Litvan: Milanović i Plenković u svađalačkoj ekshibiciji skrivaju važnije teme - Monitor.hr
03.05.2022. (16:00)

Spin doktori

Litvan: Milanović i Plenković u svađalačkoj ekshibiciji skrivaju važnije teme

Njih dvojica svojim su sukobom zauzela kompletnu političku i javnu scenu. Doduše, nijedan tako neće pridobiti nove glasače, ali za pobjedu na sljedećim parlamentarnim odnosno predsjedničkim izborima ionako je bitno ponajprije homogenizirati i učvrstiti već postojeće biračko tijelo. Svaki sa svojom bazom ionako je dobio prošle izbore. U cijelome tom ekshibicijskom igrokazu nigdje nema ministarskog vrtuljka (pa ni Paladina na njemu), energetske krize, a ni naznaka modela kojim bi se bar pokušala ublažiti inflacija. Ne znamo što želimo s državnim poduzećima (osim kad znamo koga od ‘svojih’ želimo uhljebiti), ne spominje se izvozna orijentacija ili nedajbože gospodarska diplomacija, pa čak nema ni dogovora o veleposlanicima. Goran Litvan za Lider.


Slične vijesti

20.01. (10:00)

A ne da se nećka ne bi li se saznalo kako umjesto cure ima dečka

Litvan: Političari ne bi smjeli skrivati detalje iz privatnog života

Svaki birač mora znati komu će dati svoj glas – osobno ili putem stranke. Uostalom, upravo se političari poigravaju svojom privatnošću – od paradiranja u javnosti s obnaženim fotografijama u teretani isklesanog torza do pojavljivanja na izborima zajedno sa suprugama i ‘toplih ljudskih priča‘ iz obiteljskog života. Hrvatska ne treba ćudorednu policiju i ‘moralne kartice‘, ali političari i javni dužnosnici koji skrivaju detalje iz biografije – pa i seksualnu orijentaciju – dolaze u opasnost da nakon otkrivanja tajne izgube povjerenje birača. Za birača nisu relevantne samo informacije o svjetonazoru kandidata koji traži glas na izborima te koliko je stručan i sposoban za poziciju za koju se natječe. Zanima ga i je li njegov kandidat inkasirao vrtoglavih dva milijuna eura dividende, kakvo mu je zdravstveno stanje i pati li od nekih bolesti koje bi mogle utjecati na to da ne odradi cijeli mandat ili na njegove prosudbe, tuče li ženu i djecu… Goran Litvan za Lider.

10.12.2023. (18:00)

Mora se priznat, fotka u stilu Iwo Jime bila je efektna

Bitka za Jakuševec: Nemoćni Tomašević koprca se u mreži privatnih i HDZ-ovih interesa

Iako do parlamentarnih izbora ima još više od pola godine, Tomislav Tomašević ​u ponedjeljak ujutro na Jakuševcu je napravio ključnu političku pogrešku. Rekao je da problem ne može riješiti bez pomoći države i tako priznao inferiornost u odnosu na glavnoga političkog konkurenta. Pritom nije važno što je to činjenica. Plenković, naravno, nije propustio priliku da mu održi malu školu politike i velikodušno poručio da će Vlada, kao što pomaže i drugima, rado pomoći i gradu Zagrebu. Zagreb nema kapacitet za preuzimanje i zatvaranje odlagališta, pa čak ni za nadzor nad privatnim tvrtkama koje upravljaju Jakuševcem. Gradonačelnik sad uzalud zaziva Državni inspektorat umjesto da je u dvije i pol godine osposobio gradske inspektore koji bi svakodnevno provjeravali ispunjava li jakuševečki konzorcij sve ugovorne stavke. Goran Litvan za Lider.

09.12.2023. (17:00)

Načelnici općina dislike this

Litvan: Lokalni proračuni ukazuju na potrebu za teritorijalnim preustrojem

Hrvatski gradovi, općine i županije prošle su godine potrošili 4,3 milijarde eura. Toliki su, naime, bili rashodi svih 576 lokalnih proračuna (428 općina, 127 gradova, Zagreba i ostalih 20 županija). Usporedbe radi, država je u 2022. potrošila gotovo pet puta više novca od lokalne i regionalne samouprave. Ove naznake izazivaju na ozbiljno razmišljanje o promjeni teritorijalnog ustroja i ujednačavanje jedinica lokalne samouprave kako Vrlika s proračunom od 2,1 milijun eura i Zagreb s 1,2 milijarde eura, odnosno Civljane s 300 tisuća eura i Viškovo s 9,9 milijuna eura ne bi bili u istom rangu. Toga je svjesna i država, ali najnoviji soft pokušaj neobveznog poticanja spajanja nefunkcionalnih JLS-ova neslavno je propao. Ipak, više od 135 gradova i općina dostavilo je dokumentaciju za funkcijsko povezivanje zajedničkih službenika, upravnih odjela i ustanova. Bar nešto. Goran Litvan za Lider

