Napadnuta dva tankera u Omanskom zaljevu, SAD optužuje Iran, Teheranu "sumnjivo" - Monitor.hr
14.06. (12:30)

Crna mrlja

Napadnuta dva tankera u Omanskom zaljevu, SAD optužuje Iran, Teheranu “sumnjivo”

Dva tankera napadnuta su u četvrtak u Omanskom zaljevu, u neposrednoj blizini obale Irana, nije jasno čime, nagađa se da je riječ o torpedu, granatama ili magnetskog mini. Iran je spasio 44 člana posade s dvaju brodova nakon “nesreće”, a napad im je sumnjiv jer se dogodio dok je japanski premijer Shinzo Abe u posjetu Iranu – a jedan od napadnutih tankera je u japanskom vlasništvu. SAD za napad optužuje Iran što potkrepljuje obavještajnim podacima o korištenom oružju.

 Slične vijesti

05.10. (10:30)

Namještanje frizure

Iranski hakeri napali Trumpovu kampanju

Microsoft je objavio da su hakeri povezani s iranskom vladom pokušali napasti američku predsjedničku kampanju, vladine dužnosnike, neke medije i istaknute Irance iz inozemstva. Tvrdi da su pokušali ukrasti podatke s 241 računa, a da su uspjeli ući u samo četiri, i to one koji nisu bili povezani s predsjedničkom kampanjom i sadašnjim ili bivšim američkim dužnosnicima.

 

22.09. (10:00)

Ne približavajte se Perzijskom zaljevu, upozorava iranski predsjednik Rouhani Trumpa i Saudijsku Arabiju

20.07. (19:30)

Bitcoinu akbar

Iran: Rudarenje kriptovaluta u džamijama

Devalvacija nacionalne valute, odnosno hiperinflacija izazvana američkim sankcijama potaknuo je Iračane da se okrenu kriptovalutama, što je izazvalo problem potrošnje velikih količina energije za rudarenje bitcoina (subvencionirana cijena struje u Iranu je pola centa po kilovatu, a u Hrvatskoj je npr. 1 kunu, dakle, oko 15 centa). Vlasti su prekinule opskrbu strujom kripto-rudara pa su se pojedini rudari sklonili u džamije, kojima vlada osigurava besplatnu struju. Coin Telegraph

11.07. (16:30)

Trebali bi od Britanaca učiti kako se to radi

Iranski brodovi pokušali britanskom tankeru omesti prolaz kroz Hormuški tjesnac

Tri iranska broda pokušala su omesti prolaz britanskom tankeru dok je izlazio iz Perzijskog zaljeva i ulazio u Hormuški tjesnac. Britanska fregata HMS Montrose, koja je pratila BP-ov tanker stala je između iranskih brodova i tankera te uperila oružje prema njima. Iranci se povukli, tanker prošao, nije se pucalo. Prošli tjedan u tjesnacu Gibraltar britanski su vojnici zaplijenili iranski tanker, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu.

 

07.07. (16:30)

Iran najavio kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iran je najavio da će u nekoliko sati probiti granicu obogaćivanja uranija dogovorenu sporazumom iz 2015. te svakih 60 dana nastaviti kršiti obveze, osim ako europske potpisnice ne zaštite Iran od sankcija koje je nametnuo Trump. Izvoz sirove nafte iz Irana krajem lipnja bio je 300,000 barela dnevno, što je kap u moru naspram 2,5 milijuna barela dnevno, koliko su izvozili prije sankcija. Reuters