'Naši zločinci nisu ološ, oni su stupovi društva' - Monitor.hr
06.03.2016. (19:30)

Through the looking glass

‘Naši zločinci nisu ološ, oni su stupovi društva’

‘Dobra žena’, redateljski debitantski film zvijezde jugoslavenskog filma Mirjane Karanović, premijeru je imao na Sundanceu, ali domaćoj se publici predstavio ovih dana na beogradskom FEST-u. Film se, između ostaloga, bavi i zločincima te njihovom percepcijom unutar društva. „Prosječni građanin zlodjela je naprosto pripisao šaci ološa, polukriminalnih protuha koje su tamo po Bosni bauljali lišeni kontrole, discipline i reda. Ovaj film nastoji demontirati taj narativ. Bivši zločinci nisu polusvijet, nego etablirani građani. Oni nisu protuhe iz pojata, nego spadaju u one koji su u tranziciji izvukli dulju šibicu“, piše Jurica Pavičić.Slične vijesti

Prekjučer (20:30)

Neodrživost turizma

Jurica Pavičić: Splitu se ne piše dobro

U gradu koji izgleda kao tržnica Arizona, koji je pojeden banerima, plakatima, panoima, štekatima, točionicama na otvorenom, štandovima i šatorima, splitsko je redarstvo pred vijećnike izišlo s izvješćem u kojem se diče da su u prošloj godini “kaznili 27 vlasnika pasa bez povoca” te uklonili – pazite sad – “jedan štekat i jedan (1!) pano”. U godinu dana! Jurica Pavičić, Jutarnji.

05.08. (13:00)

Nepodnošljiva lakoća vakuuma

Pavičić: Sjećate se Keruma s fetom pršuta na čelu? Sličan medijski harakiri dogodio se predsjednici

Ali, kad to ne bi radila – Kolinda Grabar-Kitarović ne bi bila političar kakav jest. Jer, to potpuno praznoslovlje, ta olaka bedastoća, neodgovorno izgovaranje riječi lišenih sadržaja njen je temeljni politički habitus. KGK je političarka koja s grandioznom samovažnošću izgovara prazne opće istine, besadržajne floskule i nedohvatljiva obećanja, političarka koja je politički diskurs dovela do ekstrema neodgovorne, olake ispražnjenosti – piše Jurica Pavičić za Jutarnji. (Mada uvijek žalimo kad se dobri kolumnisti bave političarima, smisao dijeljenja takvih kolumni nalazimo u autorovom stilu, izričaju, izdizanju iznad teme i potragom za dubljim značenjima)

01.08. (16:30)

Mijenjanje kože

Jurica Pavičić o filmu ‘Skin’: Režiran izvrsno, glumci sjajni, jedino ga je vrijeme malo pregazilo

Biografska drama izraelskog redatelja Guya Nattiva govori o “čovjeku pod imenom Bryon Widner, bivšem skinheadu i pripadniku rasističkog bratstva inspiriranog nordijskom mitologijom – Vinlander. Widner se međutim odmakao od bratstva, zasnovao obitelj i pristao surađivati s policijom… Glumci su sjajni – jednako Bell i Macdonald, kao i Farmiga u ulozi podjednako brižne, koliko i despotske ‘maćehe’. Nattiv sjajno koristi atmosferu ružnog, zimskog Midwesta da prikaže fizički i društveni pejzaž bez nade” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

30.07. (11:30)

Zvuk poznatog

Poljski redatelj Wojciech Smarzowski: Moj film ‘Kler’ bavi se crkvom koja ima mafijaški karakter

‘Kler’ se bavi zataškavanjem pedofilije, izvanbračnim svećeničkim vezama, financijskim i zakonskim privilegijama, izmjenama urbanističkih planova, korupcijom, zbog čega su redatelja napale vlasti, veliki mediji i crkva. “Ono što je dobro i sreća kod Poljaka je to što kad njima nešto pokušate braniti, proizvedete kontraefekt. Upravo su zato pohrlili u kina. Tako da mogu biti zahvalan poljskoj Katoličkoj crkvi. Zahvaljujući njoj sam na kraju distribucije kupio veliki, novi crni auto” – kaže redatelj Swarzowski u intervjuu s Juricom Pavičićem.

