Jurica Pavičić o pozadini kulturne afere u Splitu - izboru novog ravnatelja Zlatnih vrata - Monitor.hr
04.02.2019. (21:30)

Imamo mi našeg malog

Jurica Pavičić o pozadini kulturne afere u Splitu – izboru novog ravnatelja Zlatnih vrata

Odluka Upravnog vijeća izazvala je revolt u kulturnoj javnosti. Za svog četverogodišnjeg mandata, naime, Tamara Visković je ustanovu koja djeluje u srcu Dioklecijanove palače izbavila iz ambisa. Sanirala je dugove, zaštitila funkciju zgrade, sasjekla apetite mnogih koji su u renesansno-gotičkoj palači već vidjeli hotel. Zlatna vrata pretvorila je u idejno pluralni dnevni boravak civilnog društva. Kino dvorana – koja funkcionira kao smjesa art-kina i klasične kinoteke – imala je postojan rast posjeta, a uvedeni su i inovativni prikazivački formati… Al džaba joj to.


Slične vijesti

Nedjelja (17:30)

Festivalska kronika

Pavičić na Berlinalu: Čudan i strašan život slikara naive Antonija Ligabuea

Jurica Pavičić šalje prvi izvještaj sa Berlinalea: Volevo nascondermi, film talijanskog režisera Giorgia Dirittija bavi se tragičnim životom umjetnika Antonija Ligabuea, koji se svojim slikama pijetlova i lavova proslavio malo prije smrti ’60-tih godina. “Teško je naći čovjeka kojem je sudbina priredila toliko psina kao što je priredila Antoniju Ligabueu”, piše Jurica Pavičić.

Nedjelja (11:30)

Kao u filmu

Jurica Pavičić: Kako je Prometeja s otoka Viševice zamijenio Lovro Kuščević

“Danas, 55 godina kasnije, možemo u glavi slobodno zamisliti fikcionalni “sequel” “Prometeja s otoka Viševice”. Možemo zamisliti Matu Bakulu koji je u toj Viševici imao spomenik – pa mu je spomenik miniran devedesetih. Možemo zamisliti hotel koji je izgradio Ivica Vidović, hotel koji je danas privatiziran, vlasništvo TUI-ja, Adris grupe ili Blue Suna. Možemo zamisliti tu malu uzobalnu općinu danas prekrcanu turističkom gradnjom, općinu koja gotovo isključivo živi od turizma začetog šezdesetih. Možemo zamisliti i nekog današnjeg načelnika, novovjeku verziju Ivice Vidovića, ali kudikamo sličniju Lovri Kuščeviću” – Jurica Pavičić za Jutarnji.

Četvrtak (17:30)

Marica i stravica

Jurica Pavičić o hororu ‘Marica i Ivica’ – feministička parabola i najbolja adaptacija bajke

Marica i Ivica – kao u bajci – žive u eri gladi. Oca nemaju, mater ih ne može prehraniti, a Gretel odbija njen prohtjev da se poda starom velikašu. Majka stoga Maricu (Sophia Lillis) i kudikamo mlađeg brata (Sammy Leakey) otjera u šumu, gdje oni naiđu na luksuznu kuću punu hrane. U kući živi stara čarobnica (Alice Krige) koja je prema njima isprva dobrostiva. Pametnoj Marici je jasno da nešto tu ne štima: kuća je puna sira, jaja i šunke, a nigdje životinja. Kad je, međutim, starica počne učiti travarenju i čaroliji, Marici se omile nove vještine. Zla baba jest kanibal – ali je istodobno i Maričina emancipatorska pokroviteljica – piše Jurica Pavičić. Film je režirao Osgood Perkins, sin Anthonyja Perkinsa iz ‘Psiha’.

16.02. (12:30)

Imamo dužnosnike

Jurica Pavičić: Kako je Lovreć otkrio istinu o našoj državi

“Načelnica je otpala, nitko je nije zamijenio, a reporterka Slobodne Dalmacije u praznoj je općinskoj zgradi zatekla čistačicu i redara. Tamo su joj rekli da oni u Lovreću još ne znaju tko će im zapravo biti zamjenski načelnik, jer nisu još dobili dopis. A nisu ga dobili jer je u Lovreću davno zatvorena pošta, pa pisma pristižu dvaput tjedno. Eto, tako u Lovreću ‘postoji’ hrvatska država”,  Jurica Pavičić o slučaju Anite Nosić, Jutarnji.

