Sanja Modrić: Blagotvorno je čuti od novog predsjednika Visokog kaznenog suda da je najvažniji integritet sudaca - Monitor.hr
03.04. (23:30)

Karakterni svjedok

Sanja Modrić: Blagotvorno je čuti od novog predsjednika Visokog kaznenog suda da je najvažniji integritet sudaca

Skoro svatko može nabiflati pravo i dobiti MBA diplomu ako dovoljno prosjedi uz knjigu. Ali dobar tužitelj i sudac je zvanje, poziv za koji najbolji ginu, pa onda, baš takvi, kao i u svakoj drugoj oblasti, i postanu najbolji. Zato su mi se toliko dopale dvije male rečenice tek ustoličenog predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića: Za kvalitetu rada suda, primarni faktor je integritet sudaca. Tehničke i materijalne okolnosti su bitne, ali za rad suda – najvažniji je sudac, komentira Sanja Modrić.


Slične vijesti

26.06. (11:30)

Postajemo li stvarno sve gluplji?

Modrić: Stišće nas gomila ozbiljnih i teških vijesti. Zašto je danima udarna vijest to što je vruće?

Stvarno je egzaktno vruće. Baš jest. Ali da je vrućina pred kraj lipnja danima prva ili druga udarna roba u dnevnicima, to je ipak skroz nadrealno. Ispred vrućine može se eventualno plasirati samo nogomet. Nešto se kod nas gadno pošemerilo. Stiska nas gomila ozbiljnih i teških vijesti, imamo na bacanje spoznaja i povoda koji zovu na razradu, istraživanje i drastičnu kritiku. Ali ispada da je ovdje kod nas glavna provala to što ljeti, ma zamisli ti to, prži vražje sunce. Kao da postajemo malko retardirani. Sanja Modrić za Telegram.

15.06. (21:00)

Sanja Modrić: Što nam je razotkrila Beroševa uzrujanost zbog konobarice bez maske i prozivki zbog dvije kune

O nedavnom sukobu s konobariom u Zadru kolumnistica piše: Beroš se, koliko vidimo iz njegovog djelovanja, nimalo ne uzrujava zbog tih rupa koje se vječno otvaraju na sve strane kao one na Baniji. Nema ideju što će s činjenicom da čitav pogon doprinosima financira samo 34 posto građana. Ne zna što bi s bolnicama i listama čekanja. Ne adresira gorući problem privatnog rada i upitne lojalnosti dijela bolničkog kadra interesima navodno solidarnog zdravstvenog sustava. A o nužnim ”reformama” povremeno procijedi koju kao da ga se pita nešto iz resora ministra obrane. No zato je ministar dramatsku gestu odigrao na maloj zadarskoj konobarici. Kakav veliki format, taj Beroš. Piše Sanja Modrić za Telegram

13.06. (19:30)

'Full Monty' hrvatskog pravosuđa

Sanja Modrić: Nakon privođenja osječkih sudaca, DORH je dužan javnosti reći: što je bilo s Đurom Sessom?

Osuđenik i bjegunac Zdravko Mamić, koji sada, dakako, špila nevinašce koga su suci reketarili pa, siromah, tako ucijenjen, nije imao druge nego im isporučivati što traže, u više je navrata izrijekom izjavljivao da je – osim ovim osječkim sucima – nosio novac i Sessi. A on, Sessa, na koga Mamić također baca ljagu, čelnik je najviše instance pravosudne piramide čije se odluke redovnim putem više ne mogu ni osporavati, niti dovoditi u pitanje, piše Sanja Modrić za Telegram.

10.06. (14:30)

Močvara

Modrić: Kad tri suca završe zajedno u marici to nije eksces. To je simptom jezivog problema

Kad tri suca s istog suda zajedno završe u marici, onda je to sigurno nije običan eksces, nego stvarno bomba. Simbol. Simptom. Završni račun. I može onda Plenković do mile volje samodopadno kontrirati građanima koji o pravosuđu, gledajući sve ovo, misle sve najgore. Može posprdno dovoditi u pitanje značaj i integritet nekadašnjeg Tuđmanovog predsjednika Vrhovnog suda Krunislava Olujića. Ali čime doista može opovrgnuti Olujićevu ocjenu s kojom bi se valjda složilo 99 posto javnosti, a ta je da HDZ želi održati “partijski režim u kojem će stranka odlučivati o svemu pa i o čelniku sudbene vlasti”? – piše Sanja Modrić.