29.07. (18:00)

Jurica Pavičić: Ono što je napravio krčki prodavač hlada esencija je hrvatske ekonomije, politike i biznis modela u posljednjih dvadeset godina

Mislim da bi spomenuti Zlatko Dokić morao dobiti bar neku od tih Zlatnih kuna ili sličnih poduzetničkih nagrada… Ne bacajte kamen na Dokića. Jer, zemlja u kojoj živite i nije drugo doli Dokićland, zemlja u kojoj se društvo, ekonomija i politika temelji na “prodavanju hladovine”. Cijela ove zemlja u ovom trenutku živi zato što – poput Dokića – ima “dobru parcelu”, prvi red uz Jadransko more. Cijela ova zemlja živi tako što od te “parcele” vuče rentnu zaradu. Cijela ova zemlja živi od sjene stabala koja nismo posadili, od ljepote gradove koje nismo izgradili, od spomenika koje nismo stvorili, od planina, uvala i otoka koje nam je pukim slučajem podario pleistocen – malo dublje promišlja nedavnu vijest Jurica Pavičić za Jutarnji.

21.07. (12:30)

Jurica Pavičić: Konzervativci i njihovi loši heroji

“Za hrvatsku desnicu, dominantna je kultura samo još jedno od polja ‘udbaške duboke države’, teritorij na kojem ‘titojugend’ i ‘djeca Marxa i Coca Cole’ drže sve pozicije i isključuju raznomišljenike. Bave se ti neki tamo kulturnjaci partizanskim spomenicima, jugofilmom i Splitom 3, glorificiraju svoje crvene heroje poput Murtića ili Vitića, ili perpetuiraju – kako bi rekao anonimni recenzent HRT-a – ‘jugočetnički narativ o hrvatskoj krivnji’. Recimo, kao Frljić. Ili Dana Budisavljević” – Jurica Pavičić, Jutarnji.

19.07. (15:30)

Iz Austrije s ljubavlju

Jurica Pavičić: ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ – najvažniji film u Puli

Diana Budisavljević bila je Austrijanka, udana za zagrebačkog liječnika, Srbina, koja je u Drugom svjetskom ratu spasila oko 10.000 srpske djece. Redateljica Dana Budisavljević (nisu u rodu) snimila je igrano-dokumentarni hibrid o njoj – najvažnije ostvarenje premijerno prikazano na 66. pulskom filmskom festivalu i, uz ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića jedini film u konkurenciji kojem bi ozbiljan žiri mogao dati nagrade, kaže Pavičić.

 

18.07. (09:00)

Pavičić: Novi film Briana De Palme “Domino” – gledatelji će ili voljeti ili mrziti

Riječ je, ukratko, o komadu klasičnog žanrovskog “pulpa” koji je pun općih mjesta: odmazda za ubijenog kolegu, razbarušeni agent, birokratski šef, teroristički napad koji treba spriječiti u zadnji čas. Svjestan da ne barata baš najoriginalnijim materijalom, De Palma se odao igri koju je inače uvijek volio. Prenapuhao je svaki klišej, bombastični predložak nadogradio još bombastičnijim stilom, naglasio petparački “pulp” umjesto da ga prikrije. Snimio je film pun napadne muzike, čudnih zumova i paralelnih montaža koji ima trešastu aromu 70-ih – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

17.07. (13:30)

Savski galebovi

Jurica Pavičić: Senzacija Pule – najmlađi redatelj u povijesti festivala s filmom od 9.000 kuna

 

‘Zagrebački ekvinocij’ producentice Ene Bašić te režisera i scenariste Svebora Mihaela Jelića – lepršav je, šarmantan, mladenački, stilski živ, brz, pun neuljepšanog i razuzdanog života, piše Pavičić. Rođen 1998., Jelić je najmlađi režiser kojem je dugometražni film igrao u Puli, film su producirali u kućnoj radinosti, a budžet filma (9.000 kuna) prikupljen je crowd-fundingom. Film se vrti oko tuluma u zagrebačkom stanu.

14.07. (23:30)

Jurica Pavičić: Kao i svi filmovi kroz koje trbuhozbori ideologija, i ‘General’ je suh, siv i dosadan

“Ako je netko očekivao emocionalno intrigantan biografski film o jednako intrigantnom čovjeku, nije ga dobio. Ako je netko očekivao ratni film s puno pucnjave i pobjeda, i toga je u filmu malo. Oni pak koji su od filma očekivali karikaturalni treš, i oni su dobili malo. Ne zato što film o Gotovini nije treš – jer najčešće jest. Nego zato što taj treš ni u jednom trenutku ne postaje baš do kraja smiješan, već uglavnom ostaje tek tugaljivo jadan”, piše Jurica Pavičić za Jutarnji.