20.08.2023. (12:00)

Kupcima iz Knina ili Vinkovaca poručuju da perilicu rublja ili hladnjak donesu na servis - u Zagreb

Goran Litvan: Zabrana rada nedjeljom i deset drugih gluposti koje se ne kažnjavaju

A je to! - Retroplov

Pretvaranjem države u hrvatski velesajam 15. 8. lokalni čelnici suprotstavili su se nakaradnom zakonu koji zabranjuje rad nedjeljom samo jednoj djelatnosti. Tako se blagajnice velikih trgovačkih lanaca nedjeljom mogu ‘odmarati‘ dok od rane zore pospremaju, peru i kuhaju obroke za obitelj (uz neizostavnu misu). Srećom, Plenkovićevo dodvoravanje Crkvi ne odnosi se na proizvođače, od kojih mnogi zbog prirode posla rade u tri smjene sedam dana u tjednu. Smjenski rad kudikamo je zahtjevniji od rada nedjeljom, no iz ‘trosmjenskih‘ tvrtki nema mnogo žalbi, a na žalost radnika – ni sindikalnih akcija. Sad se čeka pravorijek Ustavnog suda koji je već dvaput rušio slične odredbe. HDZ može biti miran jer će sucima za odluku trebati više od godine dana, što znači da im rušenje zabrane rada nedjeljom neće ugroziti izborne rezultate. Evo još nekih bedastoća s hrvatskog tržišta:

  • Čak i najskuplje komade namještaja kupac danas treba sam sastavljati
  • Ako kupite komplet od osam stolaca morate platiti dodatak za posebno pakiranje (jer su stolci originalno pakirani u kompletima od šest komada)
  • Jedan istarski vinar u svom vinskom podrumu na cijenu butelje vina dodaje 5,5 eura – za točenje
  • Kupcima iz Knina ili Vinkovaca poručuju da perilicu rublja ili hladnjak donesu na servis – u Zagreb
  • Na pulskoj ribarnici počelo je naplaćivanje čišćenja ribe; kupac će biti utješen – to je samo za strance jer ‘kod njih se ionako sve plaća‘
  • Krojačici koja kupuje tkanine na metar dodatno se naplaćuje rezanje tkanine – po metru
  • Kazna i za najmanje prekoračenje desetminutnog besplatnog parkiranja u kiss & fly zoni u pulskoj zračnoj luci iznosi 330 eura. Lider
01.06.2023. (18:00)

Plenkymandering

Litvan: Politička kartografija – HDZ-ove nove izborne jedinice najviše pogoduju SDP-u

HDZ-ova varijanta izbornih jedinica – koja se temelji na prijedlogu geografa Nenada Pokosa – dobila je, naravno, Vladin blagoslov i upućena je na javno savjetovanje. Kao što se najavljivalo, vladajući su se odlučili na najmanje moguće promjene. To je logično, jer ne treba mijenjati dobitnu kombinaciju. Iako sadašnja oporba pobjedu HDZ-a nemože dovesti u pitanje, valja podsjetiti na Gongov prijedlog sa šest izbornih jedinica, gdje bi gubitnik bio HDZ. Po jedan mandat izgubili bi i HNS i Reformisti, a dobili bi ga SDP, Možemo! i Most. HDZ-u odgovara i slabljenje Domovinskog pokreta. Računaju na njihove mandate i više im odgovaraju ‘žetončići‘ nego jaki partneri. Goran Litvan za Lider.

20.05.2023. (10:00)

Skupa, ali potencijalno unosna igra

Litvan: Let 3 nije mogao pobijediti u euroblatu, ali ‘Mama ŠČ!‘ može biti odličan izvozni proizvod

Globalna je nepravda pregolema. U društvu jednakih uvijek postoje jednakiji. To vrijedi i za Ujedinjene narode, gdje bilo koja od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti može blokirati bilo koju odluku. Slična kalimerovska ‘prava pravcata nepravda‘ caruje i na ‘Eurosongu‘, gdje predstavnici pet povlaštenih država ulaze izravno u finale. Let 3 zapravo je iznimka jer se uopće uspio plasirati u finale. Naime, ako se ideš hrvati u blatnom bazenu, iz njega ne možeš izaći čist. Ako ulaziš u arenu s lobijima, možeš uspjeti samo ako lobiraš bolje od drugih. Međutim, za takve aranžmane trebalo je više i ranije lobirati pa bi se poslije manje plakalo. Riječka grupa pred najvećim je poslovnim izazovom, kojeg je svjestan svaki imalo ambiciozniji poduzetnik s konkurentnim proizvodom: ostati doma ili ‘ići van‘. Izvoz je svakako rizičniji. Goran Litvan za Lider.

