Litvan: Može li ‘Lord Voldemort‘ poraziti HDZ? - Monitor.hr
23.03. (14:00)

Izjednačena i neizvjesna borba

Litvan: Može li ‘Lord Voldemort‘ poraziti HDZ?

Strah od Milanovića HDZ-ovci su u nedjelju pokušavali prikriti mahanjem zastavama i zapaljivim govorima na svome stranačkom Saboru, ali istoga su ga dana pojačali rezultati prve ankete (agencije Ipsos za Novu TV na uzorku od 604 ispitanika). Ne samo da je Milanović pobijedio Plenkovića u utrci za premijersku poziciju (doduše, s malom razlikom: 32% – 30%). Važnije je što je SDP skočio za devet posto (na 22,6%) i prepolovio zaostatak za HDZ-om (koji je sad na 27,3%). Najbolja vijest za HDZ njegov je postojani rejting, ali problem je u tome što je SDP pokupio devet posto neodlučnih birača. HDZ-u, naime, u pravilu odgovara niža izlaznost jer ima najviše članova i simpatizera te kompaktnu i discipliniranu glasačku bazu. S druge strane, SDP ima jači koalicijski potencijal (koji je Milanović malo smanjio), ali teže ga uspijeva pretvoriti u glasove na biralištima. Goran Litvan za Lider.


Slične vijesti

13.04. (11:00)

Nakon što se sve izgradi, sve će ostati kako je bilo i prije

Obmana o visokom rastu BDP-a: Kako je Hrvatska u deset godina spiskala 11 milijardi eura iz EU Fondova

Možda će to nekomu zazvučati grubo, jer taj novac nije nestao. Radilo se i radi se po cijeloj Hrvatskoj, možda i više nego ikada. Zato je građevinski sektor prenapregnut i ne stigne odraditi sve poslove, što je pak drastično podignulo cijenu radova. Gradili su se vrtići, ulagalo se u škole, osuvremenjene su bolnice, gradile su se sportske dvorane, bazeni, društveni domovi, mostovi, gradovi bi dobivali zaobilaznice, a gotovo svako selo može se već podičiti modernim prometnim rješenjima s kružnim tokovima… sve to podiže društveni standard. No, nakon što se objekt sagradi, kad se gradilište počisti, prereže vrpca i zgrada ili cesta stavi u funkciju, ostaje premalo ‘dodane vrijednosti‘. Multiplikator tih investicija prenizak je, od toga je BDP porastao samo jednokratno, za vrijeme gradnje, premala je novostvorena vrijednost, a izvoz se neće povećati ni za jedan jedini euro. Eventualno će se malčice dignuti potrošnja. Goran Litvan za Lider.

16.03. (11:00)

Igre unutar i van terena

Litvan: Između nove nogometne demokracije i valjanja u blatu

Koliko god je Velimir Zajec personifikacija predsjednika po željama navijača, do te pozicije nije mogao doći bez zakulisnih igara. Da ne bi bilo zabune – Zajec neće Dinamu ovog proljeća donijeti naslov prvaka u srazu s Rijekom i Hajdukom, a ni plasman u sljedeće kolo Konferencijske lige. Za to su zaduženi trener i igrači. Posao Uprave je pak stvaranje uvjeta za postizanje maksimalnih sportskih rezultata, a pogotovo u kontekstu pripreme sljedeće sezone (ponajprije imenovanjem sposobnoga sportskog direktora) i sljedećih sezona (jačanjem omladinske škole, koja je jedno vrijeme bila među najjačima u Europi). Uz to ide i dio koji se naslanja na biznis – od već spomenutoga pravog marketinškog miksa i monetizacije brenda do sudjelovanja u gradnji stadiona. Pa, premda će Dinamo u toj priči formalno biti u drugom planu, spretan ulazak u zajedničku priču s Gradom kao vlasnikom i budućim investitorom mogao bi donijeti zanimljivu nadogradnju poslovnih rezultata. Goran Litvan za Lider.

24.02. (15:00)

Bolje vani sam nego kod kuće sa svojima i s puškom u ruci

Protivljenje vojnom roku ljevici bi donijelo više od 200 tisuća novih glasova

Hrvatska ljevica prošle je subote pokazala protiv čega se ujedinila i prvi put osjetila da bi možda mogla dobiti izbore. I zato događaji nakon tog prosvjeda imaju veću političku težinu, prije svega u kontekstu odnosa između SDP-a i Možemo!, i nije to više samo njihovo međusobno nadigravanje za postizanje boljega stranačkog rezultata i šefovanje oporbom nego i pitanje mogućeg upravljanja državom. Posebna pozornost trebala bi se pridati mladim potencijalnim biračima. Naime, u Hrvatskoj je, prema DZS-ovim podacima, sredinom 2022. živjelo više od 445 tisuća stanovnika u dobi od 16 do 26 godina. To je korpus koji će imati pravo glasa na ovim izborima, a koji je veći od ukupnoga broja članova svih stranaka.

