to mogla biti neka nova pandemija, koja bi se mogla proširiti svijetom neslućenom brzinom, ili neuspjelo isprobavanje novog oružja sposobnog da izbriše cijeli svijet u jednom trenutku. No, i bez takvih katastrofičnih predviđanja moramo osvijestiti da danas svatko mora igrati znatno više istodobnih utakmica, i u životu, a posebno u biznisu. Goran Litvan za Lider.

03.10. (15:00)

Kredibilnost krhka poput zastarjelih mostova i cijevi

Tomašević kao vatrogasac gubi kredibilnost

Dvije puknute cijevi na zagrebačkoj Trešnjevci otkrile su lice i naličje upravljanja glavnim gradom. Cijevi će pucati i dalje. Zastarjela vodovodna mreža odavno je dala svoje, pola vode koju plaćamo izgubi se negdje usput. Ne može se od novoga gradonačelnika očekivati da preko noći ispravi sve pogreške svog prethodnika. Gradski proračun opterećen je suludim troškovima – poput deseterostruko preskupih ljuljački – koji tek izlaze na vidjelo; a tu je i breme covida i potresa. U četiri mjeseca koliko sjedi na Radićevom trgu, trebalo je biti dovoljno da nova gradska vlast izađe s hodogramom: što s Holdingom, kako će se riješiti prikupljanje otpada, što je s prometom i (novim) tramvajskim prugama, dodatnim mostovima, eventualnom brzom vezom između istoka i zapada… Utopljen u ulogu pukog vatrogasca, bez proklamiranih (bar) srednjoročnih ciljeva, Tomašević će u gašenju požara koje je podmetnuo Bandić brzo ispucati veliku izbornu kredibilnost, smatra Goran Litvan za Lider.

05.09. (00:00)

Od sezone do sezone - nema promjene

Hrvatska ‘Kvaka 22’: Zašto su dobre vijesti o BDP-u, potrošnji i turizmu dugoročno loše za gospodarstvo

Još se nije stišalo slavlje nakon objave Državnog zavoda za statistiku da je BDP u drugom kvartalu rastao 16,1 posto, a već je stigao podatak o potrošnji, koja je u prvih sedam mjeseci porasla 12,6 posto. Dodatni razlog za zadovoljstvo odlične su turističke vijesti s Jadrana o sezoni koja je prema rezultatima blizu rekordne 2019. godine. No, kako sada stvari stoje, i treći kvartal, koji uključuje dva ključna turistička mjeseca i posezonu (za koju su odlične najave), mogao bi rezultirati nastavkom velikog rasta svih makroekonomskih pokazatelja. U tome je kvaka 22 prema kojoj se samo luđake može poslati kući s fronta, no onaj tko je lud ne može zatražiti povratak jer bi to značilo da je zapravo zdrav. Prema toj logici iz romana Josepha Hellera, što su ekonomski rezultati lošiji, manje je mogućnosti za reforme, ali što su rezultati bolji, to je u vlasti manja volja za temeljitom rekonstrukcijom gospodarskog i cijelog državnog sustava. Goran Litvan za Lider.

06.06. (15:30)

Vozaju nas ko avione

Litvan: Dvostruka predizborna igra avionima

Dva dana prije drugoga kruga lokalnih izbora Hrvatska je izabrala Rafale. Tako smo dobili 12 igračaka vrijednih milijardu eura, i to u vrlo zanimljivu aranžmanu. Zamislite da kupujete polovni auto, odmah ga počnete otplaćivati, a prodavatelj će ga još neko vrijeme voziti pa će ga isporučiti tek za tri godine. Dodatna je zanimljivost u tome što bi francuski avioni trebali početi letjeti pod hrvatskom zastavom – uoči sljedećih parlamentarnih izbora – pa se cijela dugogodišnja operacija može nazvati dvostrukom predizbornom igrom, piše Goran Litvan za Lider.