Hran-historija
Pet namirnica koje su oblikovale ljudsku povijest
A taste of history. 📕 Read more: https://t.co/i81thpHQxo #DavosAgenda pic.twitter.com/QJPnwiyYKw
— World Economic Forum (@wef) January 12, 2021
A taste of history. 📕 Read more: https://t.co/i81thpHQxo #DavosAgenda pic.twitter.com/QJPnwiyYKw
— World Economic Forum (@wef) January 12, 2021
TikTok uništio je industriju hrane – tim je riječima influencerica, model i kuharica Chrissy Teigan komentirala tiktokizaciju kulinarstva, odnosno prodor prehrambenih trendova s TikToka u domove korisnika diljem svijeta. Premda se mnoga viralna jela i trendovi mogu gurnuti u zaborav, TikTok jest prva adresa koju valja posjetiti ako želite doznati što je trenutačno in u svijetu kulinarstva i što će takvim tek postati. Prošle su godine tako feedovi korisnika bili puni nostalgičnih jela, Spritz-napitaka, bezalkoholnih koktela, biljne tjestenine, egzotičnih začina, recepata sa svježim sirom ili CBD-om, plata s maslacem ili voćnih rolica.
Igrači iz prehrambene industrije i s restoranske scene zavirivali su na platformu i crpili inspiraciju za smišljanje ponude i strategija osvajanja kupaca. Nedavno je portal Food&Wine pisao o tome što stručnjaci iz industrije prognoziraju za 2024., koji će trendovi dominirati te što će igrači iz industrije pobrati iz svijeta društvenih mreža. Lider
Doručak 2050.: zeleno-crvena, vitaminski bogata i ukusna “salata doručak” od povrća čijom genetskom modifikacijom su dobivene fantastične nove vrste povrća za koje danas ne postoji ni ime.
Ručak 2050.: sočna “pljeskavica” i pikantna “kobasica”, koje su dobivene tako što se od životinja uzimaju stanice koje se u laboratoriju hrane amino kiselinama, vitaminima i mineralima, pa se razmnožavaju, a poslije toga slijedi mljevenje i eto mesa.
Večera 2050.: skromna večera sastoji se djelomično i od konvencionalne hrane, tek da te podsjeti na pretke.
Dok se spekulira o obrocima budućnosti, stvarnost je da poljoprivrednici često nailaze na probleme poput fluktuacija cijena inputa i ograničenja političkih regulativa. Stoga, dok se razvijaju tehnološki napredni pristupi, važno je ne zanemariti potrebe poljoprivrednika i osigurati da imaju podršku i resurse potrebne za uspjeh. U svjetlu rastuće globalne populacije, potražnja za hranom će rasti, a poljoprivreda će imati ključnu ulogu u osiguravanju dovoljnih količina hrane. (Agroklub)
Osjećaj umora nakon obroka nije neuobičajen, tvrdi dijetetičarka Melissa Prest. Proces probave zahtijeva značajnu energiju, s tijelom koje funkcionira poput dobro podmazane tvornice. Različiti “strojevi” sudjeluju u razgradnji hrane, pakiranju i prijenosu nutrijenata, što može uzrokovati umor. Inzulin, ključni hormon u regulaciji šećera u krvi, igra ulogu u ovom procesu, utječući na razinu energije nakon obroka. Za prevenciju umora, preporučuju se uravnoteženi obroci sa složenim ugljikohidratima, zdravim mastima i nemasnim proteinima, te izbjegavanje prekomjerne konzumacije zasićenih masti i prerađene hrane. Također, laganje tjelesne aktivnosti i redovita hidratacija mogu pomoći u održavanju energije. (N1)
Postoje određene namirnice koje su sklonije izazvati nadutost, bolove u trbuhu ili nakupljanje plinova. To ne znači da biste ih trebali u potpunosti izbjegavati, već biste trebali obratiti pozornost na to kako vaše tijelo reagira nakon što pojedete ovu hranu, prenosi livestrong.com (a prenosi N1):
I to bez prethodnog sortiranja, neugodnih mirisa, emisije stakleničkih plinova, dodavanja aditiva ili priključenja bilo kakve ventilacije – kažu iz pulskog hotela koji su uveli uređaj Ecovim 300: praktički se hrana ubacuje kao u kantu za smeće, ali nakon završetka ciklusa iz ukupne mase ostataka hrane nastaje 10% do 20% supstrata. Plan je da se – s obzirom na to da ne sadrži nikakve štetne tvari – ubuduće koristi za prihranjivanje hotelskih travnjaka i cvjetnjaka. Analize su, naime, pokazale da je supstrat iz Ecovima toliko čist da se njime mogu čak i prihranjivati ribe u ribogojilištima – kažu iz hotela. Poslovni
Prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj prošlog je ljeta iznosila 140 eura, pokazalo je novo TOMAS istraživanje Instituta za turizam. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka, 48 posto se odnosilo na uslugu smještaja s povezanom hranom, 20 posto na uslugu hrane i pića izvan usluge smještaja, a 32 posto na sve ostale usluge. More i priroda i dalje ostaju najvažniji motivi dolaska na hrvatsku obalu i otoke, no na Jadranu raste udjel gostiju koji tu dolaze da bi dobro jeli. U zadnjem TOMAS-u tako su city break i gastronomija motivirali po 19 posto gostiju na dolazak, dok je 2019. zbog gastronomije na Jadran došlo tek šest posto turista, što bi mogao biti zanimljiv podatak i za ugostitelje i za domaće dobavljače hrane. U kontinentalnoj Hrvatskoj gastronomija stoji nešto slabije, čak i u odnosu na 2019., tako da tu nema baš pomaka. Najzahvalniji gosti za gastronomiju pritom su Amerikanci. Lider
Bijeli kruh i alkohol, vrlo popularne namirnice u Hrvatskoj, najviše potiču razvoj raka rektuma i debelog crijeva, pokazalo je novo veliko istraživanje. S druge strane vlakna koja se mogu naći u voću i povrću, ali osobito u žitaricama, te mangan, fosfor, magnezij, kalcij i ugljikohidrati imaju zaštitnu ulogu. Autori studije, objavljene u časopisu Nutrients, u uvodu ističu kako je poznato da su sjedilački način života, pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, visok unos prerađenog mesa i slab unos voća i povrća neki od čimbenika životnog stila koji pridonose kolorektalnom raku. Pritom treba imati na umu da je prehrana važan promjenjivi čimbenik u razvoju kolorektalnog raka. Od 20% do 25% slučajeva raka diljem svijeta može se povezati s prehranom. Index
How things work: To make food & drinks more appetizing, a few little tricks are often used on Commerical adverts. 🍕🥞 pic.twitter.com/lBxXKhNKiO
— H0W_THlNGS_W0RK (@HowThingsWork_) November 27, 2023
Industrija fosilnih goriva ulaže velika sredstva u petrokemiju kako bi zaustavila ovisnost proizvodnje hrane od nafte. Kada se govori o ovisnosti, to se konkretno odnosi na plastiku koja se koristi u ambalaži, kao i proizvodnju pesticidi i gnojiva. Upozorava se na zapadnjački način prehrane gdje ultraprerađena hrana zahvaljujući marketingu u regijama s niskim prihodima potiskuje tradicionalnu hranu. Smatra se da proizvodi poput grickalica, bezalkoholnih pića i gotovih jela zahtijevaju dva do 10 puta više energije nego cjelovita hrana, prema istraživanju iz 2019. godine. Zbog toga zemlje s visokim dohotkom moraju preuzeti vodeću ulogu u odvraćanju od takvih nezdravih proizvoda. Agroklub