Čak 71 posto od 1500 ispitanika u dobi od 14 do 29 godina živi u roditeljskom domu. I Eurostatovi podaci govore da se mladi u Hrvatskoj u prosjeku osamostaljuju tek nakon 33,4 godine, što je najstarija životna dob u Europskoj uniji. Koje ih teme privlače? Osamostaljivanje, iseljavanje, migranti, vojni rok – dok HDZ najavljuje vraćanje obveznoga vojnog roka, ljevica bi mogla kontrirati jasnim zauzimanjem protiv te obveze. Tako bi pridobila više od dvjesto tisuća punoljetnih mladića, a ne treba zanemariti ni još toliko njihovih vršnjakinja te roditelje vojnih obveznika. Goran Litvan za Lider.

20.01. (11:00)

A ne da se nećka ne bi li se saznalo kako umjesto cure ima dečka

Litvan: Političari ne bi smjeli skrivati detalje iz privatnog života

Svaki birač mora znati komu će dati svoj glas – osobno ili putem stranke. Uostalom, upravo se političari poigravaju svojom privatnošću – od paradiranja u javnosti s obnaženim fotografijama u teretani isklesanog torza do pojavljivanja na izborima zajedno sa suprugama i ‘toplih ljudskih priča‘ iz obiteljskog života. Hrvatska ne treba ćudorednu policiju i ‘moralne kartice‘, ali političari i javni dužnosnici koji skrivaju detalje iz biografije – pa i seksualnu orijentaciju – dolaze u opasnost da nakon otkrivanja tajne izgube povjerenje birača. Za birača nisu relevantne samo informacije o svjetonazoru kandidata koji traži glas na izborima te koliko je stručan i sposoban za poziciju za koju se natječe. Zanima ga i je li njegov kandidat inkasirao vrtoglavih dva milijuna eura dividende, kakvo mu je zdravstveno stanje i pati li od nekih bolesti koje bi mogle utjecati na to da ne odradi cijeli mandat ili na njegove prosudbe, tuče li ženu i djecu… Goran Litvan za Lider.

10.12.2023. (18:00)

Mora se priznat, fotka u stilu Iwo Jime bila je efektna

Bitka za Jakuševec: Nemoćni Tomašević koprca se u mreži privatnih i HDZ-ovih interesa

Iako do parlamentarnih izbora ima još više od pola godine, Tomislav Tomašević ​u ponedjeljak ujutro na Jakuševcu je napravio ključnu političku pogrešku. Rekao je da problem ne može riješiti bez pomoći države i tako priznao inferiornost u odnosu na glavnoga političkog konkurenta. Pritom nije važno što je to činjenica. Plenković, naravno, nije propustio priliku da mu održi malu školu politike i velikodušno poručio da će Vlada, kao što pomaže i drugima, rado pomoći i gradu Zagrebu. Zagreb nema kapacitet za preuzimanje i zatvaranje odlagališta, pa čak ni za nadzor nad privatnim tvrtkama koje upravljaju Jakuševcem. Gradonačelnik sad uzalud zaziva Državni inspektorat umjesto da je u dvije i pol godine osposobio gradske inspektore koji bi svakodnevno provjeravali ispunjava li jakuševečki konzorcij sve ugovorne stavke. Goran Litvan za Lider.

09.12.2023. (17:00)

Načelnici općina dislike this

Litvan: Lokalni proračuni ukazuju na potrebu za teritorijalnim preustrojem

Hrvatski gradovi, općine i županije prošle su godine potrošili 4,3 milijarde eura. Toliki su, naime, bili rashodi svih 576 lokalnih proračuna (428 općina, 127 gradova, Zagreba i ostalih 20 županija). Usporedbe radi, država je u 2022. potrošila gotovo pet puta više novca od lokalne i regionalne samouprave. Ove naznake izazivaju na ozbiljno razmišljanje o promjeni teritorijalnog ustroja i ujednačavanje jedinica lokalne samouprave kako Vrlika s proračunom od 2,1 milijun eura i Zagreb s 1,2 milijarde eura, odnosno Civljane s 300 tisuća eura i Viškovo s 9,9 milijuna eura ne bi bili u istom rangu. Toga je svjesna i država, ali najnoviji soft pokušaj neobveznog poticanja spajanja nefunkcionalnih JLS-ova neslavno je propao. Ipak, više od 135 gradova i općina dostavilo je dokumentaciju za funkcijsko povezivanje zajedničkih službenika, upravnih odjela i ustanova. Bar nešto. Goran Litvan za Lider

20.08.2023. (12:00)

Kupcima iz Knina ili Vinkovaca poručuju da perilicu rublja ili hladnjak donesu na servis - u Zagreb

Goran Litvan: Zabrana rada nedjeljom i deset drugih gluposti koje se ne kažnjavaju

