Osobni bankrot u Njemačkoj - osobna muka - Monitor.hr
13.06.2019. (20:30)

Eurov Reich

Osobni bankrot u Njemačkoj – osobna muka

U Njemačkoj je sedam milijuna prezaduženih građana, a gotovo svaka sedma mlada osoba je prezadužena. Izlaz pronalaze u osobnom bankrotu, za koji Deutsche Welle piše da je iznimno rigorozan – sud dužniku ostavlja najviše do 1.000 eura (od čega se plaća stan, režije itd.), odmor i putovanja više ne postoje – treba samo raditi i otplaćivati dug. Dud usto ljudima oduzima nepotrebne stvari koje nešto vrijede – u Kölnu su pažnju medija izazvali službenici koji su zaplijenili psa prezadužene obitelji, jednog francuskog buldoga, i prodali ga preko eBaya.


Slične vijesti

Ponedjeljak (14:30)

Šok i nevjerica

AKK, nasljednica Angele Merkel, ne želi biti kancelarka i odstupa s vrha stranke

Annegret Kramp-Karrenbauer je tu odluku priopćila jutros iznenađenim članovima Predsjedništva CDU-a. Razlozi: neki dijelovi CDU-a ne dijele mišljenje svoje stranačke čelnice o strogom distanciranju od desničarskog AfD-a i ne žele isključiti mogućnost suradnje. Budući da očito ne uspijeva disciplinirati stranku, odlučila je povući konzekvence. DW, Srećko Matić Twitter

26.01. (16:30)

Izvezli kredite i uvezli ljude

Rajski uvjeti za kvalificirane radnike u Njemačkoj

Iz Njemačke dolaze vijesti o manjku kvalificiranih radnika na svim razinama. “Ovo više nije tržište poslodavaca nego posloprimaca”, rekao je predsjednik Udruge njemačke IT industrije Bitcom Achim Berg. Najveće pogodnosti su i dalje upravo u toj industriji. Stolni nogomet, simulator vožnje, stolni tenis i Feel-Good menadžeri – sve to nudi jedna rent-a-car tvrtka svojem budućem informatičaru. DW

22.12.2019. (10:30)

Novi udarac

Njemačka zabranila rad Uberu

Sud u Njemačkoj je proglasio Uber ilegalnim, nakon što je presuđeno da američka kompanija nema potrebne dozvole da bi se bavila prijevozom građana. Prošlog mjeseca je Uber zabranjen u Londonu pod optužbom za nesigurnost putnika. Zabranili su ga i u Copenhagenu te u Mađarskoj. Nakon ove presude, iz tvrtke su najavili promjene u načinu rada u Njemaačkoj i moguću žalbu.

11.11.2019. (20:30)

Njemačka uvodi dodatak na najniže mirovine

Osobe koje su uplaćivale doprinose najmanje 35 godina, a unatoč tomu imaju malu mirovinu, dobivat će od države dodatak na mirovinu. Dodatak će dobivati samci ako im je mirovina manja od 1250 eura i parovi ako je mirovina manja od 1950 eura. Procjenjuje se da će dodatak na mirovinu dobivati između milijun i dvjesto tisuća i milijun i petsto tisuća umirovljenika te da će to državni proračun stajati između milijardu i milijardu i pol eura. Dodatak na mirovinu bi trebao biti isplaćivan od 2021. godine.

03.11.2019. (20:30)

Opasne teme

Smijemo li još slobodno razmišljati?

Predavanje osnivača desničarsko populističke stranke AfD Bernda Luckea na Sveučilištu Hamburgna temu ekonomiju dvaput su morala biti prekinuta i na kraj su odžana uz zaštitu policije. Na prvom mestu opasnih tema u Njemačkoj je pitanje mogranata. Podjednako oštri, nepisani okviri razmišljanja vrijede i kod svih razgovora o klimi. Sami sebi stavljamo okoe, komentira DW.