Napadnuta dva tankera u Omanskom zaljevu, SAD optužuje Iran, Teheranu "sumnjivo" - Monitor.hr
14.06. (12:30)

Crna mrlja

Napadnuta dva tankera u Omanskom zaljevu, SAD optužuje Iran, Teheranu “sumnjivo”

Dva tankera napadnuta su u četvrtak u Omanskom zaljevu, u neposrednoj blizini obale Irana, nije jasno čime, nagađa se da je riječ o torpedu, granatama ili magnetskog mini. Iran je spasio 44 člana posade s dvaju brodova nakon “nesreće”, a napad im je sumnjiv jer se dogodio dok je japanski premijer Shinzo Abe u posjetu Iranu – a jedan od napadnutih tankera je u japanskom vlasništvu. SAD za napad optužuje Iran što potkrepljuje obavještajnim podacima o korištenom oružju.

 Slične vijesti

11.07. (16:30)

Trebali bi od Britanaca učiti kako se to radi

Iranski brodovi pokušali britanskom tankeru omesti prolaz kroz Hormuški tjesnac

Tri iranska broda pokušala su omesti prolaz britanskom tankeru dok je izlazio iz Perzijskog zaljeva i ulazio u Hormuški tjesnac. Britanska fregata HMS Montrose, koja je pratila BP-ov tanker stala je između iranskih brodova i tankera te uperila oružje prema njima. Iranci se povukli, tanker prošao, nije se pucalo. Prošli tjedan u tjesnacu Gibraltar britanski su vojnici zaplijenili iranski tanker, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu.

 

07.07. (16:30)

Iran najavio kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iran je najavio da će u nekoliko sati probiti granicu obogaćivanja uranija dogovorenu sporazumom iz 2015. te svakih 60 dana nastaviti kršiti obveze, osim ako europske potpisnice ne zaštite Iran od sankcija koje je nametnuo Trump. Izvoz sirove nafte iz Irana krajem lipnja bio je 300,000 barela dnevno, što je kap u moru naspram 2,5 milijuna barela dnevno, koliko su izvozili prije sankcija. Reuters

05.07. (21:30)

Učinkovitije od rata

Britanska mornarica zaustavila iranski tanker u Gibraltaru

Britanska Kraljevska mornarica, policija i carinski službenici u Gibraltaru su zaustavili veliki tanker za koji sumnjaju da prevozi iransku sirovu naftu u rafineriju u Siriji, čime krši sankcije Europske unije. Zahtjev Britaniji za zaustavljanjem tankera uputio je SAD. Independent javlja da Iran sad prijeti kako će oni zauzvrat zaustaviti britanski tanker.

 

24.06. (18:00)

Iran – zapriječen rast

23.06. (08:30)

Virusi umjesto raketa

Počeo rat u cyber prostoru: Amerikanci izveli računalne napade na iranske sustave za lansiranje raketa

Nakon rušenja ameriškog drona u Iranu, SAD je izveo napade na iranske sustave lansiranja raketa i špijunsku mrežu koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac. Iran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet. koji je zarazio više tisuća njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija. Novi list

21.06. (07:30)

Don of War

Noćas je svijet bio na rubu rata – Trump poslao avione na Iran, pa ih opozvao

Američki predsjednik poslao je noćas avione u napad na Iran u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice, ali ih je opozvao kad su zrakoplovi već bili u zraku, brodovi na pozicijama. Napad je trebao ići na radarske i raketne sustava danas prije zore. Nije jasno je li se Trump predomislio, ili je do odgode došlo zbog logistike ili strategije pa da su samo odgođeni.

15.06. (10:30)

Donald Nerat

Đivo Đurović o napadima na tankere: Neće biti rata s Iranom, na čemu treba zahvaliti Trumpu

“Trumpu treba odati priznanje: možda zato jer je kukavica koja se nikad ne bi upustila u rat, možda zato jer zna da povijest loše pamti predsjednike koji ratuju bez razloga, Trump je potegnuo kočnicu” – piše Đivo Đurović u odličnom i pitkom tekstu o napadima na tankere kod Irana, gdje procjenjuje da nema šanse da Trump pošalje vojsku na Iran. Tko je uopće napao tankere? – “ili odmetnuti radikali u iranskoj vlasti, ili neki akteri pod kontrolom Saudijske Arabije, u dosluhu s radikalnim elementima Trumpove administracije”.

14.06. (14:30)

Bombom po nafti, doslovce i simbolički

Norveška o napadu na tankere: Prerano tvrditi tko je kriv, malo nedostaje da situacija eskalira

“Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran” – rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide o napadima na tankere u Omanskom zaljevu (jedan od napadnutih brodova je norveški tanker Front Altair). “Veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji” rekla je još i dodala kako je potrebno “jako malo” da situacija eskalira. Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade, zašto? – “naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbližiti saveznici”.