A je to! - Retroplov

Pretvaranjem države u hrvatski velesajam 15. 8. lokalni čelnici suprotstavili su se nakaradnom zakonu koji zabranjuje rad nedjeljom samo jednoj djelatnosti. Tako se blagajnice velikih trgovačkih lanaca nedjeljom mogu ‘odmarati‘ dok od rane zore pospremaju, peru i kuhaju obroke za obitelj (uz neizostavnu misu). Srećom, Plenkovićevo dodvoravanje Crkvi ne odnosi se na proizvođače, od kojih mnogi zbog prirode posla rade u tri smjene sedam dana u tjednu. Smjenski rad kudikamo je zahtjevniji od rada nedjeljom, no iz ‘trosmjenskih‘ tvrtki nema mnogo žalbi, a na žalost radnika – ni sindikalnih akcija. Sad se čeka pravorijek Ustavnog suda koji je već dvaput rušio slične odredbe. HDZ može biti miran jer će sucima za odluku trebati više od godine dana, što znači da im rušenje zabrane rada nedjeljom neće ugroziti izborne rezultate. Evo još nekih bedastoća s hrvatskog tržišta:

  • Čak i najskuplje komade namještaja kupac danas treba sam sastavljati
  • Ako kupite komplet od osam stolaca morate platiti dodatak za posebno pakiranje (jer su stolci originalno pakirani u kompletima od šest komada)
  • Jedan istarski vinar u svom vinskom podrumu na cijenu butelje vina dodaje 5,5 eura – za točenje
  • Kupcima iz Knina ili Vinkovaca poručuju da perilicu rublja ili hladnjak donesu na servis – u Zagreb
  • Na pulskoj ribarnici počelo je naplaćivanje čišćenja ribe; kupac će biti utješen – to je samo za strance jer ‘kod njih se ionako sve plaća‘
  • Krojačici koja kupuje tkanine na metar dodatno se naplaćuje rezanje tkanine – po metru
  • Kazna i za najmanje prekoračenje desetminutnog besplatnog parkiranja u kiss & fly zoni u pulskoj zračnoj luci iznosi 330 eura. Lider
01.06.2023. (18:00)

Plenkymandering

Litvan: Politička kartografija – HDZ-ove nove izborne jedinice najviše pogoduju SDP-u

HDZ-ova varijanta izbornih jedinica – koja se temelji na prijedlogu geografa Nenada Pokosa – dobila je, naravno, Vladin blagoslov i upućena je na javno savjetovanje. Kao što se najavljivalo, vladajući su se odlučili na najmanje moguće promjene. To je logično, jer ne treba mijenjati dobitnu kombinaciju. Iako sadašnja oporba pobjedu HDZ-a nemože dovesti u pitanje, valja podsjetiti na Gongov prijedlog sa šest izbornih jedinica, gdje bi gubitnik bio HDZ. Po jedan mandat izgubili bi i HNS i Reformisti, a dobili bi ga SDP, Možemo! i Most. HDZ-u odgovara i slabljenje Domovinskog pokreta. Računaju na njihove mandate i više im odgovaraju ‘žetončići‘ nego jaki partneri. Goran Litvan za Lider.

20.05.2023. (10:00)

Skupa, ali potencijalno unosna igra

Litvan: Let 3 nije mogao pobijediti u euroblatu, ali ‘Mama ŠČ!‘ može biti odličan izvozni proizvod

Globalna je nepravda pregolema. U društvu jednakih uvijek postoje jednakiji. To vrijedi i za Ujedinjene narode, gdje bilo koja od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti može blokirati bilo koju odluku. Slična kalimerovska ‘prava pravcata nepravda‘ caruje i na ‘Eurosongu‘, gdje predstavnici pet povlaštenih država ulaze izravno u finale. Let 3 zapravo je iznimka jer se uopće uspio plasirati u finale. Naime, ako se ideš hrvati u blatnom bazenu, iz njega ne možeš izaći čist. Ako ulaziš u arenu s lobijima, možeš uspjeti samo ako lobiraš bolje od drugih. Međutim, za takve aranžmane trebalo je više i ranije lobirati pa bi se poslije manje plakalo. Riječka grupa pred najvećim je poslovnim izazovom, kojeg je svjestan svaki imalo ambiciozniji poduzetnik s konkurentnim proizvodom: ostati doma ili ‘ići van‘. Izvoz je svakako rizičniji. Goran Litvan za Lider.

09.02.2023. (09:00)

'Make it or break it' time

Dossier Rimac: Prilike i opasnosti na prekretnici

Projekt Mate Rimca nakon četiri godine prestao je biti startup, pa je čak prerastao i drugu fazu razvoja, scaleup, i ušao u kategoriju takozvanih jednoroga, tvrtki za koje se procjenjuje da vrijede više od milijardu dolara. No, za potvrdu ove procjene trebat će pričekati – ili da netko zaista kešira 2,2 milijarde dolara za cijelu kompaniju ili izlazak na burzu, pa da se vidi koliko zaista vrijedi. Investitori zasad ne pokazuju namjeru da preuzmu cijelu kompaniju, što znači da i dalje vjeruju inovativnosti osnivača. A eventualni izlazak na burzu, čak i kad bi se sadašnji suvlasnici usuglasili oko toga, nemoguć je s iskazivanjem gubitaka i netransparentnim poslovanjem. Lider donosi objektivan pogled, bez navijanja.