09.02.2023. (09:00)

'Make it or break it' time

Dossier Rimac: Prilike i opasnosti na prekretnici

Projekt Mate Rimca nakon četiri godine prestao je biti startup, pa je čak prerastao i drugu fazu razvoja, scaleup, i ušao u kategoriju takozvanih jednoroga, tvrtki za koje se procjenjuje da vrijede više od milijardu dolara. No, za potvrdu ove procjene trebat će pričekati – ili da netko zaista kešira 2,2 milijarde dolara za cijelu kompaniju ili izlazak na burzu, pa da se vidi koliko zaista vrijedi. Investitori zasad ne pokazuju namjeru da preuzmu cijelu kompaniju, što znači da i dalje vjeruju inovativnosti osnivača. A eventualni izlazak na burzu, čak i kad bi se sadašnji suvlasnici usuglasili oko toga, nemoguć je s iskazivanjem gubitaka i netransparentnim poslovanjem. Lider donosi objektivan pogled, bez navijanja.

29.12.2022. (12:00)

Dvije i dvadeset druga, i Bogu si teška

Litvan: Nedovršena godina čeka epilog u 2023.

Ključni trendovi nastavit će se i dogodine ili će se tek osjetiti u 2023. Zapravo, zamjena kune eurom i otvaranje granica prema Sloveniji i Mađarskoj vrijede od 1. siječnja pa smo ih na popis stavili kao da se događaju doslovno u posljednjoj sekundi ove godine. Na Silvestrovo neće biti zaustavljeno ni galopiranje inflacije. Ni smjene u Vladi više se ne ubrajaju u kategoriju ‘vijesti za naslovnice‘; nastavljene su i ove godine. Poseban je problem što će se događati sa svim automatima koji primaju kune i kako će trgovci riješiti najam kolica, koja su baždarena na dvije i pet kuna. Ina je bila u središtu pozornosti zbog plinske afere, a mi smo u jeku energetske krize dobili oružje – LNG terminal. Goran Litvan za Lider.

25.11.2022. (15:00)

Klub milijardera

Top 10 domaćih poduzetnika: Pavao Vujnovac i devetorica hrabrih

Domaći poduzetnici iz godine u godinu gube bitku sa svjetskim krupnim kapitalom. Još su 2020. držali kakav-takav neriješeni rezultat: na listi sustava i samostalnih kompanija koje ostvaruju više od milijardu kuna prihoda bilo je 37 stranih kompanija i isto toliko domaćih. Zbog toga svaki plasman domaćeg privatnog poduzetnika na listu treba posebno vrednovati. Energia naturalis Pavla Vujnovca najveća je kompanija u Hrvatskoj. Prihode u 2021. konsolidirala je na 37 milijardi kuna, što je rast od vrtoglavih 231 posto. Na pristojnoj razlici od 17 milijardi kuna slijedi ga Branko Roglić. Njegov Orbico rastao je skromnije od energetičara, pa i od Fortenove, koja je jača za Mercator. Na listi slijede Emil Tedeschi (Atlantic), Mile Ćurković (Plodine) i Dubravko Grgić (Koncern Agram), koji su uglavnom na sličnim pozicijama kao i prošle godine. Žito Marka Pipunića povećalo je prihode za 26 posto, ali uz gotovo trostruko veću dobit. Top deset najvećih domaćih poduzetnika zatvaraju vlasnice Vindije, koja zauzima 30. poziciju na listi najvećih sustava i tvrtki. Goran Litvan za Lider.

13.08.2022. (18:00)

Prijedlog koji to nije

Goran Litvan: Učlanimo se svi u HDZ kako bi stranački sustav privilegiranih što prije pukao

“Očito nije bio dobar ni s onim svojim jugo doktorima pa nije imao koga zvati osim hitne. Pa mene su samo ovo ljeto zvali najmanje pet puta zbog sličnih stvari! Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazipoštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć. Prijateljstva i postoje da se pomogne jedan drugome, ali on očito nije imao prijatelja ni među svojima! A ja kao desničar svakome pomognem čim me nazove”, napisao je Hrvoje Tomasović. Iako je taj post izbrisao, potvrdio je tezu o dvije Hrvatske: jednoj koja preko veze dolazi do posla, titula, stanova, poslovnih aranžmana, u krajnjem slučaju i do života; i drugoj, prepuštenoj ostatku sustava koji se potrošio servisirajući političare iz onih trideset limuzina i sve njihove prijatelje i ‘rodijake’, zbog čega za te preostale i preostaju mrvice – poslova, kredita, zdravstvene skrbi, pa i života. Lider