Amelie i mogućnost ljubavi kada se ona čini nemogućom - Monitor.hr
19.03.2018. (21:06)

Amelie i mogućnost ljubavi kada se ona čini nemogućom

Amelie sam prvi puta gledala prije mnogo godina na jednoj kasnoj projekciji u kinu Grič, sjećam se kako sam sjedila sama i plakala u mraku gledajući jedno biće sa čijom sam se osamljenošću i željom za prihvaćanjem mogla poistovjetiti. Nakon toga film sam gledala još mnogo puta, u raznim fazama života, kada mi je trebalo nešto da me ohrabri i potakne da ne odustanem. Jer koliko god ovo bio film o jednoj neobičnoj djevojci i njenom neobičnom životnom putu, fokus filma je i na mogućnosti ljubavi onda kada se ona čini nemogućom ili vrlo malo vjerojatnom.

Ovo je priča o djevojci koja zbog straha od bliskosti održava vrlo površne odnose s drugim ljudima, proživljavajući svoj život u maštanjima i samoći. Još od malena je izgradila vlastiti svijet u glavi, u kojem se osjećala sigurno, okružena svojim imaginarnim prijateljima, svijet u kojem je nastavila živjeti i kada je odrasla. Jednog dana dogodi se nešto što je natjera da izađe iz svoje sigurne zone i pokuša se otvoriti prema drugima čineći dobra djela za potpune strance. Ono što tada nije znala jest da će se njen život tom odlukom sasvim promijeniti.

Ljudi kojima je činila dobro postali su njeni učitelji, a sve pažljive geste koje je priredila drugima vratile su joj se u obliku čiste sreće. No posljednji korak, posljednja vrata i dalje je ostavila zatvorena, a to su bila vrata njenog srca. Ono što joj je bilo najteže prihvatiti je da mora i sebi dopustiti šansu da iskusi najdivniji osjećaj na svijetu – biti zaljubljena. Pogotovo zbog toga što je upoznala nekoga tko je doista vidi i kome se sviđa baš takva čudna i neobična kakva jest. Srećom, Amelie je uz sebe imala nekoga tko joj nije dopustio da i ovaj puta pobjegne, sakrije se u svoju mišju rupu sa svojim mislima i propusti priliku da bude sretna.

Kao neka francuska Štefica Cvek, samo u manje ciničnom, a više šarmantnom tonu, Amelie je u potrazi za srodnom dušom iako toga nije svjesna. Divna je transformacija koja se u njoj događa kada konačno krene u svoju misiju, te kako ljubav postaje pokretačka sila i nagrada za našu sanjarku, koja konačno ima priliku proživjeti svoje snove u stvarnosti.


Slične vijesti