21.05. (11:00)

Problem zdravstva ne rješava se smjenom

Modrić: Slučaj Zadravec ima dva poglavlja. Jedno je njena narav, a drugo kriminal u javnim bolnicama

Javna je tajna da je odnos javnog i privatnog u hrvatskom zdravstvu incestuozan, na štetu osiguranika, a na tome basnoslovno profitira dio liječnika koji s pola snage rade u bolnicama da bi ostatak mogli kapitalizirati u svojim privatlucima crpeći pritom što god mogu iz nečuvanog zdenca javnog dobra. Dijana Zadravec može, dakle, biti nemoguća osoba. Šefica iz pakla. No čak i ako je sve točno tako, stvar je jednostavna. Makneš je i dovedeš drugoga. Ali što ćemo s ovim ostatkom u čiju istinitost nitko i ne sumnja? Dakle? Ministre? Što ćemo? Valjda jedini problem hrvatskog zdravstva nije prgava narav doktorice Zadravec? – piše Sanja Modrić.

13.05. (16:30)

Hrvatska bolnička sapunica

Modrić: Plenković i Beroš drže konce u aferi Zadravec

Dojam je da se svi akteri ove situacije naprosto prave blesavi oko svojih zakonski vrlo jasnih nadležnosti, a što će iz te kuhinje proizaći, ostaje nam da vidimo. Jer, KBC Sestre milosrdnice je javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska. Utoliko Vlada, kao tijelo osnivača, drži sve konce u toj bolnici. To znači da – prema slovu Zakonu o ustanovama – ona imenuje članove Upravnog vijeća koji, pak, imenuju i razrješuju ravnatelje i nadziru njihov rad. Prema hrvatskom običaju, svi ti ljudi su HDZ-ovci ili su bliski HDZ-u. Iz te su ekipe i dojučerašnji ravnatelj Zovak i predsjednik Upravnog vijeća, pravnik Dulibić, koji je ujedno i Berošev državni tajnik, a članica stranke je, uostalom, i doktorica Zadravec – piše Sanja Modrić.

12.05. (10:30)

Lijena bitka za bolje uvjete radnika

Modrić: U državi ovakvog životnog standarda, samo HDZ može braniti zabranu rada nedjeljom

Nije problem nedjelja, nego je problem što u Hrvatskoj svatko može organizirati zaposlenike kako hoće i platiti ih koliko hoće. A najsmješnije je kada se ministri hvale kako radnik koji ne primi plaću može ovršiti svog poslodavca. Aha. A poslije će svi drugi ovršiti njega jer će momentalno izletjeti ravno na cestu – piše Sanja Modrić.

05.05. (12:30)

Janica i Ivica u Monte Carlu, Ante u banani

Zašto bi ikome u Hrvatskoj moralo biti neugodno što će Ante Kostelić dobivati 2500 kuna mirovine?

Svatko zna odakle se u Hrvatskoj izračunava iznos mirovine. Kako si uplaćivao u mirovinski fond, tako na kraju dobiješ. Računaju se, jasno, godine i, jasno, iznosi uplata. Zašto bi, dakle, ikome moralo biti neugodno što će Ante Kostelić dobivati dvije i pol tisuće kuna na mjesec? Mogao je plaćati više pa bi mu i penzija bila bolja. A nije – piše Sanja Modrić.

21.04. (14:30)

Razglednica iz BiH

Modrić: U BiH je zbrisala impresivna lista kriminalaca. Kako Plenković ikoga može uvjeriti da ih naša država ne štiti?

Zoran Mamić samo je posljednji u gomili kriminalaca optuženih i osuđenih za cijelu biblioteku kaznenih djela koji su pobjegli u susjednu BiH. Te je ekipe toliko da tamo mogu osnovati političku stranku, izabrati za vođu Miroslava Kutlu, Zdravka Mamića za predsjednika stranačkog odbora za pravosuđe, a Branimira Glavaša za počasnog povijesnog predsjednika. Jerbo smo mi smislili originalna pravila. U zatvor odmah sa suda vode samo osuđenike na kazne veće od pet godina. Ostali idu doma na pileću juhu. Putuju. Piju kave na stolu do mene. Osiguravaju imovinu i račune. I slobodno šetaju naokolo dok ih se ne “pozove” na odsluženje kazne – piše Sanja Modrić.