15.02. (09:30)

Maramica sa dva lica

Jurica Pavičić: Petar Škorić – ona vrsta političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes

Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema – piše Jurica Pavičić o “principijelnosti” čelnika splitskog HDZ-a.

11.02. (21:30)

Smiješi se!

Jurica Pavičić: Favoriti dobili glumačke Oscare – Hollywood voli filmove o Hollywoodu

Joaquin Phoenix očekivano je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za ‘Joker’ Todda Phillipsa. Riječ je o onoj vrsti uloge koju Akademijini glasači vole – u kojoj ima i fizičke transformacije i jake geste, ulozi koja nosi film. Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Renée Zellweger za film ‘Judy’ u kojem glumi holivudsku divu Judy Garland. Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je sjajna Laura Dern za relativno malu ulogu u filmu ‘Marriage Story’ Noaha Baumbacha – zakasnjelo priznanje jednoj krasnoj karijeri. Nagrada za sporednu ulogu u ‘Bilo jednom u Hollywoodu’ prvi je Brad Pittov Oscar za glumu… Akademija mu vratila ono što mu je odavno dugovala, barem od devedesetih – analizira Jurica Pavičić glumačke Oscare.

10.02. (21:30)

Odjednom se nagrađuje ne jedan već hrpa filmova

Jurica Pavičić: Bong već godinama snima vrtoglave i zabavne filmove, a 2003. napravio je remek-djelo koje je možda bolje i od Parazita

Kao redatelj, Bong Joon-ho je debitirao 2000. s crnom komedijom “Psi koji laju ne grizu” koja je prošla nezapaženo. No, stvari se stubokom mijenjaju kad 2003. Bong snimi kriminalistički triler Sjećanje na umorstvo. Bong potkopava konvencije žanra time što policiju stavlja pred zadatak koji u američkim filmovima rade prvoklasni profići: taj da nađe serijskog ubojicu. Pamtim da sam po izlasku “Sjećanja na umorstvo” stavio na vrh liste filmova godine i na listu najboljih filmova dekade. Mislim da je taj film i do danas njegov najbolji, bolji i od “Parazita” – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

09.02. (08:30)

Reality bite

Jurica Pavičić: Što nam je razotkrila riječka Opera Industriale?

“Opera Industriale je, ukratko, pokazala još jednom onaj isti žalosni simptom koji je u Matanićev spektakl bio promišljeno i ukalkuliran. Opet je pokazala da i hrvatska ljevica i hrvatska desnica funkcioniraju po petparački binarnim ikonografskim obrascima. Hrvatskoj “ljevici” možete stoput autsorsati čistačice i autoceste, ali ona će se zaista probuditi i graknuti samo zbog prvog bijelog polja. Hrvatskoj “desnici” možete pred očima rastočiti sve nacionalne kulturne, industrijske i urbane vrijednosti, možete sve luke pretvoriti u parkirališta za jahte i ogradom zagraditi sva molo longa svijeta, ona će iza debele vodozemačke kože zapalucati jezikom samo ako vidi – partizane i crvenu zvijezdu”, piše Jurica Pavičić, Jutarnji.

05.02. (19:00)

Oscar ga nije volio

Prezreni Adam Sandler briljira u filmu ‘Uncut Gems’

‘Uncut Gems’ je film koji demonstrira da su Ben i Josh Safdie majstori svog posla. Dinamičnom montažom i kamere s ruke braća su stvorila film koji svojim ritmom rekreira neurozu glavnog lika, dočarava njegov život u škripcu koji ne prestaje. Vjerojatno najrizičnija odluka koju su braća donijela bila je ta da za glavnu ulogu uzmu prezrenog komičara Adama Sandlera, no taj se rizik isplatio i zato je nepošteno što su i redatelji i glumac ostali bez nominacija za Oscara, smatra Jurica Pavičić.

Jutarnji