Otvoreno: Što je zapravo "zagrebački Manhattan"? - Monitor.hr
12.07. (06:30)

Otvoreno: Što je zapravo “zagrebački Manhattan”?

Gosti:
Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba
Ivan Kujundžić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (HDZ)
Ivan Križić, Društvo arhitekata Zagreb
Anka Mrak Taritaš, zastupnica u Gradskoj skupštini i predsjednica GLAS-a
Cijela emisija HRTSlične vijesti

26.08. (06:30)

Memorandum BADU

Nezavisna lista Zagreb traži ostavku Bandića i raspisivanje izbora zbog ‘zagrebačkog Manhattana’

“U svjetlu novih saznanja o postojanju dokumenata odnosno ‘Memoranduma o razumijevanju’ koji je gradonačelnik potpisao s poduzetnikom iz Dubaija, Nezavisna lista Zagreb traži bezuvjetnu ostavku Milana Bandića, raspisivanje izbora i poziva državne institucije na hitru reakciju”, priopćila je Nezavisna lista Zagreb. Tportal

10.07. (15:30)

Bandić taman bio izvadio odojka da ispeče

Mrak-Taritaš: Ministarstvo graditeljstva spriječilo devastaciju Zagreba

“Danas sam apsolutno sigurna u odluku koja je donesena u mom mandatu da se za GUP Grada Zagreba mora ishoditi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jer je zahvaljujući upravo toj odluci spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a” – izjavila je bivša ministrica Anka Mrak-Taritaš, nakon, a nakon što je ministarstvo graditeljstva poručilo da “prostorni plan niže razine mora biti usklađen s prostornim planom više razine pa stoga Izmjene i dopune GUP-a [Zagreba] moraju biti u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba”. Bandić je nakon ovoga povukao glasanje o GUP-u sa sadašnje sjednice, te upitao zašto Zagreb jedini od kontinentalnih gradova ima arbitrarnu odluku ministarstva te poručio da će se svim pravnim sredstvima boriti da to sruši i ukine.

03.07. (16:30)

Samo ne nekakve visoke zgrade, Pleso nije daleko

Održana tribina zagrebački Manhattan – trebamo prvo naučiti što je njujorški Manhattan

Nakon Drugoga svjetskog rata Zagrebački velesajam bio je mjesto gdje su se “susretali” politički Istok i Zapad, bio je i od presudne važnosti za nastanak i razvoj Novog Zagreba, kao i poligon za modernu arhitekturu – rekao je arhitekta Tihomir Jukić na konferenciji o projektu zagrebački Manhattan. Stručnjaci su priznali da je taj prostor sad slabo iskorišten i slabo prometno povezan s Bundekom i hipodromom, no kaže Jukić da bismo prvo trebali naučiti što je to njujorški Manhattan, kako je Central Park njegova pluća, kao i što je londonski Hyde Park. T-Portal

03.04. (20:30)

Vizionara nitko ne razumije

Svi koji nešto znaju protiv su Bandićevog Manhattana

Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Udruženje arhitekata HGK, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske poslali su u utorak otvoreno pismo zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću jer smatraju da su nedavno objavljeni planovi realizacije projekta “Grad u gradu” višestruko neprihvatljivi. Ovdje je otvoreno pismo Bandiću [pdf] (pogledajte potpisnike).

22.03. (11:30)

Srpski arhitekti upozoravaju: “Moćni investitor nas je pregazio, Beograd na vodi nije u skladu s 29 zakona”

Na raspravi “Beograd na vodi/Zagrebački Manhattan” održanoj u srijedu u Društvu arhitekata Zagreb bilo je toliko okupljenih da se moglo napuniti još dvije dvorane, a odziv je iznenadio i same organizatore. Evo nekih iskustava iz Beograda: Mi smo prošli pravni Blitzkrieg da bi se proveo taj projekt. Na svaki naš argument političari bi odgovarali: “Dovedite vi tri milijarde eura u Beograd.” Do sada je uloženo 150 milijuna… predsjednik Agencije za prostorno planiranje nije želio potpisati jedan plan, pa je čitava agencija ukinuta. Lex specialis, zakon o utvrđivanju javnog interesa, donesen je 2015. godine, iako je projekt privatan… Jutarnji. Opširan izvještaj sa tribine ima i Tportal.